Her lander verdens største transportfly på Evenes

Denne kjempen av et fly kan sluke stridsvogner og lokomotiver.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppdraget i Evenes var å frakte utstyr til og fra militærøvelsen Cold Response i mars i år.

Fremover-journalist Ragnar Bøifot filmet landingen. Bøifot forteller at maskinen var tre ganger i Evenes i forbindelse med øvelsen. Flyet fraktet utstyr fra Leipzig i Tyskland.

Den russiske flymaskinen Antonov An-124-100 er på alle måter er imponerende. Flyet kan ta av med 150 tonn last. Totalvekten er rundt 400 tonn. Vingespennet er 73,30 meter.

Det gjør maskinen til verdens største serieproduserte transportfly. En Boeing 737, som er den vanligste flytypen på det norske innenriksnettet, blir en smågutt i sammenligning. Den mest moderne versjonen, 737-800, har en maksimal avgangsvekt på 79 tonn. Vingespennet er 35,8 meter, knapt halvparten av Antonovens.

Antonoven er så tung at den på de fleste flyplasser må flyttes regelmessig når den er parkert for at den ikke skal synke gjennom bakken.

Se Fly med oss hver dag!

Ifølge Wikipedia fraktet Antonoven et 109 tonn tungt lokomotiv fra Canada til Irland i 2001. Maskinen skal være enkel å styre til tross for de enorme dimensjonene.

VIPPER OPP NESA: Her kjøres en av verdens største betongpumper inn i en Antonov An-124 på Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport 8. april 2011. (AP Photo/Jason Bronis)
VIPPER OPP NESA: Her kjøres en av verdens største betongpumper inn i en Antonov An-124 på Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport 8. april 2011. (AP Photo/Jason Bronis)

Filmen du kan se øverst i denne artikkelen, ble tatt opp under Antonovens siste runde i Evenes 22. og 23. mars.

Ragnar Bøifot filmet også da kjempeflyet landet under ekstremværet "Kyrre" fredag 14. mars. Da landet Antonoven trygt, mens en amerikansk Hercules-maskin måtte fly over på grunn av uværet.

Se den imponerende videoen her!