Tromsø må i verste fall si fra seg sjakk-OL etter at det reviderte statsbudsjettet ble lagt frem i dag. Arrangøren bekrefter overfor VG at mesterskapet står i fare.

– Konsekvensene er meget alvorlige. Vi er i en situasjon der vi må se om vi kan arrangere et OL, sier Jøran Aulin-Jansson.

OL-arrangøren har fra før fått statsgaranti på 70 millioner kroner og et reisefond på fem millioner kroner. Det er en tilleggsbevilgning på 15 millioner kroner som OL-arrangøren ikke har fått.

Aulin-Jansson håper politikerne snur. Hvis ikke kan det bli et mesterskap som går for lut og kaldt vann.  

– Det er hyggelig om vi får disse pengene i slutten av juli, men akkurat nå er det en fattig trøst. Vi kan ikke bestille ting vi ikke kan betale for, og er i en situasjon der vi er nødt til å ta noen veldig alvorlige beslutninger, sier Aulin-Jansson.

Tidligere har arrangøren sagt at det er nærliggende å kutte i kost og losji dersom millionene ikke dukker opp. 

Arrangøren har forpliktelser overfor Det internasjonal sjakkforbundet (FIDE). Dersom mesterskapet må flyttes fra Tromsø kan det internasjonale forbundet bruke pengene til å arrangere OL et annet sted. 

Sjakk-OL 2014 fikk tilskudd fra staten på 75 millioner kroner i 2009, men siden har FIDE endret søkekriteriene. Organisasjonen måtte derfor arrangere prøve-OL/verdenscup i sjakk i fjor, noe som kostet 13,6 millioner kroner. I tillegg medfører rekordstor deltakelse til årets mesterskap en merkostnad på rundt to millioner kroner, melder Sjakk-OL 2014.

Organisasjonen sier at dersom de endrede søknadskriteriene hadde vært kjent før søknad om tilskudd fra staten ble sendt, ville denne kostnaden blitt tatt med. Turneringen skal etter planen begynne 1. august.