Valgvideo med sex og vold trekkes tilbake

Valgvideoen fikk danskene til å måpe. Etter massive protester, blir den fjernet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 skrev mandag om valgvideoen som har skapt rabalder i Danmark.

Nå trekkes den tilbake, skriver Ekstra Bladet. 

BEKLAGER: Folketingets formann Mogens Lykketoft.
BEKLAGER: Folketingets formann Mogens Lykketoft.

Folketingets formann, Mogens Lykketoft bekrefter overfor nettstedet at videoen, som ble laget i forbindelse med Europa-Parlamentsvalget 25. mai, blir fjernet fra nett.

– Mange, hvis synspunkter jeg har dyp respekt for, har oppfattet tegnefilmen langt mer alvorlig og støtende enn den var ment, sier han.

Videoen ble tirsdag morgen fjernet fra YouTube. 

Lykketoft sier at reaksjonene i sosiale medier har delt seg mellom de som synes at videoen er «uakseptabelt platt», og de som synes at den inneholder grov, men akseptabel, humor som kan skape oppmerksomhet rundt avstemningen.

– Det siste var meningen. Men jeg erkjenner at Folketinget som en institusjon i fremtiden skal utvise større varsomhet med hva vi lager, sier han.

Får oralsex

I videoen du ser over, blir seeren introdusert for den animerte muskuløse «Voteman». 

Figuren får utført oralsex mens han er omgitt av fem nakne kvinner. Damene er ville etter «Voteman» fordi han stemmer på alle valg.

Han tar oppdraget med å få danskene til å stemme ved å ri på to delfiner. Han banker opp de som ikke gidder.

Flere danske politikere er i harnisk over at Folketingets kommunikasjonsavdeling kunne lage en slik type video. Videoen skal ha kostet 200.000 danske kroner. 

Rasmus Horn Langhoff (33), som representerer Socialdemokraterne på Folketinget, kalte mandag videoen «dumt med dumt på».

– Videoen er pinlig og fordummende. Formålet er å få flere til å stemme, særlig de unge, men jeg tror ikke at virkemidler som oralsex og vold får de unge opp av stolen. Videoen er mer et uttrykk for de fordommer som reklamefolk har om unge enn hva de unge vil ha, sa han til danske TV 2. 

– Må ta i bruk alle virkemidler

På Twitter har danske politikere på begge sider av den politiske skalaen rast.

Folketingsrepresentant fra Socialistisk Folkeparti, Özlem Sara Cekic har klagde videoen inn til nasjonalforsamlingens presidentskap. Hun reagerte sterkt på hvordan kvinner blir fremstilt i videoen. 

– Kvinners funksjon er å være en som kan suge og være nakent sex-objekt, skrev hun på Twitter mandag. 

Også folkevalgte på den andre siden av politikken reagerer.

– Det kan ikke bli lavere og dummere enn den skattebetalte valgfilmen. Feil på så mange måter, tvitret kultur- og IT-politisk talsmann Michael Aastrup fra Venstre, Danmarks største borgerlige parti.

– Å få unge til å stemme er et edelt mål. Dette er ikke et edelt redskap. Dette er faktisk ganske pinlig, skrev Liv Holm Andersen, som er likestillingspolitisk talskvinne for Radikale Venstre.