Northug kan få sone fengselsstraff hjemme

En ubetinget fengselsdom trenger ikke å bety at skistjernen ender bak lås og slå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fengselsstraff trenger ikke å bety spolert sesongoppkjøring for Petter Northug.

Bare timer før han satt bak rattet da hans eksklusive Audi S7 endte i autovernet på Byåsen i Trondheim, skal vitner ha observert Petter Northug svært beruset utenfor utestedene i Nordre gate i Trondheim sentrum.

Sent søndag kveld innrømmet Northug i en pressemelding å ha kjørt med promille. Siden saken trolig vil gå som en tilståelsessak for tingretten, kan det bli satt strafferettslig punktum for den pinlige affæren i løpet av kort tid.

LES OGSÅ: Red Bull vil hjelpe Petter tilbake

Slik endte ferden for Petter Northug søndag morgen. Foto: HENRIK SUNDGÅRD
Slik endte ferden for Petter Northug søndag morgen. Foto: HENRIK SUNDGÅRD

Dersom Northug får fengselsstraff, er det likevel ikke dermed sagt at en kortere eller lenger periode bak murene vil være ødeleggende for de videre karriereutsiktene.

Hvis han får en ubetinget fengselsdom, kan han søke Kriminalomsorgen om tilretteleggelse for trening under soningen. Kriminalomsorgen har også en plkt til å tilrettelegge for fritidsaktiviteter som tilpasses behovene til den innsatte. 

En annen mulighet, dersom Northug får en ubetinget fengselsdom som ikke er lenger enn fire måneder, kan kanskje være at han får sone med elektronisk fotlenke etter søknad.

Petter Northug under en pressekonferanse i forbindelse med Sotsji-OL tidligere i år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Petter Northug under en pressekonferanse i forbindelse med Sotsji-OL tidligere i år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Dette innebærer at han i utgangspunktet må holde seg hjemme, men at han kan gå ut for eksempel for å trene, dersom dette skjer etter en plan avtalt med Kriminalomsorgen.

LES OGSÅ: TV-team var først på ulykkesstedet

Det er ventet at Folkehelseinstituttet vil ha analysert blodprøven som ble tatt av Northug etter ulykken og komme med et prøvesvar i løpet av noen uker.

Deretter kan det går forholdsvis kort tid før saken kommer opp. En eventuell soning kan i så fall kunne komme til å starte allerede i løpet av sommeren.

Norsk rett slår i utgangspunktet hardt ned på fyllekjøring.

– En bil har et veldig stort fare- og skadepotensiale, og fyllekjøring kan bokstavelig talt gå på livet løs. Det må man prøve å avverge ved blant annet strenge straffer, sier lagdommer Jon Kapelrud i Frostating lagmannsrett.

Det er særlig promillenivået i blodet som avgjør hvor streng straffen blir. 

– Over 1,5 promille vil fengselsstraffen ofte starte rundt 30 dager. Det kan øke med økende promille, forklarer Kapelrud. I tillegg kommer straffskjerpende elementer som høy fart, og at en skadet person ble forlatt i bilen.

Politiet er klare på at de heller ikke gir skistjernen noen særbehandling, til tross for at han har erkjent å kjøre i fylla.

– Sør-Trøndelag politidistrikt behandler denne saken på lik linje med alle andre straffesaker i distriktet, sier politiadvokat Monica Grøtte Estenstad i Sør-Trøndelag politidistrikt.