– Hun tar i bruk sterke virkemidler, landbruksministeren også, sier leder i Rauma bondelag, Anders Øverbø, og fortsetter: 

– Det var hun som startet denne retorikken, så dette har vi ikke noe problemer med å forsvare. 

– Å sette ministeren på spidd, det kan virke støtende på noen?

– Det kan kanskje det, men jeg mener absolutt det er innenfor akseptable rammer, sier Øverbø. 

Tente på hus

Provoserte bønder aksjonerer over hele landet med melk, sauer, traktorer, rundballer og attpåtil ild mot regjeringens tilbud i jordbruksoppgjøret.

Rundt klokken 09.00 i morges satte bønder fyr på et gammelt hus ved Riksvei 36, på Sannes i Nome – som et varsel om farene som truer.

Det var Telemarksavisa som først omtalte saken, og det Bjørnar Hagen Vika i avisen som har filmet: 

Huset tilhørte bonde Ann Kristin Teksle. 

– Nå er det fare for landbruket. Vi er redd for at vi ikke kommer til å få noen goder ut av landbruksminister Sylvi Listhaugs forslag, sier hun til TA.

Tirsdag tok bøndene i Bergen i bruk andre, om enn noe kjøligere midler: 5000 liter utvannet melk ble spylt ut på Minde ved Tines meieri.

På Nordfjordeid lot bøndene gårdsdyrene delta i aksjonene. Nesten 30 sauer ble gjerdet inn i Sentrumsparken og overlatt til ordfører Alfred Bjørlo (V), melder NRK Sogn og Fjordane.

– Føler støtten

Og på Averøy ble det nesten franske tilstander da bønder, ifølge politiet, plasserte rundballer foran inngangen til en Kiwi-butikk. Det viste seg å være straffbart og aksjonistene er politianmeldt.

På Rauma i Åndalsnes forteller bonde Anders Øverbø til TV 2 at han føler støtten fra folket. 

– Ja, det er helt klart. Da jeg begynte som bonde for 20 år siden var det en klar hets om at bonden var et sugerør rett inn i statskassen. De holdningene er helt borte nå, sier han. 

Bøndene ville ha 1,35 milliarder kroner, men ble tilbudt 150 millioner av landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp).