Tre menn terrortatt av PST

De tre norske statsborgerne er mistenkt for terrorstøtte, opplyser PST i en pressemelding.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

PST opplyser at de har pågrepet tre personer på grunn av mistanke om at de har ytt støtte til en terrororganisasjon.

De tre siktede er norske statsborgere og mellom 24 og 20 år med bakgrunn fra Somalia og tidligere Jugoslavia. To av dem er brødre, opplyser PST.

– De tre ble pågrepet ved 06-tiden tirsdag morgen i Oslo-området, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST til TV 2.

– Bror drept i Syria

Avdelingsdirektør i PST, Jan Glent bekrefter at to av de siktede er brødre og to av de siktede har vært i Syria og kjempet som fremmedkrigere for gruppen ISIS.

– Vi vet at alle tre hadde planer om, i nær fremtid, å reise til Syria og slutte seg til ISIS. To av dem er også siktet for annen materiell støtte til terrorgruppen, sier Glent til TV 2.

– Har det vært konkrete planer om terroraksjoner i Norge?

– Vi har kjørt en avverge-etterforskning her. Det er objektive holdepunkter i saken for det, men det er ikke skjellig grunn til mistanke om det, svarer Glent.

– Det er klart at hvis man drar til utlandet og slåss med en Al-Qaida-gruppering i en væpnet konflikt, så kommer tilbake til Norge og opprettholder de samme holdningene, da vil du være en risiko, utdyper Glent.

PST opplyser at brødreparet hadde en bror som tidligere reiste til Syria og ble drept i kamper der. Politiet vil imidlertid ikke gå si når dette skal ha skjedd.

Har vært under oppsikt lenge

Ifølge PST skjedde pågripelsene uten dramatikk, og TV 2 får opplyst av avhør av de tre vil pågå gjennom dagen. 

Advokat John Christian Elden bekrefter til TV 2 at han er oppnevnt som forsvarer for en av de tre siktede. 

TV 2 erfarer at PST har hatt de tre siktede under oppsikt lenge. Spesielt 29-åringen fra Somalia har holdt en svært lav profil.

– Har vært i Syria

De tre er siktet etter straffeloven paragraf 147 d, som omhandler deltakelse i, rekruttering av medlemmer eller økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon.

De tre norske statsborgerne i 20-årene anses å representere en trussel mot Norge og Norges allierte, selv om det ikke foreligger en konkret trussel.

PST anser «Islamsk stat i Irak og Stor-Syria» (ISIS), som en terrororganisasjon etter norsk strafferett.

«ISIS er en utbrytergruppe av al-Qaida og er en jihadist-gruppering som kjemper for å opprette et kalifat styrt etter sharia-lover. ISIS opererer i Syria og utkjemper sine kamper mot Assad-regimet, mot andre opprørsgrupper og mot sivilbefolkningen. Som jihadist-gruppering med global jihad som målsetting, bygger ISIS' ideologi på et sterkt negativt syn på Vesten og på vestlige verdier», skriver PST i pressemeldingen.

De tre siktede er:

Mann (29), norsk statsborger, født i Somalia
Mann (27), norsk statsborger, født i tidligere Jugoslavia
Mann (24), norsk statsborger, født i tidligere Jugoslavia