Zucca og Rangers tapte ellevilt hockeydrama

– Det var ræva i dag. Rett og slett, sier Mats Zuccarello Aasen.

Montreal Canadiens-New York Rangers 7-4 (2-3 i kamper)

Se alle målene fra hockeythrilleren i videovinduet øverst. Video med tillatelse fra Viasat.

Mats Zuccarello Aasen og New York Rangers misbrukte muligheten til å kvalifisere seg til finalen i Stanley cup-sluttspillet natt til onsdag, da de tapte den femte kampen i best av sju-serien mot Montreal Canadiens.

Zucca og co gikk tapende ut av det som etterhvert utviklet seg til å bli en klassiker av en sluttspillkamp.

Med totalt elleve mål, og alt dramaet man ellers kan tenke seg, var det en kamp med en rekke tvister.

– Det var en veldig merkelig kamp. En annerledes kamp enn hva vi har hatt så langt i denne serien, sa New York Rangers-trener Alain Vigneault på pressekonferansen etter kampen.

Rangers' normalt sett trygge sisteskanse, Henrik Lundqvist, hadde en svak dag på jobben. Han ble tatt ut på stillingen 4-1 til Montreal Canadiens, og det ble en katalysator for gjestene som slo seg tilbake i kampen. Bortelaget utlignet til 4-4, men det var også så langt de kom.

Anført av tremålsscorer og banens bestemann, Rene Bourque, og støttet intenst av et høylydt hjemmepublikum, ble etterhvert overmakten for stor, og Montreal Canadiens vant den femte kampen i Eastern Conference-finalen.

DUELL: Mats Zuccarello Aasen mot Montreal Canadiens Andrei Markov under den femte sluttspillsemifinalen. FOTO: Richard Wolowicz/Getty Images/AFP
DUELL: Mats Zuccarello Aasen mot Montreal Canadiens Andrei Markov under den femte sluttspillsemifinalen. FOTO: Richard Wolowicz/Getty Images/AFP

Skuffet over egen innsats

Zuccarello fikk 16 minutter og 30 sekunder på isen for New York Rangers, noterte seg for to skudd, en utvisning og hadde en negativ målstatistikk på minus to.

Den norske puckkunstneren var involvert i mye av det Rangers' skapte, særlig mot slutten av kampen, men som for resten av laget ble det bare nesten. Han vil karakterisere sin egen og lagets innsats på samme måte.

– Det var ræva i dag. Rett og slett. Vi gjør alt for mye feil. Det straffer seg mot gode lag og vi fortjente ikke å vinne i dag, sier Zuccarello Aasen til pressen etter kampen.

– De hadde kniven på strupen og var mer desperate enn oss, så da gikk det slik. Det er små marginer som avgjør hockeykamper, men så lenge de jobber hardest så får de marginene på sin side.

New York Rangers leder nå 3-2 i kamper. Neste møte er i Madison Square Garden natt til fredag. Med seier der vil Rangers være i sin første Stanley Cup-finale siden 1994, og Mats Zuccarello Aasen bli første nordmann som får spille finalen i ishockeyverdens mest prestisjetunge turnering.

Zucca er optimist før den sjette kampen de to lagene imellom, men det krever skjerping.

– Hver kamp lever sitt eget liv. Det er feil fra vår side som straffer seg i dag. Er ikke alle på sitt beste så taper man kamper som dette, sier nordmannen.

– Vi vil lade opp som vanlig. Vi må glemme denne kampen så fort som mulig, restituere godt, og gå for å vinne neste kamp - som vi alltid gjør.

Marerittstart

New York Rangers begynte på verst tenkelige vis da Chris Kreider pådro seg en utvisning etter bare 22 sekunder.

Det ga Montreal Canadiens en aller tiders mulighet til å ta kontroll på kampen, en mulighet de tok. Mats Zuccarello Aasens klarering langs vantet endte hos en motspiller i Andrei Markov. Han sendte pucken videre til P.K Subban som skjøt fra distanse.

Foran mål var Alex Galchenyuk som med en klassisk styring sendte pucken forbi Henrik Lundqvist i Rangers-buret, og dermed stod det 1-0 til hjemmelaget.

Rangers slo tilbake

Vertenes overtak fortsatte tidlig i kampen og etter fem minutter var skuddstatistikken 6-0 i favør av Montreal Canadiens.

Rangers kom bedre med etterhvert og fikk inn også en utligning.

Bare minuttet etter at Dustin Tokarski gjorde en strålende redning fra Carl Hagelin burde samme mann tatt skuddet til Derek Stepan, som riktignok ikke ble satt under særlig press av Canadiens-forsvarer Nathan Beaulieu som rygget istedenfor å støte på Stepan.

HELT: Rene Bourque (#17) feirer ett av sine mål mot New York Rangers. FOTO: AP Photo/The Canadian Press, Ryan Remiorz
HELT: Rene Bourque (#17) feirer ett av sine mål mot New York Rangers. FOTO: AP Photo/The Canadian Press, Ryan Remiorz

Pucken burde heller aldri nådd Rangers-stjernen. Daniel Briere burde enkelt fått kontroll på den, men slurvet og lot den gli forbi seg rett i køllen til Kreider som serverte målscoreren.

Havnet under igjen

Rangers var imidlertid ikke lenge på fremfoten. Bare 1.40 etter utligningen ledet nemlig Canadiens igjen. Et fint angrep med en rekke raske pasninger ble avsluttet med en fin prestasjon av Tomas Plekanec.

Han flyttet pucken fra side til side før han fyrte et overraskende skudd i hjørnet bak Lundqvist. Det utløste øredøvende jubel og trampeklapp i Bell Centre.

Rett før slutten av den første perioden var Mats Zuccarello Aasen involvert i en stor Rangers-mulighet. Nordmannen la pucken inn foran Canadiens-buret, der Benoit Pouliout var godt plassert. Pouliout var under sterkt press av Tokarski og Subban som i samarbeid til slutt klarte å få pucken unna. 

Etter en marerittaktig åpning på kampen hadde Zuccas lag kjempet seg tilbake, og skuddstatistikken etter første periode endte 12-9 til hjemmelaget.

Canadiens dro fra

UTVIST: Mats Zuccarello Aasen ble utvist for denne taklingen. FOTO: Eric Bolte-USA TODAY Sports
UTVIST: Mats Zuccarello Aasen ble utvist for denne taklingen. FOTO: Eric Bolte-USA TODAY Sports

New York Rangers startet den andre perioden med et par gode overtallsperioder, men uten å få uttelling for det store overtaket.

Det ble de straffet for. Nesten fire minutter ut i perioden snurret Brendan Gallagher rundt med Marc Staal og fikk spilt pucken tvers over isen til Max Pacioretty. Pacioretty har blitt kritisert for å skyte for lite, men denne gangen nølte han ikke og var nådeløs. 

Plutselig hadde Canadiens en tomålsledelse.

Kort tid etter pådro Mats Zuccarello Aasen seg en tominutters utvisning. Rangers forsvarte seg godt i perioden de var en mann mindre på isen, men omtrent akkurat i det gjestene var fulltallig gikk hjemmelaget opp til 4-1.

Zucca var tilbake på isen, men før Rangers hadde fått organisert seg fullstendig satte Rene Bourque inn målet som ga Canadiens tremålsledelse.

Byttet ut keeperhelten

Da var gode råd dyre for New York Rangers-trener Alain Vigneault, som svarte med å ta ut Henrik Lundqvist som frem til tirsdagens kamp hadde vært strålende i NHL-sluttspillet. Fire baklengs på 19 skudd er under vanlig standard for Lundqvist. Cam Talbot erstattet svensken, som etter en kort prat med Vigneault gikk i garderoben.

BYTTET UT: Henrik Lundqvist ble byttet ut av Rangers-trener Alain Vigneault. FOTO: Francois Laplante/FreestylePhoto/Getty Images/AFP
BYTTET UT: Henrik Lundqvist ble byttet ut av Rangers-trener Alain Vigneault. FOTO: Francois Laplante/FreestylePhoto/Getty Images/AFP

Mange ventet at Lundqvist skulle returnere til den tredje perioden, men den gang ei.

– Jeg vurderte aldri å sette ham innpå igjen. Han ville ikke heller, sa Rangers-trener Alain Vigneault etter kampen.

– Jeg tok ham av banen for vi trengte noe som kunne endre kampen. Jeg tenkte at det kunne fange folks oppmerksomhet. Det fungerte for en stund.

Mats Zuccarello Aasen vil ikke legge skylden på stillingen ved daværende tidspunkt på den svenske sisteskansen.

– Det var ikke hans skyld. Vi er ikke på tå foran ham og hjelper ham ikke nok i dag, sa Zucca etter kampen.

Uansett kunne det se ut som et sjakktrekk for de hvitkledde gjestene, og halvveis ut i den andre perioden reduserte Rangers.

Det er Rick Nash som blir stående med målpoenget, men han gjorde bare halve jobben. Nash slo pucken inn foran Montreal-målet, og der var Josh Gorges uheldig. Canadiens-forsvareren fikk køllebladet på pucken og styrte den forbi egen keeper.

Tolv minutter ut i perioden var det definitivt kamp igjen. Etter litt klabb og babb foran Montreal-buret havnet pucken hos Derek Stepan som gjorde ingen feil og satte inn 3-4.

I underkant av to minutter senere var det uavgjort da Rangers' utlignet i overtall. Chris Kreider stod fra før registrert med tre målgivende pasninger, men ønsket også havne i scoringsprotokellen.

Han var perfekt plassert på åpent mål da han fikk pucken av Ryan McDonagh og hadde en enkel jobb med å score 4-4.

Canadiens ristet av seg sjokket

De fleste trodde nå at momentumet var hos New York Rangers, men hjemmelaget ville det annerledes. I underkant av minuttet etter utligningen slapp Talbot inn sitt første baklengsmål siden han kom inn.

Rene Bourque scoret sitt andre da han satte pucken helt oppe ved krysset, til tross for at Rick Nash kom skliende på magen tilbake i et forsøk på å stoppe ham.

Etter en andreperiode det luktet svidd av gikk lagene til pause med 5-4-ledelse til Montreal Canadiens.

Hjemmelaget begynte best også i den tredje perioden, blant annet hadde de en puck i stolpen.

Det var Rene Bourque som stod for stolpeskuddet, og mannen som kun scoret ni mål på 63 kamper i grunnspillet denne sesongen var virkelig het i denne kampen.

Seks og et halvt minutt ut i den tredje perioden var han på rett sted til rett tid igjen, og alene med Cam Talbot satte han pucken til siden for keeperen og sikret hat tricket.

Gamblet - og tapte

Zuccarello var involvert i mye offensivt for New York Rangers ut over i den siste perioden, men det ble mye nesten for gjestene.

Det gjorde det ikke enklere at John Moore fikk fem minutter utvisning pluss kampstraff for en i overkant tøff takling av Dale Weise. Weises hjelm føk av ham i det Moore satte inn kroppstaklingen.

Taklingen kan medføre at Moore må stå over kommende sluttspillkamper.

Med under fem minutter igjen bestemte Rangers-trener Alain Vigneault seg for å gamble. På en dropp i offensiv sone byttet han ut målvakten for å være en mann i overtall.

Rangers tapte droppen, og plutselig var David Desharnais alene med et helt åpent mål å sette pucken i. Med 7-4 til hjemmelaget var det game over.

– De fikk et raskt mål etter at vi utlignet til 4-4, og da måtte vi fremover igjen, mens de kunne ligge bak og kontre, forklarer Mats Zuccarello Aasen.