Jo - også dekkene dine har datostempling

Disse fire tallene angir når dekket er produsert. 2910 betyr uke 29 i 2010. Det anbefales at du ikke kjører mer enn fire-fem år med dekkene før de byttes ut.
Disse fire tallene angir når dekket er produsert. 2910 betyr uke 29 i 2010. Det anbefales at du ikke kjører mer enn fire-fem år med dekkene før de byttes ut.

Benny Christensen er Brooms bilekspert.

I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei jeg har skjønt at dekkene også har en form for datomerking, at det står på dem når de er produsert. Men hva har dette å si i praksis egentlig? Er det bare så og så mange år - og så må de byttes, eller har det også mye med bruken å gjøre? 

Jeg har tatt over bilen til bestefaren min og har tenkt å ha den i et par år. Det står på sommerdekkene at de er produsert i 2005. Bør de da byttes, selv om det er bra med mønster igjen? Hilsen Rolf.

Benny svarer:

Hei Rolf. Det er helt riktig at også dekkene er datostemplet. Hvis du leter litt, vil du finne det på dekksiden. Koden du skal lete etter består av fire tall. Disse angir uke og år som dekket er produsert i. For eksempel 2910 - det betyr uke 29 i 2010.

På mange måter hadde det sikkert vært enklere hvis dekkene i stedet var utstyrt med en "best før"-dato, men slik er det ikke. Og det er godt mulig det også ville blitt for generelt, for du bør nok ikke se deg helt blind på denne datostemplingen.

Blant annet er det slik at noen dekk kanskje har ligget på lager/hos forhandler en god stund før de har blitt solgt. Dekk blir nok dårligere av det også etter hvert, men ikke på samme måte som om de er i bruk på bilen din.

Tommelfingerregelen er at du bør bytte ut dekkene etter fire-fem år - og altså uavhengig av hvor mye mønsterdybde det er igjen. Gummien blir nemlig hardere med årene, dermed får også dekkene dårligere egenskaper. Det gjelder både veigrep og bremselengde. 

Latmannsarm - kjempesmart for å få av hjulene

God pris

Dette kan naturligvis få alvorlige konsekvenser ute i trafikken. Det er tross alt bare noen kvadratcentimeter med gummi som holder bilen din på veien til enhver tid. Derfor er det viktig å forsikre seg om at alt er på stell her.

I ditt tilfelle tror jeg det er på høy tid å stikke innom en dekkforhandler og få nye dekk på bilen. Ni år er veldig lenge, uansett hvor kort eller langt dekkene har gått.

Nå som den store dekkskift-sesongen er over, bør det også være mulig å få en god pris på nye dekk. Her er det bare å ringe litt rundt og sjekke priser. Min erfaring er at det kan være mye penger å spare på det. 

Lykke til med "ny" bil og nye dekk!

Han kjørte Oslo - Tromsø - helt på felgen

Stort arkiv


Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene i Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Broom har egen seksjon for dekk og felg - ta en titt da vel!