Snowden: – Jeg var spion

Edward Snowden sier i et sjeldent intervju at han har jobbet som spion i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sitt første TV-intervju etter at han søkte asyl i Russland, forteller varsleren Edward Snowden (30) at han at han fikk opplæring som etterretningsagent «på alle nivåer».

Dermed tilbakeviser han anklager om at han kun har beskjeden erfaring innen etterretningsvirksomhet.

– Jeg ble opplært som spion i den tradisjonelle betydningen av ordet idet jeg bodde og jobbet i hemmelighet i utlandet og lot som om jeg hadde en jobb jeg ikke hadde, og til og med fikk tildelt et navn som ikke var mitt, sier Snowden i et intervju med TV-kanalen NBC, som går på luften onsdag kveld.

Se klipp fra intervjuet øverst i artikkelen!

Han sier også at han jobbet på alle nivåer, «fra bunnen på bakken og helt opp til toppen».

– Jeg er teknisk ekspert. Jeg jobber ikke med mennesker, jeg rekrutterer ikke agenter. Det jeg gjør er å sette systemer i arbeid for USA. Og jeg har gjort det på alle nivåer, sier Snowden.

Snowden flyktet fra USA i mai i fjor og oppholder seg i dag i Russland der han har fått midlertidig asyl. Intervjuet ble gjort i Russland i forrige uke.

Det er første gang han lar seg intervjue av en amerikansk TV-kanal etter at han dro til Hongkong og fra et hotellrom avslørte at amerikansk etterretning driver massiv overvåking av mobiltelefoner og nettrafikk verden over.

I intervjuet forteller Snowden at han arbeidet på et nivå langt over det amerikanske myndigheter har hevdet.

– De forsøker å fremheve en enkelt stilling fra et tilfeldig punkt i min karriere for å få bort oppmerksomheten fra helheten. Jeg jobbet for CIA i skjul utenlands og jeg jobbet for NSA i skjul utenlands, sier Snowden til NBC. (TV 2/ NTB)