Per Heimly langer ut: – Drittfolk som melker sine egne forbindelser 

Kjendisfotografen reagerer på de nære relasjonene i motebransjen. 

Motemagasinet Costume og redaktør Vanessa Rudjord er i hardt vær om dagen. 

Bladet har nå blitt klagd inn til PFU av generalsekretær i Norsk presseforbund, Kjersti Løken Stavrum.

Klagen er knyttet til brudd på Vær varsom plakatens punk 2.3 som handler om dobbeltroller som kan svekke mediets troverdighet. 

REAGERER: Per Heimly (t.v.) og Ari Behn (t.h.)  på rød løper før Gullruten i Grieghallen i Bergen. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
REAGERER: Per Heimly (t.v.) og Ari Behn (t.h.) på rød løper før Gullruten i Grieghallen i Bergen. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Eksponerer sine nære venninner

Grunnen til klagen er at motemagasinet gjennom flere utgaver har viet en rekke sider til omtale av redaktørens nære venninner. 

I neste utgave av bladet valgte Rudjord å gi sin gode venninne Jenny Skavlan en 18 siders lang artikkel om hennes nye bikinikolleksjon. Hun var også selv med på reportasjereisen som gikk til Thailand. 

Leder i Norsk redaktørforening Arne Jensen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Leder i Norsk redaktørforening Arne Jensen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Generalsekretæren i Norsk redaktørforening, Arne Jensen mener redaktøren burde holdt seg hjemme.

– Det bidrar ikke til å styrke troverdigheten at redaktøren personlig deltar på reportasjeturen. Det mener jeg må være nok så åpenbart, sier Jensen. 

Solgte leiligheten etter eksponering

Det er ikke første gang redaktør Vanessa Rudjord velger å gi en nær venninne omfattende redaksjonell spalteplass. Da Pia Tjelta lanserte sin nye kleskolleksjon fikk også hun eksponert klærne sine på hele ni sider i magasinet. 

Rudjord har også vist fram hjemmet sitt i Costume Living kort tid før leiligheten ble lagt ut for salg. 

Faksimile, Costume Living
Faksimile, Costume Living

Sunnhetstegn at folk reagerer

Jensen mener klagen er riktig og viktig. 

– Jeg synes det er et sunnhetstegn at det stilles spørsmålstegn vet dette og at bladet er meldt inn til PFU for da får vi en diskusjon rundt dette. Det bidrar til å bevisstgjøre oss på de valgene vi tar, sier Jensen.

Må tydeliggjøre relasjonene for leseren

Redaktør i motemagasinet ELLE, Signy Fardal, er enig i at dette er en viktig diskusjon og at dette er utfordringer alle redaksjoner i landet møter.

Signy Fardal på Moods of Norway sin visning.
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX .
Signy Fardal på Moods of Norway sin visning. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX .

–  Det er klart at man skal være litt forsiktig å ikke røre sammen sånn at folk kan tro at du gir venner og familie spalteplass fordi de er venner og familie. Jeg tenker at det som kanskje er viktig er at leseren blir klar over den relasjonen som eksisterer, sier Fardal.

Rudjord har gjort seg utilgjengelig

Redaktør Vanessa Rudjord har gjort seg fullstendig utilgjengelig og ønsker ikke å uttale seg. Bonniers forlagsdirektør, Gry Bjørhovde, ønsker heller ikke å stille til intervju før klagen fra PFU er mottatt og bearbeidet. Hun skriver der i mot i en epost at hun mener reportasjen ikke bryter med god presseskikk. 

 

«Slikker hverandres rumper»

Kjendisfotograf Per Heimly langer ut mot det han kaller «kamerateri og personlige vennetjenester» på sin åpne Facebook-profil. 

«Motebransjen i Norge er dessverre tilbake hvor den var på tidlig 90-tallet hvor det var de samme folka som ga hverandre jobber og slikket hverandres rumper.»

Han mener motebransjen har tatt feil retning de siste 20 årene.

«Dessverre er vi tilbake på tidlig 90-tallet. Bare ny vennegjeng og nye drittfolk som melker sine egne forbindelser i stedet for å gjøre noe nytt og spennende. Wake up and smell the shit.»

Facebook
Facebook

Det har ikke lykkes TV 2 å komme i kontakt med Per Heimly.