Tennessee gjeninnfører den elektriske stol

Den amerikanske delstaten Tennessee vil ha et alternativ dersom giftsprøyter ikke er tilgjengelig.

Avgjørelsen er kontroversiell, og årsaken er strid rundt kjemikaliene som benyttes under henrettelser med gift.

Den elektriske stol kan nå benyttes som henrettelsesmetode dersom de nødvendige kjemikaliene som benyttes under henrettelse med gift ikke er tilgjengelig.

Europeiske legemiddelprodusenter nekter nå å forsyne USAs fengselsvesen med barbiturater som pentobarbital, som har vært benyttet under henrettelser.

Fengselsmyndighetene har derfor måttet lete etter alternative kjemikalier og benyttet blandingsprodukter, noe som har gått dårlig. I april ble henrettelsen av en dødsdømt i Oklahoma både langvarig og smertefull, noe som fikk debatten til å blusse opp.

Stanset én time før

Flere dødsdømte har siden fått sin henrettelse utsatt som følge av det er reist tvil om metoden er umenneskelig og unødvendig smertefull.

Blant dem er Russell Bucklew, som denne uken fikk henrettelsen sin utsatt hele to ganger på under ett døgn.

Den siste kontrabeskjeden kom en time før giftsprøyten skulle settes: da hadde amerikansk høyesterett grepet inn. 

Bucklew har argumentert med at han lider av en sjelden sykdom, som ifølge leger kan bidra til å gjøre henrettelsen med gift svært smertefull.

Nekter å oppgi giftleverandør

Mangel på giftinjeksjoner har ført til at amerikanske stater som Missouri må få henrettelsessprøytene fra leverandører i hjemlandet. Staten nekter imidlertid å oppgi hvem disse leverandørene er, angivelig for å beskytte produsentene fra mulige hevnaksjoner.

Motstandere av dødsstraff i USA sier at ved å holde leverandørene hemmelig, er det umulig å forsikre at en innsatt ikke vil lide en usedvanlig smertefull død.

Fem nyhetsbyråer, blant dem Associated Press, har nå saksøkt fengselsvesenet i Missouri. De hevder at å holde informasjonen tilbake er et brudd på innbyggernes rett til informasjon om denne formen for avstraffelse.

(TV 2 / NTB)

Mer innhold fra TV 2