– Jeg er ikke noe alternativ til Jens Stoltenberg, jeg er meg selv

Støre innstilt som ny leder i Arbeiderpartiet

YOUNGSTORGET (TV 2): – Dette er et spesielt øyeblikk for meg. Jeg er preget av det, og jeg er glad og takknemlig for den tilliten jeg er vist, sa Jonas Gahr Støre på pressekonferansen. 

– Vi har enstemmig gått inn for at landsmøtet velger Jonas Gahr Støre som partileder, sa Martin Kolberg, leder av Arbeiderpartiets valgkomité.

Kolberg trakk fram flere av Støres gode kvaliteter, og fremhevet spesielt hans evne til å vise respekt for alternative meninger og oppfatninger. 

– Jonas Gahr Støre representerer framtiden for norsk sosialdemokrati, sa Martin Kolberg.

Pressekonferansen er avsluttet. Se den i opptak øverst i artikkelen.

Preget

Støre sa selv han var preget av øyeblikket. 

– Dette er et spesielt øyeblikk for meg. Jeg er preget av det, jeg er glad og takknemlig for den tillit jeg er vist, sa Støre. 

Den tidligere utenriksministeren og helseministeren har vært medlem av Arbeiderpartiet i 19 år.

– Jeg har valgt Arbeiderpartiet. Det som er spesielt i dag, er at partiet har valgt meg, sa Støre. 

– Har også tenkt å leve mitt vanlige liv

Han sier har brukt mye tid, og gått flere runder med både seg selv og familien, før han endelig bestemte seg. På mandagens pressekonferanse sa Støre at han hadde gitt en viktig beskjed til valgkomiteen: 

– Jeg har tenkt å bruke alle de kreftene jeg har på denne jobben, men jeg har også tenkt å leve mitt vanlige liv som pappa, ektefelle og familiemenneske.

– Da jeg begynte å arbeide hadde jeg barn i barnehage, nå har jeg eldre foreldre som trenger meg. Jeg tror ikke jeg blir noe bedre partileder, hvis jeg gir opp den delen av livet mitt, sa Støre til de frammøtte journalistene. 

– Sikter du mot statsministerposten i 2017?

– Hvis man er leder av Arbeiderpartiet, så må man være klar for det. Vi søker innflytelse gjennom regjeringsmakt, så svaret på det spørsmålet er ja. Det har jeg lyst til, og og det kan jeg få til, svarer han. 

Valgkomiteen går også inn for at LO-leder Gerd Kristiansen og Fredrikstad-ordfører John Ivar Nygård skal inn i Arbeiderpartiets sentralstyre.

Tok selfie med valgkomiteen

Det var fra før kjent at samtlige fylkeslag i Arbeiderpartiet hadde innstilt Støre til vervet som partileder. Det var også kjent at Trond Giske har sagt at han ikke er kandidat til ledervervet.

Nestleder Helga Pedersen har gjort det klart at heller ikke hun er aktuell som lederkandidat. 

Støre la mandag morgen ut en selfie på Twitter, hvor han skrev: «Nå møter jeg valgkomiteen i Arbeiderpartiet. En spennende dag.»

– Det er historisk det som skjer i dag. Det er første gang i partiets i historie at det ikke har vært strid og maktkamp om valg av leder i Arbeiderpartiet, sier politisk kommentator i Dagavisen, Arne Strand. 

14. juni holder Ap ekstraordinært landsmøte der eneste punkt på programmet er valg av ny partileder.

Forberedelsene til Støres overtakelse av lederskapet startet i god tid før mars da det ble klart at Jens Stoltenberg blir ny generalsekretær i NATO.