SKADET SEG: Thor Hushovd er her sammen med Taylor Phinney før Giro d'Italia i 2012. Phinney skulle få sin Tour de France-debut i sommer, men nå ryker trolig den drømmen. Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SKADET SEG: Thor Hushovd er her sammen med Taylor Phinney før Giro d'Italia i 2012. Phinney skulle få sin Tour de France-debut i sommer, men nå ryker trolig den drømmen. Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Tour de France glipper trolig for Hushovds lagkamerat

Taylor Phinney skadet seg i det amerikanske mesterskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kveld skadet BMC-rytteren Taylor Phinney (23) seg i det amerikanske sykkelmesterskapet. Phinney ble hindret av en motorsykkel i den første lange utforkjøringen og havnet i autovernet.

Etter en legeundersøkelse ble det konstatert to brudd i Phinneys venstre bein.

Det betyr at Phinney, som etter planen skulle sykle Tour de France i sommer, trolig må belage seg på å følge treukersrittet fra sofakroken.

Garmins Tom Danielson var vitne til at Phinney og Lucas Euser gikk i bakken. Han mener duoen var heldige som overlevde.

– Taylor kom forbi meg i Mach 10 (hypersonisk fart red. anm.). En av svingene kom for brått på. Lucas var veldig heldig. Jeg trodde han var ferdig, han også, sier Danielson ifølge Velonews.

Euser forteller at Phinney kjørte inn i en motorsykkel i utforkjøringen.

– Vi kjørte svært fort nedover. Taylor er en veldig god utforkjører. Det visste jeg, og derfor var jeg komfortabel med å ligge tett bak ham. Han lå 10 meter foran meg. Vi kom inn i en venstresving veldig fort, og Taylor kom borti motorsykkelen. Motorsykkelen begynte å vakle, og tok Taylor på innsiden. Det var ingenting han kunne ha gjort, sier Euser.  

For Thor Hushovd betyr Phinneys skade at Tour-sjansene økes, selv om han helt sikkert ikke er glad for måten det skjedde på. Phinney var i likhet med Grimstad-oksen en av 12 mann i bruttotroppen til BMC. I tillegg til lagkaptein Tejay van Garderen skal åtte BMC-ryttere delta i Tour de France.

Johan Kaggestad tror Phinneys skade åpner for Hushovd. 

– Dette gjør at Thor Hushovds sjanser til å kjøre Tour de France øker ganske kraftig. Phinney skulle kjøre Tour de France fordi han var så god på brostein. Han har vunnet U23-utgaven av Paris-Roubaix to ganger, men Hushovd var bedre enn ham i årets Paris-Roubaix. Phinney er gullgutten på laget, sier Kaggestad og legger til at BMC-manager Jim Ochowicz er personlig venn med Phinneys foreldre.

Hushovd skal sykle Belgia rundt, et ritt som starter onsdag. Der vil BMC kjøre for Hushovd på de flate etappene.

– Vi reiser med et sterkt lag, som fokuserer på Thor Hushovd på spurtetappene, Steve Cummings på tempoetappen og Philippe Gilbert i sammendraget, sier sportssjef Allan Peiper.

Etter Belgia rundt skal Hushovd sykle Critérium de Dauphiné og NM. 

Eric Marcotte vant for øvrig det amerikanske mesterskapet.