SKAL PRESTERE: Olaf Tufte lover Alexander Dale Oen at han skal prestere for ham i OL i Rio.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
SKAL PRESTERE: Olaf Tufte lover Alexander Dale Oen at han skal prestere for ham i OL i Rio. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

– Jeg skal prestere for deg og meg i Rio 2016

Olaf Tufte har skrevet en åpenhjertig blogg for å markere toårsdagen for Alexander Dale Oens bortgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag er det to år siden Alexander Dale Oen så tragisk gikk bort.

Norges store svømmehåp ble bare 26 år gammel.

Gjennom sine felles trenere Tore Øvrebø og Britt Tajet-Foxell ble Olaf Tufte og Dale Oen introdusert for hverandre. Det resulterte i et godt vennskap. For å hedre sin avdøde venn har Tufte skrevet en blogg om Dale Oen. 

Der avlegger han et løfte til Dale Oen.

«Ved grava di i mai 2012, ga jeg deg et løfte. Et løfte om at jeg skulle prestere for deg og meg i London 2012. Jeg feilet. Det gnager den dag i dag.»

«Jeg ga deg et løfte, og jeg akter å holde det. Så nå har jeg tatt fatt på dette løftet igjen. Jeg skal prestere for deg og meg i Rio 2016.», lover Tufte i bloggen.

– Da han ble begravet sa jeg at jeg skulle forberede meg og prestere for oss begge. Det føler jeg at jeg ikke gjorde. Jeg har lovet, og da skal jeg også jobbe for å stå for det. Jeg lover Alex at jeg skal prestere i Rio, sier Tufte til TV 2.

Det har vært enorm interesse for bloggen hans i dag. På et punkt brøt serveren sammen fordi pågangen var så stor.

BEST I VERDEN: Alexander Dale Oen vant både EM og VM. AFP PHOTO / JOE KLAMAR
BEST I VERDEN: Alexander Dale Oen vant både EM og VM. AFP PHOTO / JOE KLAMAR

– Solen skinner og det er 1. mai. Jeg trodde folk drev med andre ting enn å lese på nett. Det viser hvor stor Alex er. Når noen skriver om Alex er folk nysgjerrige på hva det er for noe. Det forteller mer om hvor stor han var enn hva jeg har skrevet, sier Tufte. 

Les hele bloggen her!

Han har OL-gull fra både 2004 og 2008, og husker godt at Dale Oen kom og heiet ham frem til gullet i Beijing. 

«Jeg glemmer aldri at du kom og heiet på meg i Beijing, i semifinalen. Jeg hanglet litt, men kom meg til finalen. Du ga meg gnist og håp om å gjøre det store. Der du kom med ditt brede glis, og uttrykte at dette var jo bare GS (god stemning).» 

Les også: Alexander Dale Oen er død
Les også: Alexander Dale Oen hadde alvorlig hjertesykdom

Les også: OL-mester besøkte kameraten Dale Oens grav


«Det var en glede å se at du tok deg tid, og en energiboost å treffe deg mens nervene var i spenn.  Det var liksom det siste lille kicket fra deg til meg. Planen var at i London så skulle jeg innom deg, for det passet med konkurransedagene. Du var den alle stolte på at ville bære Norges ære på ryggen gjennom OL i London. Du skulle være hærføreren som viste oss andre vei. Så plutselig var selve symbolet på idrett borte.», skriver Tufte. 

Roeren husker Dale Oen som en sprudlende og positiv venn. 

– Han strålte av energi og glede uansett. Han overførte så vanvittig mye positiv energi til andre mennesker. Det var stort sett alltid GS, sier Tufte. 

Les Fin Gnatts blogg: Alexander - den største
Les Sander Smørdals minneord: «Eg skal byrje å leve no, Alexander»

38-åringen mener det er mye man kan lære av Dale Oen og det han gjorde i livet.

– Det er to forskjellige dimensjoner. For det første kan man lære å nyte livet og gjøre det man gjør ordentlig. Man kan også lære av det som skjedde med Alex. Man må gripe dagen, gripe muligheten, og ta vare på hverandre. Det kan skje oss alle uten forvarsel. Det er kanskje det sterkeste for meg - at mann på 26 år som var i verdenstoppen og var et av de best trente menneskene i verden aldri kom ut fra dusjen. Det kan skje hvem som helst. Da får man noe å tenke på der man går som superegoist og bare tenker på seg selv. Man tar mer hensyn og tar bedre vare på menneskene rundt seg, sier Tufte.