INGEN RESULTATER: Privatetterforsker Finn Abrahamsen har i sin tid i politiet aldri opplevd at «klarsynte» har funnet fram til savnede personer. Foto: TV 2
INGEN RESULTATER: Privatetterforsker Finn Abrahamsen har i sin tid i politiet aldri opplevd at «klarsynte» har funnet fram til savnede personer. Foto: TV 2

Privatetterforsker Finn Abrahamsen:

– Jeg har aldri opplevd at «klarsynte» har oppklart saker

Tidligere mangeårig leder for voldsavsnittet i Oslo sier savnet-saker i media ofte generer utallige tips fra «klarsynte».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når saker om savnede personer får mye oppmerksomhet i media, er dette gjerne etterfulgt av en rekke tips til politiet fra «klarsynte» personer.

Det forteller privatetterforsker Finn Abrahamsen, tidligere mangeårig leder for voldsavsnittet i Oslo.

– Politiet må sjekke disse tipsene på lik linje med andre tips, men jeg har aldri opplevd at det har løst noen saker, sier Abrahamsen til TV 2.

Sent onsdag kveld fant Michael Winger og sporhundfører Erlend Laupsa et lik ved Skogbygda i Nes kommune. Winger, som er selvutnevnt klarsynt, hevder at han fant liket med hjelp fra sine påståtte overnaturlige evner.

– Jeg gjør ikke narr av ham, men min erfaring med klarsynte er at det ikke fører fram, sier Abrahamsen.

Hele Europa tipset om Maddie

Abrahamsen viser til saker som har har fått mye medieomtale, blant dem Therese Johannesen, som har vært savnet siden 1988, og Marianne Rugaas Knutsen, som har vært savnet siden 1981.

– Dette er saker hvor klarsynte har henvendt seg i bøtter og spann.

Men hverken Johannessen eller Knutsen har blitt funnet.

Da den da fire år gamle Madeleine McCann forsvant fra et feriekompleks i Portugal i 2007, kom det utallige tips fra «klarsynte» over hele Europa, ifølge Abrahamsen.

Han fulgte saken tett, og mottok også tips fra Norge som han sendte videre til politiet som etterforsket saken.

– Jeg vet at de fulgte opp flere av dem, blant annet et i Nord-Afrika, men ingen av disse førte fram.

Tok feil om Castro-kidnappet

Da amerikanske Amanda Berry forsvant i 2003, hevdet kjendis-«synske» Sylvia Browne på riksdekkende TV at jenta var død.

– Hun er ikke i live, kjære. Datteren din er ikke typen som ikke ville ringt, sa Browne til Berrys mor.

Berry dukket imidlertid opp ti år senere – i live – etter å ha blitt holdt fanget av Ariel Castro i et hus i Cleveland. Moren til Berry døde i 2006, og fikk aldri vite at datteren hadde overlevd. 

– Bare Gud har rett hver gang, sa Brown til avisen til Huffington Post, da hun ble konfrontert med at hun hadde tatt feil.

Pårørende engasjerer «klarsynte»

I andre savnet-saker har norsk politi fått tips om at vedkommende har blitt kidnappet, men så har det siden vist seg at det har dreid seg om selvmord.

– Det hender også at pårørende engasjerer klarsynte, men jeg har aldri vært borti at dette har ført fram, sier Abrahamsen.

Han mener det er fare for at familiene får falske forhåpninger, og hvis det i tillegg koster penger kan det straks tvilsomt.

– Jeg skal ikke utelukke at noen har skutt blink en gang, men jeg har ingen erfaring med det. Det er ikke så enkelt, sier Abrahamsen.