DØMT: Den britiske regnskapsføreren (35) og den norsk-pakistanske moren (29) møttes på internett og traff hverandre bare èn gang før den ett år gamle datteren til Oslo-kvinnen døde i oktober 2010. Foto. THE SUN / PRIVAT
DØMT: Den britiske regnskapsføreren (35) og den norsk-pakistanske moren (29) møttes på internett og traff hverandre bare èn gang før den ett år gamle datteren til Oslo-kvinnen døde i oktober 2010. Foto. THE SUN / PRIVAT

Oslo-mor (29) og britisk mann (35) dømt for uaktsomt drap på datter (1)

Moren er dømt til åtte års fengsel og den britiske nettkjæresten til ni års fengsel. Oslo tingrett mener drapet var uaktsomt, og ikke forsettlig.

Dermed er de to ikke dømt for forsettlig drap under særdeles skjerpede omstendigheter, slik de var tiltalt for.

Oslo tingrett har istedet benyttet paragraf 239 i straffeloven, som gjelder uaktsomt drap og som har lavere strafferamme.

Begge er også dømt for barnemishandling etter straffelovens paragraf 219.

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller la under sin avslutningsprosedyre ned påstand om at briten skulle dømmes til 18 års fengsel og moren til 16 år for forsettlig drap.

Dommen: – Briten pådriveren 

«Deres roller har her vært vidt forskjellige: NN (briten) har, sittende i London, vært pådriveren, mens NN (kvinnen) fysisk har foretatt handlingene. Det hele har imidlertid vært et samspill, og flertallet ser ikke grunn til ved straffeutmålingen å differensiere mellom de to tiltalte», står det i dommen.

Årsaken til at Oslo-moren får ett år mindre straff er derfor på grunn av at hun tilsto overfor politiet hva som hadde skjedd.

– Det er bra at han er blitt hørt med tanke på forsettet, men han mener fortsatt at han ikke har hatt noen medvirkende rolle i denne saken, og rent umiddelbart er det nærliggende å tenke at vi her kommer til å anke, sier Vibeke Hein Bæra, britens forsvarer, til TV 2.

Oslo-kvinne vil ikke anke

– Det er en meget grundig dom og jeg er fornøyd med at den legger til grunn at dette er uaktsomt drap. Vi har hele tiden ment at det ikke var grunnlag for domfellelse for forsettlig drap i denne saken, selv om det er alvorlige handlinger, sier Geir Hovland, forsvarer for Oslo-kvinnen, til TV 2.

– Jeg noterer meg også at den medtiltalte mannen er dømt i samsvar med det min klient mener er korrekt, altså at han var medansvarlig. Min klient er lettet over dommen og vi kommer ikke til å anke, sier Hovland.

Ville ha 18 og 16 års fengsel

Ifølge den detaljerte tiltalen mot de to skal den ett år og ni måneder gamle jenta ha blitt mishandlet over en periode på et halvt år, før hun døde som følge av å ha blitt dyppet to ganger med hodet først i en bøtte med vann.

Dette skjedde natt til søndag 3. oktober 2010. Kvelden etter døde den lille jenta av skadene hun var påført og drapsetterforskerne ble koblet inn dagen etter. Først ett år senere erkjenner moren hva som faktisk skjedde natten døde.

Hensikten med mishandlingen, som til slutt drepte jenta, skal ha vært disiplinering, ifølge tiltalen Riksadvokaten tok ut like før jul.

Tiltalen: – Briten instruerte moren

Ifølge tiltalen instruerte den britiske mannen overfor moren hva hun skulle gjøre med datteren, mens han satt å fulgte med via videolink fra London.

Sentralt i rettssaken, som gikk over fem uker i mars og april, var et omfattende elektronisk materiale av chattelogger, samt avlyttede telefonsamtaler fra den første måneden etter ettåringens død.

Oslo-moren erkjente deler av barnemishandlingen, men nektet for forsettlig drap. Briten nektet straffskyld for begge tiltalepostene.

Aktor: – Briten erkjente i avhør

Aktor Schløsser Møller gjorde et sentralt poeng ut av at hun mente briten hadde erkjent sin delaktighet i det første avhøret med britisk politi. Hans forsvarer Vibeke Hein Bæra mente imidlertid det var omstendigheter under dette avhøret som medfører at det som ble sagt må tolkes annerledes.

Påtalemyndigheten mener de to må ha regnet det som sannsynlig at jenta ville dø om hun ble senket under vann, selv om de ikke hadde et ønske om at det skulle bli utfallet.

– Enhver voksen normalt utviklet person vet at å holde et lite barns hode under vann er livsfarlig, sa aktor i sin prosedyre ifølge NTB.

Rettpsykiaterne har levert to rapporter om briten: En før og en etter at de har lest det elektroniske materialet i saken - kommunikasjonen mellom de to tiltalte. Den siste rapporten konkluderer med at 35-åringen har narsissistiske trekk.