Krigshelten Trond André Bolle hedres  - blir første navn på nytt minnesmerke

Ofret livet for demokratiet:  «Merket det stend um mannen han stupa»

Tre år etter at orlogskaptein og marinejeger Trond André Bolle ble tildelt Krigskorset med sverd post mortem, hedrer hjemkommunen ham med en seremoni og avduking av et minnesmerke over de fra Vestby som har mistet livet i Forsvarets tjeneste etter 1945.

Bolle er det første navnet på minnesmerket som bærer ordene fra dikteren Per Sivle for å beskrive de som ofret livet sitt for demokratiet: «Merket det stend um mannen han stupa».

 

Se seremonien direkte i videovinduet øverst fra kl. 18.00.

En soldat skriver i kondolanseprotokollen etter at Trond André Bolle og tre andre norske soldater ble drept på oppdrag for ISAF 27. juni 2010. Foto: TV 2
En soldat skriver i kondolanseprotokollen etter at Trond André Bolle og tre andre norske soldater ble drept på oppdrag for ISAF 27. juni 2010. Foto: TV 2

Dekorert spesialsoldat

Han omkom i Afghanistan i 2010, og var den første som etter 2. verdenskrig ble tildelt Krigskorset med sverd for fremragende ledelse i strid. Han var en av de første spesialsoldatene som ble rekruttert til den hemmelige etterretningsorganisasjonen E14, og jobbet der i fire år, blant annet som nestkommanderende.

Han mottok flere medaljer og hedersbevisninger:

  • Forsvarets medalje for internasjonal tjeneste med stjerne
  • Forsvarets Operasjonsmedalje for Afghanistan; 2 ganger
  • NATOs PFP Stabilization Force Bosnia-Herzegovina
  • NATOs «Non Article V»-medalje
  • NATOs Afghanistan-medalje

Det er Vestby forsvarsforening som har stått i spissen for kronerullingen der bedrifter og privatpersoner i kommunen har bidratt. Blant bidragsyterne er nære venner av Bolle, Fred. Olsen, veteranforeningen for Marinejegerkommandoen og Legacy Vets MC, sier leder Kjell T. Olsen. 

– Fantastisk innsats

– Vi synes at innsatsen og alle bidragene har vært helt fantastisk. Alt fra de store bidragene fra Forsvaret, motorsykkelgutta med forsvarsbakgrunn, Fred. Olsen og det lokale næringslivet til de små bidragene. En kamerat av Bolle sendte 58 kroner, han skyldte sikkert Trond en pils. Og naturbarnehagen ga 300 kroner, forteller Olsen til TV 2.

Forsvarsveteranene i Legacy Vets MC skal også delta i Charity Riders-kortesjen som starter på Eidsvoll og fortsetter til Akershus festning, før den kjører til kveldens arrangement i Vestby.

Enken, sønnen, brødrene og faren til Trond André Bolle skal være til stede under seremonien i Grøstadparken i kveld. Sjefen for Marinejegerkommandoen, Tom Robertsen, skal tale og legge ned krans ved minnesmerket. Avdukingen skjer etter en tale av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, og krigsheltens bror Svenn Erik skal holde en tale under samværet på Prestegården senere på kvelden. 

– Dette gjør vi for å hedre ham. Trond var satt stor pris på i lokalmiljøet, sier leder Kjell T. Olsen i Vestby forsvarsforening.