FØR RETTSAKEN: Straffesak i Oslo tingrett hvor fem personer er tiltalt for drapsforsøk mot blant annet Rene Karoli. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FØR RETTSAKEN: Straffesak i Oslo tingrett hvor fem personer er tiltalt for drapsforsøk mot blant annet Rene Karoli. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Karoli-saken: Hevder det ble fremsatt drapstrusler i tinghuset

OSLO TINGRETT (TV 2): Øystein Storrvik, forsvarer for en av Josef-brødrene, hevder det ble fremsatt drapstrusler mot de tiltalte fra Karoli-familien før rettssaken i dag startet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I april i fjor forsøkte de fire medlemmene av Josef-familien og en marokaner, ifølge tiltalen, å drepe den selverklærte signøynerkongen Rene Karoli og hans sønn på Torshov bingo. 

Den angivelige trusselen i dag er med på å understreke behovet for at en tolk er tilstede, mener Storrvik‚ som argumenterte for dette da retten var satt.

En mann som har tolket videoer som Storrvik mener retten bør se er tilstede. Mannen ønsket derimot ikke å bidra som tolk i retten for å unngå å komme i konflikt med enten Josef-familien eller Karoli-familien.

Retten tok en pause for å ta en samtale med den mulige tolken. Samtidig som retten tok pause utbrøt et medlem fra Karoli-familien mot tiltaltbenken: 

– Hvorfor truer du meg nå? sa mannen og pekte opprørt mot de tiltalte.

Begge familiene tilstede

I sal 127 har medlemmer fra begge de rivaliserende familiene – Karoli og Josef – møtt opp for å støtte henholdvis de fornærmede og de tiltalte. De sitter på hver sin benk, og pressen er plassert på en benk i mellom de to familiene.

To andre personer ble også skadd i slagsmålet, og politiet fant et skytevåpen utenfor lokalet. Overvåkningsbilder fra bingolokalet har vært sentrale i etterforskningen og disse vil bli spilt av i løpet av hovedforhandlingen.

De tiltalte i saken må også svare for en rekke brudd på våpenloven.

Erkjente delvis straffskyld

Oslo tingrett har satt av mer enn to uker til behandlingen av saken, som ventes avsluttet 28. mai.

Da retten var satt erkjente de fire mennene fra Josef-familien delvis straffskyld, for legemsbeskadigelse, men ikke for drapsforsøk. Den marokkanske mannen nektet straffskyld for dette.

Drapsforsøket skjedde på Torshov Bingo i april i fjor. Karoli og hans 24 år gamle sønn ble alvorlig skadd da flere personer angrep dem med brekkjern, machete, øks og kniv.

Skal forklare seg i dag

I dag vil Rene Karoli selv og sønnen forklare seg om hva som skjedde 1. april i fjor. Ifølge tiltalen ble Karoli påført livstruende blødningssjokk og sirkulasjonsstans, punktering av høyre lunge og andre skader. 

Ifølge tiltalen er det fire medlemmer fra Josef-familien, to brødrepar, og en marrokkaner som utsatte Karoliene for volden.

Mange oppgjør

Både Rene Karoli og hans sønn har tidligere vært innblandet i en rekke interne oppgjør i det norske sigøynermiljøet. Fire av de fem tiltalte tilhører Josef-familien. De er barnebarn av Franz Josef, som kom til Norge samtidig som Rene Karolis far Polykarp Karoli og hans to brødre, i 1956. 

NTB/TV 2