GLADE: Tonen var god da samarbeidet mellom Coop og Petter Northug ble presentert i fjor. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
GLADE: Tonen var god da samarbeidet mellom Coop og Petter Northug ble presentert i fjor. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Flere sponsorer vurderer å bryte Northug-samarbeidet 

Men én sponsor sier at de vil støtte Petter Northug etter fylleskandalen.

Søndag kveld innrømmet Petter Northug at han var føreren da bilen hans ble totalvraket etter en kollisjon. Han innrømmet også at han var påvirket av alkohol.

Det var dårlig nytt for Northug-sponsor Coop, som bidrar med millionbeløp til Petter Northugs satsing hvert eneste år.

Les alt om Northug-saken her. 

Northug er allerede i trøbbel med politiet, men det kan være dårlig nytt for Northugs sponsoravtale også. 

Kan bryte avtalen

Promillekjøring er ikke i overenstemmelse med rollen som toppidrettsutøver og forbilde.

– Vi synes dette er en veldig trist og alvorlig sak og er skuffet over at Petter har begått et alvorlig lovbrudd. Han har oppført seg på en måte som ikke er i tråd med de idealer han skal fremme som en del av samarbeidsavtalen mellom Coop Norge og ham, sier administrerende direktør Svein Fanebust i en pressemelding.

Coop har en mulighet til å oppheve avtalen dersom Northug gjør handlinger som tilsvarer dette. Foreløpig er det ikke klart hvilke konsekvenser dette vil få for samarbeidet.

–  Hvorvidt vi vil velge å bruke denne muligheten er alt for tidlig å si. Vi trenger å diskutere saken grundig, både internt i Coop og med Petter og hans støtteapparat, før vi trekker noen konklusjon. Slik vi har fått saken beskrevet, har Petter både forstått alvoret i sine handlinger, og tatt ansvar for dem. Det synes vi er bra. Akkurat nå har Petter det tungt, og som en av hans viktige samarbeidspartnere vil vi hjelpe ham i denne første, vanskelige fasen.

– Opptatt av å ta vare på Petter

Dagligvaregiganten skriver at de har forståelse for Northugs ønske om å bearbeide saken i fred og ro først. Deretter vil de gå i dialog med Northug om videre samarbeid.

– Samtidig som vi tar sterk avstand fra det Petter har gjort, er vi opptatt av å ta vare på Petter som menneske i den vanskelige situasjonen han nå står i. Et menneskes karakter og styrke betegnes ikke bare av de feil  man begår, men også av hvordan man håndterer sine feiltrinn. Vi er opptatt av å ha samlet all kunnskap om saken og situasjonen før vi tar noen beslutning om vårt videre samarbeid med ham, sier Fanebust.

Tar diskusjonen mandag

Dette kan være potensielt store inntekter tapt for Petter Northug.

Andre sponsorer vil også ta en diskusjon om Northugs fremtid.

Eiendomsmegler 1 Midt-Norge har ingen planer om å si opp avtalen sin. Det bekrefter administrerende direktør Kjetil Reinsberg overfor Dagens Næringsliv.

– Vi ser at utøveren vil få en voldsom tilleggsstraff fra pressen og sosiale medier. Vi ønsker ikke å bidra til den smerten han nå skal gjennom, sier han.

De hadde møte søndag hvor de ble enig om å fortsette samarbeidet med skistjernen.

– Vi ser at straffen er hard nok, om vi ikke skal eskalere dette videre. Vårt bidrag er at vi holder dette i ro, sier Reinsberg.

Andre har ikke tatt stilling til hva de gjør ennå.

– Dette kan jeg ikke uttale meg om nå. Det må vi i Red Bull sette oss ned og diskutere i morgen, sier informasjonssjef i Red Bull Norge, Kristian Kjelman, til TV 2.

– Ansvaret ligger ene og alene på mannen bak rattet

Kontaktperson for Audi Norge, Marius Tegneby, går langt i å antyde at sponsoravtalen mellom bilmerket og Northug henger i en tynn tråd.

– Det vi har vært gjennom i dag er absolutt ikke forenlig med våre verdier. Veiene videre nå er at vi tar en prat med managementet til Petter, så får vi se på de faktiske forholdene og vurdere dem opp mot innholdet i kontrakten vår. Vi var tidlig tydelige på at vi ikke ville ta noen avgjørelser forhastet, men når den informasjonen som kommer i kveld kom, så gir det visse føringer på hvordan vi skal forholde oss til det videre, sier Tegneby til TV 2.

– Hvordan tror du dette påvirker folks oppfatning av Audis biler med kraftige motorer?

– Jeg tror at de fleste forstår at ansvaret ene og alene ligger på personen bak rattet. Når det er sagt skulle vi gjerne vært dette foruten, sier Tegneby.

I løpet av de kommende dagene vil Audi ta en avgjørelse om hva som skjer med deres avtale med Petter Northug jr.