– Norge har gitt oss noen fantastiske spillere

Se Premier Leagues hyllest av norske spillere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige helg ble det klart at Cardiff og Fulham må ta den tunge veien ned i Championship. Sunderlands seier mot West Bromwich i går gjør at Norwich i praksis også er klar for nedrykk. 

Det betyr at alle norske Premier League-spillere bortsett fra Jonathan Parr forsvinner fra øverste nivå.

I den anledning har Premier League-TV valgt å vie en knapp halvtime til å fortelle historien om det norske Premier League-eventyret.

Se Norge-spesial i videovinduet øverst!

I fotsporene til Hangeland
Dybdeintervjuer med Brede Hangeland, Stig-Inge Bjørnebye, Erik Nevland, Claus Lundekvam og den norske trioen i Cardiff utgjør rammen i programmet. Man blir også kjent med personene som utviklet våre Premier League-proffer før de tok steget ut i det store utland.

Tidligere Vidar- og Viking-trener Kjell Inge Olsen husker at han tidlig la merke til Brede Hangeland.

– Han skilte seg ut. Han var alltid den som ville mest, sier Bråtveit.  

– Han spilte aldri en dårlig kamp, forteller tidligere Viking-lagkompis Thomas Pereira.

– Jeg skjønte tidlig at jo hardere jeg trener, jo bedre blir jeg. Oppskriften min var enkel, men vanskelig å gjennomføre. Jeg måtte trene litt mer enn de andre. Det har jeg gjort siden jeg har vært 10 år. Lærdommen er at det fungerer, sier Hangeland.

Fulham-stopperen forteller også om betydningen av at Roy Hodgson tok over Viking i 2004.

– Når jeg ser tilbake på karrieren min var det viktig. At jeg ble kjent med ham og vice versa er trolig grunnen til at jeg havnet i England. Han hadde tro på meg og ga meg sjansen til å spille i Premier League, sier Hangeland.

Bjørnebye ville bli skihopper
En av dem som hadde banet vei for nordmenn i Premier League 16 år tidligere var Stig Inge Bjørnebye. Venstrebacken kom til Liverpool fra Rosenborg i 1992. Men det var ikke gitt at Bjørnebye skulle satse på fotballen. 

– Jeg drømte om å bli en skihopper som faren min. Jeg spilte fotball om sommeren mens jeg ventet på snøen. Jeg var 15 år da jeg bestemte meg for å satse på fotballen, forteller Bjørnebye, som brukte noen år på å bli vant til Premier League.

– Det var et stort steg fra norsk fotball. Det tok meg et par år å tilpasse meg, sier Bjørnebye. 

En skade mot Southampton i 1995 var et stort slag i trynet for Bjørnebye. 

– Jeg spilte bare to kamper den påfølgende sesongen. Det tok tid å lege skaden. Det var en forferdelig sesong, men jeg slo tilbake. 1996/97-sesongen var kanskje min beste noensinne, minnes backen.

Lundekvams tøffe år
Erik Nevland satte kanskje ikke varige spor etter seg i Manchester United, men siddisen var definitivt en viktig mann for Fulham da London-klubben overlevde i Premier League med et nødskrik i 2007/08-sesongen. Målene mot Reading og Birmingham er noe av det han husker best. Fulham hadde ikke vunnet på bortebane på ett og et halvt år før møtet med Reading i 34. serierunde.

– Det var en fantastisk følelse da jeg kom innpå og scoret. Jeg kan fortsatt huske sangene fra fansen, smiler Nevland.

Claus Lundekvam forteller om karrieren i Southampton og den påfølgende nedturen. Han kom til Soton i 1996 og ble værende til 2008. Nedrykket fra Premier League i 2005 var hans verste minne fra tiden som spiller i Southampton. 

– Det var et trist øyeblikk i karrieren min. Man har bare lyst til å grave et dypt hull og hoppe oppi det. Det handler om identiteten din som fotballspiller, sier Lundekvam.

Den samme følelsen kjenner Magnus Wolff Eikrem, Jo Inge Berget, Mats Møller Dæhli, John Arne Riise, Brede Hangeland og Alexander Tettey på nå. Seks nordmenn i tillegg til Ole Gunnar Solskjær forsvinner ned til Championship.