Før Fulham-overgangen (£12 millioner) var Mitroglou blant de mest formsterke og fryktede spissene i europeisk fotball. Om Santos maner sin beste spiss tilbake til taktene fra i fjor høst, kan det bety forskjellen på en godt mesterskap og en tidlig hjemtur.. (AP Photo/Thanassis Stavrakis, File)
Før Fulham-overgangen (£12 millioner) var Mitroglou blant de mest formsterke og fryktede spissene i europeisk fotball. Om Santos maner sin beste spiss tilbake til taktene fra i fjor høst, kan det bety forskjellen på en godt mesterskap og en tidlig hjemtur.. (AP Photo/Thanassis Stavrakis, File)

VM-analyse: Denne grekeren må finne målformen i tide

Tor-Kristian Karlsen analyserer alle VM-lagene for TV 2. I dag: Hellas.

24. Hellas: Et lag som bør respekteres og til en viss grad fryktes. Hellas har vært laget alle har hatet å elske siden Euro 2004-triumfen i Portugal.

Dagens utgave er noe mer avansert enn Otto Rehhagels markeringsorienterte system, men flere grunnprinsipper fra tyskerens periode lever fortsatt: Grekerne er fortsatt flinke til å få mye ut av det lille de skaper offensivt – gjerne fra dødballer eller kontringer - samtidig som de er ekstremt disiplinerte defensivt. «Never say die»-innstillingen som ble innprentet under Rehhagel-perioden er også til stede i dette mannskapet – uansett hvor svakt Hellas ser ut på papiret, kommer de aldri til å bli utspilt eller lekt med i Brasil.

Likevel er det noe grått over denne greske troppen. Flere av nøkkelspillerne har slitt med spilletid på klubblagene eller har opplevd generelle nedturer; fra keeper Orestis Karnezis som knapt har spilt for sin spanske klubb, Granada, til Giorgios Karagounis og Kostas Mitroglou – nettopp rykket ned fra Premier League med Fulham – og Giorgis Samaras som i vinter gikk elleve ligakamper uten å score mål i den skotske toppserien. Bortsett fra den bakre fireren – som dessverre mangler den langtidsskadede Schalke 04-stopperen Kyriakos Papadopoulos (pluss Olympiakos-forsvarerne Dimitris Siovas og Avraam Papadopoulos) – som virker ganske sterk og stabil (skadene til tross), domineres troppen av spillere som har hatt dårlige opplevelser i klubbfotballen og som nettopp har flyttet på seg (uten at det nødvendigvis har gjort ting noe bedre).

I mine øyne er ikke dette er godt utgangspunkt for en fin landslagssommer.

Hellas vil sannsynligvis bli like vanskelige å score på som de selv vil ha for å skape sjanser. Og om oppgjørene mot Colombia, Japan og Elfenbenskysten neppe vil by på estetiske nytelser, vil de absolutt bli fascinerende.

Veien til VM

En grunn til å bekymre seg noe på grekernes vegne er at de fikk en relativt enkel vei til Brasil og derfor vanskelig å bedømme presist. De endte på andreplass bak Bosnia-Herzegovina, i en gruppe som også besto av Liechtenstein, Latvia, Litauen og Slovakia. I playoff-kampene mot Romania hevet Hellas seg betraktelig ved å vinne 4-1 over to kamper (men her skal det skytes inn at Romania også snek seg til playoff gjennom en svak gruppe).

Sannsynlig lagoppstilling

4-2-3-1: Karnezis (29, Granada/ESP); Torosidis (29, Roma/ITA), Papastathopoulos (26, Borussia Dortmund/GER), Manolas (22, Olympiacos/GRE), Holebas (29, Olympiacos/GRE); Tziolis (29, Kayserispor/TUR), Maniatis (28, Olympiakos/GRE) ; Salpingidis (32, PAOK/GRE), Karagounis (37, Fulham/ENG), Samaras (29, Celtic/SCO); Mitroglou (26, Fulham/ENG).

Nøkkelspillere

Siden forsvarsleddet og den defensive stilen er det store holdepunktet til Hellas, er Borussia Dortmund-stopperen Sokratis Papastathpoulos den samlende figuren i førstelleveren. Akkurat på stopperplass har faktisk landet mange tilfredsstillende alternativer, og da spiller det ikke så altfor stor rolle om Sokratis muligens må starte den første kampen med lovende Kostas Manolas fra Olympiakos (i Papadopoulos x2 og Siovas sine skadefravær). Sokratis besitter de typiske greske stopperegenskapene; aggressiv, sterk mann mot mann, glad i «kroppskontakt» og sterk i luftrommet.

Sokratis Papastathopoulos er den samlende figuren på Hellas' landslag. Til vanlig spiller han for Dortmund. AFP PHOTO / ALEX GOTTSCHALK
Sokratis Papastathopoulos er den samlende figuren på Hellas' landslag. Til vanlig spiller han for Dortmund. AFP PHOTO / ALEX GOTTSCHALK

Selv om han ofte starter som innbytter i disse dager, er Giorgos Karagounis (37) fortsatt lederen i denne gruppen av spillere. En av to overlevende i troppen fra Euro 2004-seieren, den andre Kostas Katsouranis, Karagounis er den Hellas fortsatt må stole på når det kommer til ballfordeling og styring av tempo på midtbanen. Dødballspesialist, og fortsatt rimelig dynamisk i spillestilen til tross for sin voksne alder. Enormt viktig også utenfor banen.

Kostas Mitroglou (26), som har vært skadeforfulgt hele våren, er den eneste angrepsspilleren med en slags permanent måltrussel i dette laget. Rutinerte Fanis Gekas scorer fortsatt mål i tyrkisk fotball, men mangler aggressiviteten og det fysiske elementet som Fulham-spissen besitter. På kantene finner man den evig løpende Salpingidis og driblesterke Samaras, men ingen av disse har nok pondus til å skremme forsvarsspillerne på motsatt banehalvdel. Trener Fernando Santos vil gjøre alt i sin makt for å matche Mitroglou mot VM-form over de neste tre ukene. Før Fulham-overgangen (£12 millioner) var Mitroglou blant de mest formsterke og fryktede spissene i europeisk fotball. Om Santos maner sin beste spiss tilbake til taktene fra i fjor høst, kan det bety forskjellen på en godt mesterskap og en tidlig hjemtur.

Fernando Santos er mannen som skal leder Hellas i Brasil. AFP PHOTO / STRINGER
Fernando Santos er mannen som skal leder Hellas i Brasil. AFP PHOTO / STRINGER

Trener

Fernando Santos er en rutinert portugisisk trener som i likhet med hans mer kjente (og yngre) landsmenn, José Mourinho og André Villas-Boas, heller ikke har noen spillerkarriere å vise til. Santos er en av få som har hatt ansvaret for alle de tre store klubbene i Portugal – skjønt kun Porto-oppholdet var suksessrikt – men de siste ti årene har 59-åringen i all hovedsak utøvd sitt virke i Hellas. Tok over et stort ansvar som Otto Rehhagels avløser i 2010, men det må sies at portugiseren har gjort en anstendig jobb. På to forsøk har han ledet et aldrende og fargeløst Hellas til like mange mesterskapsluttspill. Etter VM-sluttspillet sier han imidlertid adjø til Hellas og skal etter rapportene være på søken etter en ny utfordring som klubbtrener. Avslappet personlighet som gir spillerne mye ansvar, men sier sin mening om nødvendig. Taktisk klok, flink til å tilpasse system etter mannskap.

X-faktor

Hellas er en stolt nasjon, og for alle denne troppens svakheter: I Brasil kommer man til å se innsats, temperament, sterk mentalitet, disiplin og blodflekker på drakten. Grekerens mest markante egenskaper er av mental art. Selv om resten av verden ikke tror, så tror grekerne selv.

Sjansene

Gruppe C er kanskje VMs jevneste på papiret. Colombia blir av mange vurdert som det sterkeste laget, men både søramerikanerne, Japan og Elfenbenskysten kan fort falle for Hellas' kompromissløse stil, tøffe mentalitet og fysiske fotball. Muligens noe paradoksalt, men selv om Hellas vurderes som det svakeste laget i gruppen, kan grekerne nesten plasseres på link linje som konkurrentene med tanke på avansement. For noen ganger veier de mentale egenskapene tyngre enn de tekniske.