FRAMSNAKKER BONDEN: Odd Nordstoga, Bjarte Hjelmeland og Stein Torleif Bjella er blant de mange som framsnakker bonden på sosiale medier. Foto: Scanpix
FRAMSNAKKER BONDEN: Odd Nordstoga, Bjarte Hjelmeland og Stein Torleif Bjella er blant de mange som framsnakker bonden på sosiale medier. Foto: Scanpix

Kjendisene kaster seg inn i bondeaksjonen 

– Norske bønder jobber hardt og tjener lite. Vi bør snakke pent om bonden, sier skuespiller Bjarte Hjelmeland. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny trend er under oppseiling på sosiale medier. Det handler om å framsnakke bonden. 

Artisten Odd Nordstoga fra Vinje i Telemark skriver at han har fått utfordringen, og at den ikke var særlig vanskelig.

– Det handler om maten vi spiser

– Bror min er bonde, far min er bonde, goffa var bonde og slik har det vel vore attover i tusen år. Og det er jo litt av poenget her; at ein grunna eit (i historisk perspektiv) sekund av oljesmurt rikdom lest som ein gløymer kva ein er grunnleggande avhengig av, og som all vår eksistens her i dette landet bygger på, nemleg våre jordflekkar med næring for folk og fe, skriver Nordstoga. 

Tirsdag er bønder fra hele landet på plass i Oslo for å si sin mening om statens tilbud i landbruksforhandlingene. Bondeorganisasjonene krever et oppgjør med 1500 millioner kroner mer i potten, men regjeringen har svart med å tilby en økning på 150 millioner, ti prosent av det bøndene ba om.

Nordstoga skriver også at det det hele tiden snakkes om «bøndene», men at det egentlig ikke handler om dem. Det handler om maten vi spiser, hvor den kommer fra og hvordan den er laget. 

– Mennesket treng mat med næring, ikkje masseprodusert soyapumpe organisk masse - kalla kyllingfilet, skriver Nordstoga. 

– Finnes det noe viktigere?

Utfordringen om å framsnakke bonden ga han videre til blant andre artisten Stein Torleif Bjella fra Ål i Hallingdal, som kjapt var ute med sin framsnakking av bonden. 

– Det er mykje ein kan drive med. Laga visu eller bli kommunikasjonsrådgjevar. Men finst det noko viktigar enn å laga maten me treng? Det er jaggu eit stykke meiningsfylt arbeid, skriver Bjella.

Han legger også vekt på at maten skal være kortreist. 

– Det er så intenst gale at me sende mat på kryss og tvers av heile den vanvittige runde store kloden. Mat skal sjølsagt produserast og konsumerast der folk bur. 

– Jobber hardt og tjener lite

Blant dem som har delt innlegget til Bjella er skuespiller, og nå Norske talenter-dommer Bjarte Hjelmeland. Han sier til TV 2 at norske bønder jobber hardt og tjener lite. 

– De tar vare på jorda, dyra og kulturlandskapet. De lager maten vår, og for det fortjener de respekt, sier han. 

På samme måte som Bjella legger han vekt på at han vil ha mat som ikke har reist jorden rundt, og han vil ha befolkede bygder og gårder. 

– Vi bør snakke pent om bonden, avslutter han. 

Ifølge Klassekampen kommer initiativet om å framsnakke bonden fra Marit Handeland Wøllo, som bor i Ås og studerer ved Norges miljø - og biovitenskapelige universitet. 

– Jeg ville friske opp debatten litt, særlig for dem som ikke kjenner noe særlig til landbruksnæringen. Hvis den eneste opplevelsen de har av bønder er at de sperrer trafikken og heller ut melk, gir det ikke så godt inntrykk. Men de gjør så mye bra som vi må vise fram og fortelle, sier hun.