FULL ÅPENHET: Coop-direktør Svein Fanebust (til høyre) og  Petter Northug hadde en åpenhjertig samtale torsdag. FOTO: Ned Alley/Scanpix
FULL ÅPENHET: Coop-direktør Svein Fanebust (til høyre) og  Petter Northug hadde en åpenhjertig samtale torsdag. FOTO: Ned Alley/Scanpix

Coop-sjefen: – Det var ikke noe annet enn alkohol i blodet til Northug

Petter Northug snakket ut i tre timer langt møte med sponsoren.

Petter Northug hadde torsdag et tre timer langt møte med Coop-direktør Svein Fanebust i Trondheim. Der snakket de ut om det som har skjedd de siste ukene, samt ble enige om å fortsette samarbeidet.

Det bekreftet også Coop-ledelsen overfor TV 2 torsdag formiddag.

Les alt om Northug-saken her!

– Vi vil ikke ta sportslige vurderinger

Fanebust snakker nå ut om møtet og hvilke tanker han gjør seg om det videre samarbeidet med skistjernen.

– Vi hadde en god samtale hvor vi snakket om Petters motivasjon og hans fremtidige satsing. Videre snakket vi om hvordan vi kan samarbeide for å få Petter tilbake i verdenstoppen, slik at han er motivert for og ønsker selv. Det var også en konstruktiv dialog om hvilke alternativer Petter har: Om det er riktig å gå tilbake til landslaget, eller andre eventuelle alternativer, forteller Fanebust til TV 2.

Og påpeker følgende om Northugs sportslige fremtid:

– Vi vil støtte Petter fullt ut uansett hva han velger. Vi ønsker ikke å ta noen sportslige vurdereringer. Der overlater vi til Petter. Vi skal hjelpe til med de kommersielle aspektene.

– Men jeg skal være ærlig å si at Petters førstevalg er å fortsette samarbeidet med Coop. Det har han gitt et klart uttrykk for. Men om han skal gå på vårt langløplag eller vende tilbake til landslaget er ikke klarlagt. Vi lar som sagt den sportslige vurderingen være opp til Petter selv, forteller Fanebust, og legger til at det også kan bli aktuelt å legge sponsoravtalen midlertidig på is.

Northug selv er også tilfreds etter samtalen.

– Jeg er godt fornøyd med praten jeg har hatt med Svein Fanebust i dag. Jeg er takknemlig for den tilliten Coop viser meg og syns at de rammene vi nå har snakket om gir godt grunnlag for min videre satsing, skriver han i en sms til TV 2.

Kjenner til Northugs promille

Avtalen mellom Northug og Coop har vært i søkelyset etter at trønderen fyllekjørte og krasjet bilen sin natt til 4. mai.

Coop-sjefen erkjenner at fyllekjøringen er svært alvorlig. Butikkjeden bekreftet likevel torsdag formiddag at de kjenner til promilleverdien, og ser følgelig ingen grunn til å avslutte samarbeidet på grunnlag av det.

– Enhver promille er for høy. Petters promille var over den tillatte grensen og derfor ikke akseptabel. Størrelsen på promillen er derimot en privatsak mellom politiet og Petter, og noe Petter selv må svare på. Men for oss har det ikke spilt noen rolle om promilleverdien var veldig høy, middels eller lav, sier Fanebust.

– Det jeg også kan si er at Petter har gitt meg tilgang på dokumentasjonen og det er ikke noe annet enn alkohol i blodprøvene hans, påpeker Coop-sjefen.

– Vi kunne ha terminert avtalen

Fanebust forstår godt at det stilles spørsmålstegn ved Coops beslutning om et videre samarbeid, med tanke på alvorlighetsgraden i Northugs lovbrudd.

På spørsmål om hvorfor de ikke avsluttet samarbeidet, svarer han:

– Vi inngikk en avtale med Petter Northug i fjor på visse grunnlag. Petter har brutt deler av denne avtalen, og vi kunne ha terminert den. For oss var det likevel viktig å ta vare på mennesket i det hele. Så ønsket vi å få alle fakta på bordet og evaluere det hele. Det har vi nå gjort, og vi har kommet til at vi ønsker å fortsette samarbeidet, sier Fanebust.

Og understreker:

– Mitt livssyn er tuftet på tilgivelse. Petter må få anledning til å gjøre opp for seg og ta sin straff. Petter ser alvoret i det han har gjort, og det er svært viktig. Han er klar på at han ønsker å ta straffen han får og gjøre opp for seg. I tillegg har dette gitt han ny motivasjon. Petter ser at dette gir grunnlag for å ta et oppgjør med seg selv og legge om kursen.

– Samtidig skal han ikke tilgis kun fordi han er Petter Northug. Alle må behandles likt. Han må likevel få en anledning til å gjøre opp for seg, og det ønsker vi å legge til rette for, sier Fanebust.

Gjenstår mye arbeid for Northug

Det gjenstår likevel en del arbeid før Northugs og Coops nye avtale er ferdig til å signeres.

Northug og hans advokater forhandler nå med Nye Høyder om å terminere den eksisterende avtalen. Det er likevel ingen enkel operasjon, ettersom Nye Høyder skal ha krevd millionbeløp for å avslutte samarbeidet. Firmaet har også anklaget Coop for å plante usanne rykter om selskapet.

I tillegg har skiforbundet banket i bordet og vil stramme inn på den såkalte representasjonsavtalen. Northug kan dermed ikke gå med Coop-klær i skirenn. I tillegg skal Coop ikke få lov til å selge Northug-relaterte produkter i butikkene sine.

Coop-ledelsen er likevel optimister med tanke på det videre utfallet.

– Vi har fått et godt grunnlag for videre samarbeid. Det neste nå er at Petter og hans advokater må forhandle ferdig med Nye Høyder. Deretter må det bli enighet om den nye representasjonavtalen med Norges skiforbund. Etter det kan vi ta det videre, sier Fanebust.