LEDER GIROEN: Nairo Quintana tok over ledelsen i sammendraget etter strålende kjøring på tirsdagens knallhardet etappe i Giro d'Italia. (AP Photo/Fabio Ferrari)
LEDER GIROEN: Nairo Quintana tok over ledelsen i sammendraget etter strålende kjøring på tirsdagens knallhardet etappe i Giro d'Italia. (AP Photo/Fabio Ferrari)

Quintana i rosa etter strålende Giro-etappe

Colombianeren med maktdemonstrasjon i Italia.

En ustoppelig Nairo Quintana (Movistar) kjørte seg inn i den rosa ledertrøyen på tirsdagens etappe i Giro d'Italia. Colombianeren distanserte Ryder Hesjedal en drøy kilometer før mål og tok en mesterlig seier på rittets dronningetappe.

Angrep utfor
Avgjørelsen for trøyebyttet i sammendraget falt da Quintana angrep i utforkjøringen etter den spektakulære stigningen opp Stelviopasset. Quintana parkerte Rigoberto Uran i den rosa trøyen og de øvrige sammenlagtfavorittene.

Tøffe forhold for rytterne på tirsdagens etappe i Giro d'Italia. (AP Photo/Fabio Ferrari)
Tøffe forhold for rytterne på tirsdagens etappe i Giro d'Italia. (AP Photo/Fabio Ferrari)

På vei opp den siste knallharde stigningen til Val Martello fikk Quintana med seg Pierre Rolland og Ryder Hesjedal. Trioen ble etter hvert til en duo da en fartsøkning fra Quintana parkerte Rolland.

Hesjedal prøvde det han kunne for å bite seg fast på bakhjulet til en lett og ledig Quintana, men måtte til slutt gi tapt for Movistars klatreekspert. 

Rigoberto Uran hadde hele to minutter og 40 sekunder ned til Quintana før etappen. Omega Pharma-Quick Step-rytteren måtte imidlertid kapitulere i etter Quintanas angrep ned fra Stelviopasset.

I mål var Uran fire minutter og elleve sekunder bak Quintana. I sammendraget har andreplasserte Uran ett minutt og 41 sekunder opp til den nye mannen i rosa.

Cadel Evans ligger på tredjeplass tre minutter og 21 sekunder bak Quintana.

Arrangørtabbe
Det var lenge usikkert om tirsdagens etappe skulle gå av stabelen. Snøvær og elendige forhold stoppet den samme etappen i fjorårets Giro-utgave, men arrangørene valgte å avvikle årets etappe.

I snøværet opp det beryktede Stelviopasset hersket det kaos da flere av sportssjefene fikk beskjed om at utforkjøringen skulle bli nøytralisert, men langt fra alle skal ha fått med seg denne beskjeden.

– Nøytraliseringen av nedkjøringen fra Stelvio kom ikke frem til alle bilene. Stor forvirring, tvitret Tinkoff-Saxo-laget. 

Dario Cataldo var førstemann over Stelvio, som er rittets høyeste punkt med 2758 m.o.h, og rykket fra bruddkompisene på vei ned fra stigningen. Team Sky-rytteren ble imidlertid hentet og parkert av Quintana og co. i dalen før stigningen opp til Val Martello. 

Hvem som fikk beskjed om nøytraliseringen, og hvem som ikke gjorde det, er ennå uvisst.