I fjor vinter innførte Forsvaret terrorberedskap i alle militære leire i Norge etter at det kom etterretningsopplysninger om at en terrorcelle skulle slå til.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
I fjor vinter innførte Forsvaret terrorberedskap i alle militære leire i Norge etter at det kom etterretningsopplysninger om at en terrorcelle skulle slå til. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

NSA-overvåking stoppet terror i Europa 26 ganger

Den omstridte overvåkingen som Edward Snowden avslørte, skal ifølge fersk rapport ha forhindret terror i flere europeiske land.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld sender den amerikanske TV-kanalen NBC et intervju med varsleren Edward Snowden, som flyktet fra USA i mai i fjor. TV-intervjuet er det første han har gjort med amerikansk TV etter at han søkte asyl i Russland.

Det var i fjor sommer at de første avsløringene av aktivitetene til den amerikanske militære etterretningsorganisasjonen NSA ble kjent. Avisene Washington Post og The Guardian skrev at amerikanske myndigheter har tilgang på all brukerinformasjon fra blant annet Apple, Google og Facebook.

Det inntil da hemmelige overvåkingsprogrammet PRISM lot NSA få tilgang til blant annet e-poster, direktesamtaler, videoer, bilder og delte filer fra alle brukerne til de forskjellige nettgigantene. Før 11. september 2001 hadde ikke NSA-overvåkerne verktøyene de trengte for å avverge terrorangrepet mot USA.

Den massive overvåkingen har det siste året blitt fordømt over hele verden, og NSAs tidligere sjef er blitt presset til å forklare seg foran en komité i det amerikanske Senatet. 

– Det er hemmeligstemplet, men det har bidratt til å stanse dusinvis av terrorhendelser, sa general Keith Alexander i Senatet i juni i fjor.

Nå viser en fersk rapport fra Nederlands kontrollorgan for de hemmelige tjenestene at det omstridte PRISM-programmet forhindret terror i Europa 26 ganger i 2013.

Faksimile fra den nederlandske rapporten.
Faksimile fra den nederlandske rapporten.

Et terroranslag ble stoppet i Nederland, men rapporten gir ingen nærmere detaljer om verken hendelsen på nederlandsk jord eller de 25 andre tilfellene.

Fryktet terror i Norge og Nederland

I fjor ble det kjent at terroralarmen gikk samtidig i både Nederland og Norge, etter at etterretningsopplysninger fra NATO tydet på at terrorister kunne slå til mot militæranlegg i Norge eller Nederland. Ifølge Dagbladet ble opplysningene gjennomgått av Etterretningstjenesten, og forsvarsledelsen innførte beredskap og adgangskontroll ved samtlige militæranlegg.

Forsvarssjefen ville ikke fortelle offentligheten bakgrunnen for at de hevet beredskapen, men etter det TV 2 vet hadde Politiets sikkerhetstjeneste (PST) en tid i forveien vært kjent med at en terrorcelle kunne slå til i Norge eller Nederland.

Både Norge og Nederland er blant de betrodde tredjelandspartnerne til National Security Agency (NSA). Norge og USA har hatt et etterretningssamarbeid siden 1950-tallet, og NSA er Norges viktigste samarbeidspartner.

MY NAME IS BONDE, JAMES BONDE: Denne lytteposten som Etterretningstjenesten bygde opp for flere tiår siden, er kamuflert som en bondegård og ligger utenfor Jessheim i Akershus. Foto: Andreas H. Lunde / TV 2
MY NAME IS BONDE, JAMES BONDE: Denne lytteposten som Etterretningstjenesten bygde opp for flere tiår siden, er kamuflert som en bondegård og ligger utenfor Jessheim i Akershus. Foto: Andreas H. Lunde / TV 2

E-tjenesten overvåker mobiltrafikk

I november i fjor bekreftet sjefen for Etterretningstjenesten at norsk etterretning samarbeider med NSA i overvåkingen av mobiltrafikk i konfliktområder i utlandet.

I løpet av én måned overvåket Etterretningstjenesten 33 millioner telefonsamtaler i Afghanistan, og delte informasjonen med NSA. E-sjefen understreket samtidig at virksomheten var hjemlet i norsk lov.

– Det er dette vi kaller for styrkebeskyttelse. I tillegg driver vi et arbeid for å kartlegge internasjonale terrornettverk, og vi bruker dette middelet også i den forbindelse, sa Kjell Grandhagen til TV 2.

De enorme datamengdene som må håndteres, har ført til at Etterretningstjenesten går til innkjøp av en superdatamaskin, meldte Dagbladet i forrige måned.

E-TJENESTENS LYTTEPOST I AKERSHUS: På innsiden av det inngjerdede området som blant annet inneholder en gammel kårbygning, er det retningsstyrte antenner og digre master. I tillegg er det en rekke både private og militære kjøretøy på området. Foto: Andreas H. Lunde / TV 2
E-TJENESTENS LYTTEPOST I AKERSHUS: På innsiden av det inngjerdede området som blant annet inneholder en gammel kårbygning, er det retningsstyrte antenner og digre master. I tillegg er det en rekke både private og militære kjøretøy på området. Foto: Andreas H. Lunde / TV 2

Journalisten og forfatteren Glenn Greenwald, som har gitt ut boken «Overvåket», mener derimot at NSAs overvåking minner om George Orwells fremtidsvisjon «1984»: Begge baserer seg på et teknologisk system med muligheten til å høre og se hva hver eneste innbygger sier og gjør.

– Selv NSA kan ikke lese hver eneste e-post, avlytte hver eneste telefonsamtale og skygge hvert eneste menneske. Det som gjør et overvåkingssystem effektivt når det gjelder å styre menneskers adferd, er vissheten om at ens ord og handlinger kan bli overvåket, skriver Greenwald i boken.