Her holdes valpene under grusomme forhold i påvente av å bli smuglet

En slovakisk TV-kanal viser nå frem hjerteskjærende bilder etter at en gigantisk hundesmuglerliga ble rullet opp.

I likhet med menneskehandel og ulovlig salg av våpen og narkotika, er smugling av dyr en lønnsom forretning på globalt nivå.

Innenfor EU er Slovakia den største valpe-eksportøren, og den slovakiske TV-kanalen TV Markiza avdekket nylig en massiv hundesmuglerliga i landet.

Bildene ovenfor er tatt med skjult kamera for å dokumentere hvordan dyrene blir holdt i små bur, uten tilgang på vann eller mat.

Forfalsker dokumenter

– De sanitære forholdene var overhodet ikke gode nok for å ta hånd om en hund, sier en veterinær som deltok på inspeksjoner.

Hundene som overlever blir som regel sendt til Spania, Frankrike eller Storbritannia, opplyser TV Markiza.

Der ender de opp enten som avlshunder, i dyrebutikker, eller som offer for testing av kosmetiske produkter.

Så sent som i mars i år ble 180 ulovlige valper oppdaget av politiet Spania. De var blitt smuglet fra Slovakia ved hjelp av falske dokumenter, utstedt av en veterinær, skriver den spanske avisen Heraldo.

VIL OVERVÅKE SITUASJONEN: Politisjef Tibor Gaspar. Foto: ENEX/SK MARKIZA
VIL OVERVÅKE SITUASJONEN: Politisjef Tibor Gaspar. Foto: ENEX/SK MARKIZA

Europas største valpeeksportør

Ifølge den slovakiske dyrevernorganisasjonen «Frihet for dyr» eksporterer Slovakia 60.000 valper årlig på lovlig vis. Samtidig blir rundt 100.000 enten smuglet ut av landet, eller solgt ulovlig. 

Inspektør Romana Březinová peker på at de som avler opp hundene forsøker å holde kostnadene nede.

– De avler opp billige hunder med minimale utgifter, og derfor er forholdene elendige, sier Březinová til det slovakiske nyhetsnettstedet Aktuality.

Organisasjonen Frihet for dyr etterlyser nå strengere regler. Forslagene er blant annet strengere krav til registrering, forby hunder uten stamtavle eller muligheten for å merke alle hunder med en elektronisk chip.

– Vi skal overvåke de som avler opp hunder nøye fra nå av, i tilfelle vi finner noen tegn på kriminell aktivitet, sier politisjef Tibor Gaspar til TV Markiza.

Les også: Slik opererer hundemafiaen