FULL AV CASH: Prinsesse Märtha og Ari Behn dro på bryllupsreise med en koffert full av penger for å unnslippe Se og Hør. Foto: Scanpix
FULL AV CASH: Prinsesse Märtha og Ari Behn dro på bryllupsreise med en koffert full av penger for å unnslippe Se og Hør. Foto: Scanpix

Prinsesse Märtha og Ari sikre på at Se og Hør overvåket deres kortbruk

Da paret dro på bryllupsreise i 2002 hadde de kofferten full av penger for å unnslippe Se og Hør.

I kjølvannet av en ny bok signert en tidligere ansatt er Se og Hør i Danmark anklaget for å ha betalt for opplysninger om navngitte danskers kredittkortopplysninger.

Redaksjonen skal fortløpende ha fått informasjon om kortbruken til disse, hva de kjøpte og prisen. På den måten visste de hvor de navngitte var til enhver tid.

Listen omfatter kongefamilien, statsministeren, politikere og kjendiser.

Tidligere redaktør i Se og Hør, Lise Bondesen, innrømmer den ulovlige overvåkingen.

Historien har sin parallell til Norge.

I 2007 utga den tidligere Se og Hør-journalisten Håvard Melnæs boken «En helt vanlig dag på jobben».

Like etter uttalte Ari Behn at han og prinsesse Märtha var sikre på at deres kortbruk hadde vært overvåket av norsk Se og Hør i lengre tid.

– Jeg har i mange år vært klar over at kortbruken min ble lekket. Allerede i 2002 var vi klar over problemet, skrev Behn i en e-post til Dagens Næringsliv og Dagbladet.

SKREV BOK: Tidligere Se og Hør-journalist Håvard Melnæs utga i 2007 en bok om bladets arbeidsmetoder. Foto: Scanpix
SKREV BOK: Tidligere Se og Hør-journalist Håvard Melnæs utga i 2007 en bok om bladets arbeidsmetoder. Foto: Scanpix

Koffert full med penger

Etter at de to giftet seg i august 2002 dro paret på en flere uker lang bryllupsreise.

Behn bekrefter at de på bryllupsreisen hadde med seg en koffert full av kontanter for ikke å bli sporet opp av Se og Hør.

– Dette førte til en rekke pussige situasjoner rundt om i verden hvor folk tok oss for å være et par på rømmen, skriver Behn.

– Jeg mener, hvem er det som kjøper flybilletter kontant og på stående fot kaster seg på første og beste fly overseas? Men i ettertid er det naturligvis en god historie, poengterte Behn.

OVERVÅKET: I 2007 skrev Dagens Næringsliv at Se og Hør skaffet seg ulovlige kredittkortutskrifter fra kronprinsesse Mette-Marit. Foto Scanpix
OVERVÅKET: I 2007 skrev Dagens Næringsliv at Se og Hør skaffet seg ulovlige kredittkortutskrifter fra kronprinsesse Mette-Marit. Foto Scanpix
VG-JOURNALIST: Marcus Husby jobbet tidligere i Se og Hør. Foto: TV 2
VG-JOURNALIST: Marcus Husby jobbet tidligere i Se og Hør. Foto: TV 2

Overvåket kronprinsesse Mette-Marit

I 2007 skrev Dagens Næringsliv at Se og Hør skaffet seg kredittkortutskrifter fra både kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Märtha og kunne i detalj fortelle hva de brukte penger på.

Ifølge avisen hadde ukebladet gjennom en årrekke fått ut utskrifter av bankkontoene deres samt kredittkortopplysninger om de kongelige fra sentrale kilder i bankvesenet.

VG-journalist Marcus Husby jobbet tidligere i Se og Hør. Han avviser påstander Melnæs kom med i sin bok om at han hadde sett kredittkortinformasjon fra prinsesse Märtha Louise.

– Jeg har ingen tro på det. Norsk Se og Hør er en god og dyktig konkurrent og det vil de alltid være, og de spiller på den riktige siden av banen, sier Husby til TV 2.

Men i et intervju med TV 2 Danmark sier Husby at Se og Hør Norge også brukte omstridte journalistiske metoder.

- Blant annet betalte de informanter i politiet, finansselskaper, kredittkortselskaper og de hadde gode kilder i flyselskapene. De visste hele tiden hvor norske kjendiser og kongelige befant seg, forteller Husby.

I Norge endte det med at det Nordea anmeldte saken til politiet.

- Man fant aldri kilden og de fant aldri kredittkortkildene så det ble aldri en sak av det. Det var heller ingen andre som ble anmeldt eller noen som måtte gå fra jobben, sier Husby.

Moret seg med Behns konto

Dagens Næringsliv skrev også at ansatte i DnB moret seg med kontoutskriftene til Ari Behn.

En person som tidligere jobbet i skranken i en filial fortalte at fortrolige kontoopplysninger i flere år var blitt brukt som underholdning blant ansatte og bragt videre til utenforstående i ansattes bekjentskapskrets.

– Vi lo alltid av saldoen til Ari Behn, fortalte den tidligere ansatte til Dagens Næringsliv.

– Virkeligheten mye verre

Behn tok til motmæle i kjølvannet av boken til Melnæs, hvor han beskriver en del av metodene han brukte som Se og Hør-ansatt journalist.

– Tro det eller ei, men dette er en nøktern bok fra min tid i Se og Hør. Virkeligheten er dessverre enda verre, sa Melnæs til NTB da boken kom ut.

– Det mest oppsiktsvekkende er at kommentatorer later til å være sjokkerte over at denne overvåkingen er en del av virkeligheten i norsk presse anno 2007. Det er i beste fall spill for galleriet, alt annet ville være å ha sovet i timen, kom det fra Behn.

Til TV 2 sier Se og Hør Norge at de ikke vil uttale seg om denne saken. Men sjefredaktør Ellen Arnstad avviser fullstendig eventuelle påstander om at det har funnet sted en ulovlig virksomhet i hennes sjefredaktørtid fra november 2012.

Håvard Melnæs ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2.

Tror ikke dette skjer i Norge

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, tror forholdene har bedret seg i norsk presse siden 2007.

– Jeg tror ikke dette skjer i Norge nå. Den runden vi var gjennom i 2007 i kjølvannet av boken til Melnæs var klargjørende og førte til stor selvransakelse i alle redaksjoner, sier Stavrum til TV 2.

Hun peker spesielt på at «Vær varsom-plakaten» ble revidert like etter, der det nå heter: 

«Det er uforenlig med god presseskikk å ha betalingsordninger som er egnet til å friste mennesker til uberettiget å trå innenfor andres privatsfære eller gi fra seg personsensitiv informasjon».

– Pressen får alltid informasjon fra mange kilder. Det viktigste er kvaliteten på det som kommer frem. Hadde denne metoden avdekket noe viktig og vesentlig i Danmark ville debatten stilt seg annerledes. Men dette er kun snoking i privatliv, grafsing som folk ikke har rett til å vite, sier Stavrum.