KAN BLI NEKTET VM-SPILL: Bjarte Myrhols klubb Rhein-Neckar Löwen kan nekte ham å spille VM uten å få noen straff av IHF.
Foto: Bo Amstrup / NTB scanpix
KAN BLI NEKTET VM-SPILL: Bjarte Myrhols klubb Rhein-Neckar Löwen kan nekte ham å spille VM uten å få noen straff av IHF. Foto: Bo Amstrup / NTB scanpix

Myrhol kan bli nektet å spille VM

Bundesliga-klubbene vant i retten mot Det internasjonale håndballforbundet.

Norge spiller i begynnelsen av juni play off til VM mot Østerrike.

Dersom Christian Berge klarer å lose de norske håndballguttene til VM i Qatar, så risikerer man å måtte stille med et sterkt svekket mannskap i selve mesterskapet.

30 tyske klubber
For en dom i det tyske rettssystemet gjør nå at klubbene er i sin fulle rett å nekte sine spillere fri til landslagsspill.

En samling av 30 klubber i de to øverste divisjonene i Tyskland gikk i fjor til søksmål mot Det tyske håndballforbundet (DHB) for å teste lovligheten i at klubbene er pålagt å frigi spillerne sine til VM og internasjonale datoer.

Ved å ha DHB som hovedsaksøkte, kunne de involvere Det internasjonale håndballforbundet (IHF) i søksmålet og kjøre saken for det tyske rettssystemet, selv om IHF holder til i Sveits.

Kompensasjon og forsikring
Bakgrunnen for søksmålet er at klubbene, som er spillernes arbeidsgivere, mener de har rett på økonomisk kompensasjon når de må frigi spillerne sine for landslagsspill i sesongen. I tillegg mener de forsikringsansvaret ligger på IHF og DHB når spillerne er på landslagsoppdrag.

Mens det i fotball både foreligger økonomisk kompensasjon og at FIFA har forsikringsansvaret under VM i Brasil, så har IHF nektet å være med på en liknende ordning.

Samtidig har IHF truet med sanksjoner i henhold til eget regelverk overfor klubber som har nektet spillere å spille landskamper.

Dommerne i Landgericht i Dortmund var enstemmige i sin dom, som sier at det skal være obligatorisk at klubbene blir kompensert for tiden de er borte med landslaget. DHB og IHF er også pålagt å forsikre spillerne.

– Det er et veldig passende sitat som lyder: «Den som bestiller musikken, betaler for musikken», skal dommer Ulrich Harbort ha sagt.

«Et viktig steg»
Forbundenes sanksjoner mot klubbene som ikke slipper sine spillere er også ulovlig.

«For klubbene er denne dommen et viktig steg i maktkampen med IHF. IHF har så langt nektet å høre på klubbene og kompensere dem. Dommen er ikke rettskraftig ennå, og vil trolig ikke bli akseptert. Håndballforbundene kan anke dommen. Dersom de gjør det så blir Oberlandsgericht i Hamm neste stopp med denne saken», skriver foreningen Forum Club Handball, som støttet de tyske klubbene økonomisk i søksmålet, i en pressemelding.

Dersom dommen skulle bli akseptert, betyr det at de tyske klubbene vil være i sin fulle rett til å nekte sine spillere å spille VM i Qatar.

Bjarte Myrhol (Rhein-Neckar Löwen), Harald Reinkind (Rhein-Neckar Löwen), Magnus Dahl (Wetzlar), Kent Robin Tønnesen (Wetzlar), Espen Lie Hansen (Magdeburg), Christoffer Rambo (Minden), Joakim Hykkerud (Hannover-Burgdorf) og Steffen Berg Løkkebø (Emsdetten) spiller alle i Tyskland fra høsten av og kan alle bli nektet landslagsspill dersom klubbene deres ønsker det.