MIDTBANESLITER: Napoli-spiller Gökhan Inler (t.h.) er en sentral del i Sveits' maskineri.  (AP Photo/Keystone,Walter Bieri)
MIDTBANESLITER: Napoli-spiller Gökhan Inler (t.h.) er en sentral del i Sveits' maskineri. (AP Photo/Keystone,Walter Bieri)

VM-analyse: Han er blant Europas mest undervurderte midtbanespillere

Tor-Kristian Karlsen analyserer alle VM-lagene. I dag: Sveits.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

17. Sveits: For mange har Sveits på sett og vis tatt rollen som Norge spilte på 90-tallet; et effektiv, velorganisert men akk så kjedelig lag. Kanskje et noe urettferdig stigma, selv om landet i de to siste VM-sluttspillene har scoret lite og sluppet inn lite. Denne gang har de samlet en tropp som i stor grad består av spillere med første- eller annengenerasjons innvandrerbakgrunn (især kosovoalbanere). På papiret ser troppen mer offensiv ut en tidligere utgaver. Mens landslagets solide defensive organisering forblir et sveitsisk varemerke på lik linje som army-kniven, finnes det nå individualister fremover på banen som kan lyse opp en grå kamp. I kvaliken, der Sveits kapret fire av seks mulig poeng av Norge, viste man allerede tendenser til flytende angrepsspill og fiffige kombinasjoner. Men når alt kommer til alt er og blir Sveits et funksjonelt og velorganisert lag.

Det skapende og kreative kommer i stor grad fra kantene. Begge sidebackene – Stephan Lichtsteiner og Roberto Rodriguez – er kjent som de mest poengplukkende forsvarsspillerne i sine respektive ligaer, og begge er mest anerkjent for å fosse fremover med fart og besluttsomhet enn defensive en-mot-en-egenskaper. Og foran powerbackene i 4-2-3-1-oppstillingen kan man finne to av de mest målfarlige ving/kantspillerne i VM; hardtskytende, venstrebeinte Xherdan Shaqiri og på motsatt (venstre) flanke, FC Basels Valentin Stocker. Begge like kapable til å søke avslutninger eller spille utsøkte stikkere til Josip Drmic, som forventes å starte på topp. Sentralt er ”playmakeren” Granit Xhaka mer en ballfordeler og organisator av spillet enn en kreativ kraft, mens de to dype rollene lenger bak vil bli besatt av to av de tre Napoli-spillerne – samtlige med relativt like egenskaper – Inler, Behrami og Dzemaili.

Veien til VM
Sveits sin parademarsj til VM bør jo være godt kjent for nordmenn. Alpelandet endte opp som overlegne vinnere av kvalikgruppen – som trolig mange (ikke-norske) eksperter vil karakterisere som ekstremt svak - sju poeng foran Island som havnet på andreplass (og 12 foran Norge på fjerde). Som de fleste vil huske ga Sveits fra seg poeng mot Norge hjemme i Bern, men vant enkelt på Ullevaal i fjor høst.

Sannsynlig lagoppstilling
(4-2-3-1) Benaglio (30, Wolfsburg/GER); Lichtsteiner (30, Juventus/ITA), Schär (22, FC Basel/SUI), Von Bergen (30, Young Boys/SUI), Rodriguez (21, Wolfsburg/GER); Inler (29, Napoli/ITA), Dzemaili (28, Napoli/ITA); Shaqiri (22, Bayern München/GER), Xhaka (21, Borussia Mönchengladbach/GER), Stocker (25, FC Basel/SUI); Drmic (21, Nürnberg/GER)

Nøkkelspillere
Juventus-backen Stephan Lichtsteiner regnes blant de mest offensive backene i europeisk fotball. Han er ofte kritisert for å være i overkant offensiv i sine ungdomsdager, med en nesten brasiliansk tilnærming til rollen kan 30-åringen observeres galopperende ned høyrekanten i tide og utide. For Juventus har han oftest defensiv dekning av tre midtstoppere, men det faktum at Sveits spiller med fire bak stopper ikke Lichtsteiner. Han er ikke kjent som noen sympatisk spiller. Lichtsteiner er glad i å overspille og å klage på dommeren, men hans vinnervilje og lidenskap smitter over på medspillerne.

Ryggraden i Sveits-troppen er Napolis trofaste midtbanerivjern Gökhan Inler. Han er hard i nærkampene og full av personlighet på banen. Inler, som har U21-landslandskamper for moderlandet Tyrkia, har kanskje vært den mest stabile og viktigste landslagsspilleren til Sveits de siste fem årene. Ikke den mest vokale på banen, men leder med eksempel. Avgjørende taktisk spiller som skaper balanse mellom angrep og forsvar. Blant Europas mest undervurderte midtbanespillere.

Den unge mannen som skal fylle skoene til Alexander Frei heter Josip Drmic. 21-åringen med bakgrunn fra akademiet til talentfabrikken FC Zürich, kan se tilbake på en fantastisk debutsesong i Bundesliga; fasiten viser 17 mål seriemål for FC Nürnberg, og målskredet har allerede sikret den kroatiskættede spissen en overgang til Bayer 04 Leverkusen (overgangssum på drøye 60 millioner kroner). Hardtarbeidende angriper som kan avslutte med begge bein (høyrebeint), utstyrt med god nærteknikk og et fint rykk til tross for størrelsen. Han scoret Sveits sine to mål (2-2) i den siste vennskapskampen mot (nettopp) Kroatia. En potensiell VM-komet?

Sveits har gode sjanser til å avansere fra gruppespillet. Frankrike, Ecuador og Honduras er motstanderne. AFP PHOTO / MICHAEL BUHOLZER
Sveits har gode sjanser til å avansere fra gruppespillet. Frankrike, Ecuador og Honduras er motstanderne. AFP PHOTO / MICHAEL BUHOLZER

Trener
Tyske Ottmar Hitzfeld trenger egentlig ingen introduksjon, 65-åringen har vunnet det som er å vinne som klubbtrener med Borussia Dortmund og Bayern München. Hitzfeld tok seg en pause fra trenergjerningen midt på 2000-tallet – mellom to perioder som Bayern München-trener – på grunn av sykdom, og senere har uttalt at landslagsjobben (som han har hatt siden 2008) passer ham bedre enn den travle klubbrollen. Tyskeren startet trenerkarrieren i nettopp Sveits tidlig på 80-tallet, og det er neppe tilfeldig at han returnerte mange år senere for å trene sitt andre hjemland. Han ble hentet som landslagstrener da sveitserne søkte en skikkelse som kunne tilføre erfaring, kompetanse og høy profil. Hitzfeld nyter fortsatt stor respekt i Sveits, selv om den mislykkede Euro 2012-kvaliken var en liten rød strek på den ellers så imponerende CV-en. Han reiser til VM med Sveits for andre gang. I Sør-Afrika huskes landet best for seieren over Spania i åpningskampen, og denne gang bør utsiktene for avansement være gode. Uansett utfall forlater Hitzfeld stillingen etter VM-sluttspillet og overlater jobben til Sarajevo-fødte, Vladimir Petkovic.

X-faktor
Organisering. En unngåelig klisjé når det gjelder Sveits, men likevel. Mens de fleste nasjoner baserer sin suksess på talent og utfoldelse, er ikke Sveits komfortable før fundamentet av struktur, plan og organisering er lagt på plass. Alt skal stemme både på og utenfor banen, og ingenting er overlatt tilfeldighetene. Mens andre lag stresser, holder sveitserne hodet kaldt.

Sjansene
Sveits bør absolutt kjenne sin besøkelsestid og avansere fra denne gruppen. Med seier mot Ecuador i åpningskampen er halve jobben allerede gjort. Da kan man koste på seg et tap – så lenge man ikke går på en storsmell - mot storfavoritten Frankrike, og sannsynligvis komme seg videre med uavgjort i den siste kampen mot Honduras (i hete Manaus).