TRISTE: Ellen Bugge-Asperheim og Jahn-Petter Wulff viser frem bilde av katten Ludvig. (Foto: TV 2)
TRISTE: Ellen Bugge-Asperheim og Jahn-Petter Wulff viser frem bilde av katten Ludvig. (Foto: TV 2)

Katten Ludvig (10) ble avlivet uten at eierne ble varslet

ÅNEBY (TV 2): Ellen og Jahn-Petters katt ble levert til Dyrebeskyttelsen da katten var på ute på luftetur. To dager senere ble han avlivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ellen Bugge-Asperheim (49) og Jahn-Petter Wulff (46) har de siste ti årene hatt et nært forhold til katten sin Ludvig.

Katten, som trivdes godt ute i det fri, bodde i deres hjem i Åneby i Nittedal kommune.

Søndag kveld slapp de Ludvig ut for kvelden. Dette ble siste gang de så katten sin i live.

Ble sendt til dyreklinikk

Da Ludvig ikke kom hjem dagen etter, begynte Ellen og Jahn-Petter å lete etter det de omtaler som familiemedlemmet sitt. 

Det skulle vise seg at Ludvig over tid hadde blitt matet av en nabo. Denne naboen hadde fått inntrykk av at katten var hjemløs, og da hun hadde oppdaget katten utenfor huset sitt, tok hun kontakt med Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus (DOOA).

Dyrebeskyttelsen skal ha fått beskjed om at Ludvig hadde vært hjemløs i tre år, og han ble deretter kjørt til en dyreklinikk i Oslo.

– Ikke lenger vår katt

Etter å ha lett gjennom hele huset, boden og garasjen, dro Ellen og Hans Erik ut for å lete etter katten. På nærbutikken oppdaget de en savnet-plakat på nærbutikken i Ånes. De ringte umiddelbart nummeret på plakaten, og fikk beskjed av personen i den andre enden om å ta kontakt med Dyrebeskyttelsen.

10 ÅR: Bilde av Ludvig er tatt på bursdagens hans den 15. april i år. (Foto: Privat)
10 ÅR: Bilde av Ludvig er tatt på bursdagens hans den 15. april i år. (Foto: Privat)

Etter gjentatte forsøk, fikk de kontakt med Dyrebeskyttelsen onsdag morgen.

– Da fikk vi beskjed om at den katten som var levert inn på dyreklinikken nå var DOOAs eiendom, og ikke lenger vår katt, forteller Bugge-Asperheim. 

Paret fikk deretter beskjed om å ringe tilbake senere på dagen.

– Så ringte Dyrebeskyttelsen tilbake etter en time eller to, og fortalte den triste nyheten om at de hadde avlivet Ludvig dagen før, forteller katteeierene til TV 2.

Ifølge Bugge-Asperheim fikk hun deretter beskjed om at dyrelegen hadde oppdaget at Ludvig hadde alvorlige sykdomstegn. Han skal ha hatt munnsykdommen FORL, og det skal i tillegg ha blitt funnet en lyd på hjertet hans.

Sykdommene og kattens høye alder skal ifølge eierne ha vært en medvirkende årsak til at Ludvik ble avlivet så raskt. 

– De sykdommene som ble oppgitt av Dyrebeskyttelsen, viser seg å være svært vanlige sykdommer hos katter. 72 prosent av alle katter får denne tannsykdommen, som lett kan behandles, menerm Bugge-Asperheim.

Var merket

Ifølge Ellen og Jahn-Petter var Ludvig merket i øret og hadde en såkalt chip i nakken. Ved å avlese denne chippen skal eieren enkelt kunne kontaktes, nettopp i tilfeller som dette. De reagerer kraftig på at katten deres ble avlivet uten at de hørte noe som helst på forhånd.

– Jeg testet selv hvor vanskelig det kunne være å finne frem til navn og telefonnummer til eieren. For meg tok det 15 sekunder, sier Bugge-Asperheim.

– Forsøkte å få kontakt

Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2 på nåværende tidspunkt.

Daglig leder, Karen Andersen sier likevel at de forsøkte gjentatte ganger å få kontakt med personen som stod registrert som eier i chippen til katten.

– Eieren var ikke å treffe på det nummeret, sier Andersen til TV 2.

Fredag kveld har Dyrebeskyttelsen publisert et innlegg på sine nettsider om hendelsen. De skriver at de forsøkte flere ganger å få tak i eierne til Ludvig, og at han til slutt be avlivet fordi han var syk.

«Denne saken er et eksempel hvor vanskelig arbeid for hjemløse/bortkomne dyr kan være og det finnes ingen vinnere her, kun tapere, selv om alle har jobbet ut fra et ønske om å hjelpe. Om det skal komme noe positivt ut av dette, så håper vi at dyreeiere som har id-merket sine dyr sørger for at dette registeret er oppdatert til en hver tid, slik at denne typen vonde hendelser kan unngås i fremtiden, og eier kan varsles umiddelbart. Vi føler med eier og syntes dette er svært vondt og vanskelig for alle parter,» skriver de.

Les hele innlegget her.

Dyreklinikken sier til TV 2 at katten er blitt overdratt til Dyrebeskyttelsen, og de dermed har taushetsplikt. 

De sier likevel at de sjekket og fant opplysninger i chippen til Ludvig. Disse ble ifølge dyreklinikken gitt til Dyrebeskyttelsen. 

Endret nummer

For Ellen Bugge-Asperheim holder ikke denne forklaringen. Hun forklarer at telefonnummeret på chippen kan ha blitt endret siden den ble satt på Ludvig i 2009. Hun mener likevel at Dyrebeskyttelsen skulle ha sjekket opp om det fantes flere nummer i telefonkatalogen til personen som står oppført som eier i chippen.

– Hvis de hadde ønsket, så hadde de funnet nummeret. En annen instans med tilgang til chip-registret brukte tre minutter på å finne et annet nummer til oss. Det er altså tre minutter som står mellom liv og død. Det er ikke godt nok, sier hun.

Ellen og Jahn-Petter legger ikke skjul på at de tar tapet av katten sin svært tungt. De ønsker derfor å hedre Ludvigs minne ved å sørge for at dette ikke skjer med andre i samme situasjon.

– Vi har grått våre tårer, det har vi virkelig gjort. Man blir møtt av en vegg av taushet og arroganse. Man blir ikke tatt på alvor. Det er ikke dette som er dyrevern, sier Bugge-Asperheim oppgitt.