Norske Maria (4) risikerer å skilles fra moren 

Moren til Maria (4) har valget: skal hun ta med datteren til slummen i Nairobi, eller overlate henne til norsk barnevern? 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire år gamle Maria har norsk far, kenyansk mor, og har bodd i Norge hele livet.

Moren Elizabeth kom til Norge fra Kenya i 2007. Hun søkte asyl etter at turistvisumet hennes gikk ut, men fulgte et dårlig råd og oppga falskt navn. Dette innrømmet hun senere til UDI, men fikk avslag på asylsøknaden. 

Hun ønsker å være anonym, fordi hun nå oppholder seg ulovlig i Norge. 

Slum eller barnevern

Både utlendingsnemnda og Oslo tingrett har fastslått at Elisabeth må ut av landet. Begge instanser legger til grunn at hun skal ta med seg datteren. 

Marias norske far har sagt fra seg foreldreretten. Dermed har moren valget mellom å ta med datteren til slummen i Kenya, eller å overlate henne til barnevernet i Norge. 

– Jeg har ikke noe sted å ta med Maria til i Kenya. Maria er norsk statsborger. Hun har rett til å være her, så jeg tenker ikke å ta henne med meg, sier moren.

– Deporterer nordmenn

MENER MARIA MÅ FÅ BLI: Leder av Selvhjelp for innvandrere og flyktninger, Gerd Fleicher. FOTO: Hvamstad/Bjur
MENER MARIA MÅ FÅ BLI: Leder av Selvhjelp for innvandrere og flyktninger, Gerd Fleicher. FOTO: Hvamstad/Bjur

Vanligvis får foreldre som har norske barn, innvilget familiegjenforening med dem. Dette har også Elizabeth søkt om, uten hell. Avslaget skyldes at Elizabeth oppga falskt navn på asylsøknaden.

Organisasjonen «selvhjelp for innvandrere og flyktninger» bisto moren til Maria i søknadsprosessen. Gerd Fleicher, leder for organisasjonen, slår fast at ettersom Maria er norsk statsborger, kan hun ikke tvangsutsendes. 

– Det burde både UNE og tingretten vite, at man ennå ikke har begynt å deportere egne borgere her i Norge, sier hun. 

– Barn kan gi mor rett til opphold

ØYNER HÅP: Advokat Rasmus Asbjørnsen. FOTO: Hvamstad/Bjur
ØYNER HÅP: Advokat Rasmus Asbjørnsen. FOTO: Hvamstad/Bjur

Tingrettens dom er anket. Advokat Rasmus Asbjørnsen mener at europeisk rettspraksis kan gi mor rett til opphold i Norge. 

– Det er eksempler i EU-praksis på at du nettopp ikke kan sende ut en omsorgsperson som  har aleneomsorg for en mindreårig, innenlandsk statsborger, sier han. 

Utlendingsnemnda ønsker ikke å kommentere en sak som nå skal for lagmannsretten.