PIZZA PÅ GRILL: Pizza kan med fordel bakes på grillen i sommer. Få perfekt Italiensk pizza utendørs.  Foto: MENY
PIZZA PÅ GRILL: Pizza kan med fordel bakes på grillen i sommer. Få perfekt Italiensk pizza utendørs.  Foto: MENY

Slik lager du perfekt italiensk pizza på grillen

En kullgrill er perfekt for pizza. 

Pizza er ikke det man forbinder mest med grilling. I pizzaovnen ønsker man temperaturer på opp mot 300-400°C, dette sikrer et knasende sprøtt, men saftig resultat.

En kulegrill i kombinasjon med en pizzabakesten er velegnet til pizza nettopp på grunn av muligheten for god varme. Italiensk pizza er gode enkle råvarer uten masse dilldall. Kun gode råvarer i harmoni.

En pizzadeig skal bakes veldig løst, den skal kun røres sammen av godt italiensk mel, vann, salt, litt sukker og litt gjær og er hevet kaldt, gjerne over natten. Den skal akkurat være så klissete at du ikke kan bake den ut uten å måtte bruke litt mel.

Slik lager du den perfekte pizzadeigen: 

 

 

 

Pizzabunn 

  • 6 dl lunket vann 
  • 1 dl god olivenolje 
  • Ca 1/3 pakke tørrgjær 
  • 1 ss sukker 
  • 1 kilo «00» pizzamel 
  • 1 ss salt 

1. Bland vann, olje, gjær og sukker sammen i en kjøkkenmaskin, eller rør for hånd i cirka 3 minutter til det er godt blandet.

2. Tilsett mel og salt og elt sammen på lav hastighet i cirka 15. min. Deigen skal være glatt og smidig.

3. Ha deigen over på et godt melet bord og la den hvile i 20 min. Del deigen i 4, da passer hver deig til en langpanne.

4. Elt deigen mellom hendene, lag fine små boller og legg dem på et oljet bakebrett med god avstand mellom hver. La deigballene stå på brettet i 2-3 timer i romtemperatur. 

De kommer til å heve videre og ese ut. Når de har fått dobbelt størrelse, kan de oppbevares i kjøleskapet til de skal brukes. La gjerne deigen stå over natten i kjøleskapet før du baker den ut til tynne pizzabunner.

5. Kjevle deigen ut til den er skikkelig tynn.

6. Topp pizzaen med ønsket topping og stek den på pizzastenen i grillen. Topp pizzaen med oregano og en tynn stråle god olivenolje rett før servering.

På grillen 

1. Gjør grillen klar til høy, direkte varme.

2. Legg bakesteinen midt på grillristen, la den bli godt varm – det tar omtrent 10 minutter. 

3. Legg pizzaen på bakesteinen. Hvis du bruker en gassgrill slukker du brenneren som er direkte under steinen, slik at du kommer til å grille ved indirekte varme. På kullgrillen fortsetter du med henholdsvis direkte og sirkulær varme. Bak pizzaen under lokk til bunnen slipper platen.

Rask og god pizzasaus: 

Hemmeligheten her er skikkelig gode tomater, og de finner du ofte på boks! Noen velger å koke tomatsausen for å konsentrere smaken, mens andre liker den friske og gode tomatsmaken av gode tomater. 

Fres ett fedd hvitløk og 2 stk finhakkede sjalottløk i 2 ss olje i en kjele. Freses blank, ha dette i en bolle. Tilsett en boks med skikkelig gode tomater, f.eks Mutti cherrytomater eller ett glass god italiensk tomat pulp.

Pisk inn 5 ss god olivenolje, med en stavmikser, eller rør det inn med en visp dersom du ønsker mer «chunks» i sausen. 

Du kan smaksette pizzasausen med litt frisk oregano, eller du kan ha dette oppå pizzaen. Fordel sausen på pizzaen (pass på å ikke smøre et for tykt lag på).

Topp pizzaen med litt ost, gjerne noen smaksrike typer, ikke for mye, på en god pizza skal det være hårfin balanse melom osten, tomatsausen og bunnen. Litt fersk mozzarella, noen biter taleggio og litt revet parmesan er nydelig.

Ha på topping etter eget ønske, f.eks. grillet paprika, Salsiccia (klem kjøttet ut av pølsa til små boller), pinjekjerner, mozzarella og italiensk salami. Riv over litt frisk parmesan og litt god olivenolje og dryss over litt oregano rett før servering. Det er mye som er godt, men den aller beste er kanskje en plain Margherita, da smaker man virkelig kvaliteten og samspillet mellom, bunn, tomat og ost. 

Alle oppskrifter og tips er utarbeidet av: Kjøkkensjef Jan Dahdji, Grilleriet og Espen Lie, MENY.