Lene Nystrøm bruker advokat til overvåkningsskandalen

Den norske artisten er én av minst 28 kjente dansker som er overvåket av Se og Hør i nabolandet.

OVERVÅKET: Norske Lene Nystrøm skal være et offer i den danske skandalen. Her er hun avbildet i forbindelse med sin rolle som  mentor i det norske TV 2-programmet The Voice. (Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix)
OVERVÅKET: Norske Lene Nystrøm skal være et offer i den danske skandalen. Her er hun avbildet i forbindelse med sin rolle som  mentor i det norske TV 2-programmet The Voice. (Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix)

Se og Hør-skandalen er i ferd med å bli historiens største medieskandale i Danmark.

Til nå er sju medarbeidere i bladet sendt hjem på ubestemt tid. Det samme er to tidligere journalister som nå jobber i et annet blad. Tidligere sjefredaktør i Se og Hør, Henrik Qvortrup, har sagt opp sin stilling som politisk kommentator i TV 2 Danmark, og tidligere nyhetssjef Lise Bondesen, har sagt opp sin stilling som redaksjonssjef i Ekstra Bladet.

Se og Hør er mistenkt for i perioden 2008 - 2012 å ha betalt en hemmelig kilde for å motta opplysninger om navngitte danskers kredittkortopplysninger.

De skal fortløpende ha fått informasjon om hvor disse brukte kortene sine, hva de kjøpte og prisen. På den måten visste de hvor de var og om pengebruken.

Overvåket statsministeren, kongefamilien og kjendiser

Avisen BT la fredag frem en liste på 28 navn de med sikkerhet vet har vært utsatt for den ulovlige overvåkingen. Listen innbefatter det danske kongehuset med kronprins Frederik, prins Joachim, kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

I tillegg skal Se og Hør ha overvåket en rekke kjendiser, deriblant norske Lene Nystrøm, skuespiller Mads Mikkelsen og syklisten Bo Hamburger.

Oppsiktsvekkende er det at de også har drevet ulovlig overvåking av Lars Løkke Rasmussen i perioden han var statsminister i Danmark.

– Totalt moralsk og etisk forkastelig

Ifølge den danske avisen har den norske Aqua-artisten og The Voice-dommer Lene Nystrøm (40) vært utsatt for den ulovlige overvåkningen. 

TV 2 har vært i kontakt med Lene Nystrøms manager Ole Fr. Jonsbråten, som kommenterer følgende på vegne av managementet og Nystrøm:

– Det som nå har fremkommet er en kraftig invadering av privatlivet, og man anser det hele totalt moralsk og etisk forkastelig, sier han og legger til:

– Det er bra at dette nå er avdekket, og at de ansvarlige stilles - og må stilles til ansvar for dette lavmålet, samt at det reageres kraftig fra de som er rammet. Vi vil sette oss nærmere inn i saken med vår advokat John Christian Elden, og vurdere eventuell videre handling på bakgrunn av det. 

Innrømmer ulovlig overvåking

Tidligere redaktør i Se og Hør, Lise Bondesen, innrømmer overvåkingen.

– Se og Hør har i en årrekke benyttet seg av en hemmelig kilde som på ulovlig vis leverte bankopplysninger om kjente dansker, sier Bondesen som i dag er underholdningsredaktør i Ekstrabladet.

Hun forteller at Se og Hør via konto-opplysninger visste hvor kjendisene var og kunne rykke direkte dit. Blant annet var Se og Hør eneste medie som fant prins Joachim og prinsesse Marie på sin bryllupsreise i Canada.

– Kan bety slutten for Se og Hør

BT har avslørt at minst 16 ansatte i Se og Hør kjente til overvåkingen og sier de kan dokumentere omfanget av bladets ulovligheter.

Den danske justisministeren, Karen Hækkerup, er rystet og har varslet full gransking av Se og Hør og dansk politi er koblet inn i saken.

– Dette tegner til å bli den største medieskandalen i Danmark noensinne, sier Mark Ørsten, professor i journalistikk, til Danmarks Radio.

– Ulovlighetene er så grove at det kan bety slutten for Se og Hør sin eksistens, tror Ørsten.

Vil få konsekvenser

– Det ser ut til at stort sett alle i Se og Hør har visst hva som har foregått. Det må ha vært en særegen kultur i redaksjonen når så mange mennesker har blitt enige om å begå ulovligheter, sier Ørsten.

Han utelukker ikke at saken vil få konsekvenser for hele Aller-konsernet som eier Se og Hør.

– Spørsmålet er jo om det virkelig kan være mulig at ingen høyere oppe i systemet har visst om dette. Den hemmelige IT-spesialisten har jo tilsynelatende oppholdt seg mer i selve Aller-huset, og jeg utelukker ikke at Se og Hør kan bli nedlagt, sier Ørsten.