Det er ikke nok å se på lakken for å kunne vurdere hvor bra en omlakkering er gjort. Her er også grunnarbeidet svært viktig - ikke minst i forhold til fjerning av rust. Illustrasjonsfoto.
Det er ikke nok å se på lakken for å kunne vurdere hvor bra en omlakkering er gjort. Her er også grunnarbeidet svært viktig - ikke minst i forhold til fjerning av rust. Illustrasjonsfoto.

Pass på når bilen har blitt lakkert svart

Her er det mye som kan gå galt.

Benny Christensen er Brooms bilekspert.

I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Jeg har akkurat vært og sett på en BMW som virker helt perfekt, har lett ganske lenge etter rett bil nå.

Bare en ting jeg er i tvil om. Selger forteller at bilen er omlakkert i vinter og at jobben er gjort av ham og en kompis som har laget sin egen lakkboks (hjemmelaget) i garasjen. Selve jobben ser veldig bra gjort ut, det er bare noen få plasser der det ser litt matt ut. Men det er altså ikke noen kvittering, han har gjort jobben svart ( bilen er forresten svart også). Han selgeren forteller at det var litt rust her og der, men at de pusset bort den først. 

Prisen er god, men ikke superlav. Hva mener du jeg bør gjøre? Mvh Rune.

 

Benny svarer:

 

Hmmm, må innrømme at jeg blir litt skeptisk her, ja. Du sier ikke noe om hvor mye bilen koster, det er viktig i forhold til om dette er noe du bør gjøre - eller holde deg unna.

Hvis det er snakk om en typisk billigbil, er det kanskje ikke så farlig. Da er det uansett ikke så mye å tape hvis noe går galt, det er sikkert også lettere å leve med en bil der alt ikke er perfekt. Man kan nå en gang ikke stille altfor store krav til en bil man bare har betalt noen titusener for.

Hvis vi derimot snakker litt høyere prisklasse (og det gjør vi kanskje, ettersom selger har tatt seg bryet med å omlakkere den), ville jeg helt klart vært mer skeptisk. 

Problemet her er ikke bare selve lakken. Jeg ville vært langt mer bekymret for grunnarbeidet, altså det som er gjort før bilen har blitt lakkert.

Slik skifter du farge - og beskytter lakken

Spørre fagfolk

Hvis den har hatt rust, er det utrolig viktig at denne er fjernet på en skikkelig måte. Hvis ikke vil det begynne å boble igjen veldig snart. Det er ikke nødvendigvis noe hokus-pokus å gjøre dette på en god og grundig måte, men det krever at man har tatt seg nødvendig tid.

Jeg har sett veldig mange gjør-det-selv-lakkjobber etter hvert, der man har blitt altfor utålmodig i denne fasen og slurvet for å bli fort ferdig. Da kan resultatet være bra med en gang - men så går det ikke lang tid før slurvingen blir avslørt. Og da risikerer man å måtte gjøre jobben helt på nytt. Temmelig bortkastet!

I ditt tilfelle vil jeg absolutt anbefale at du får fagfolk til å se på bilen. Enten at du tar den med til et profesjonelt lakkverksted og ber dem ta en nøye kikk på den. Eller at du tar en NAF-test og gjerne forteller testeren at du er usikker på hvor bra lakkjobben er gjort.

Føler du deg usikker etter dette, foreslår jeg at du velger en helt annen bil - eventuelt at du sørger for at prisen blir "superlav". Det bør den nemlig være da. 

Lykke til videre!

Dette kan enkelt ødelegge lakken på bilen din

 

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Slik vant Peder over politiet