BAKTERIER:  Bakterier som er resistente mot antibiotika er ikke lengre en fremtidsdystopi, slår WHO fast i en ny rapport. Illustrasjonsbilde: Heiko Junge / SCANPIX
BAKTERIER:  Bakterier som er resistente mot antibiotika er ikke lengre en fremtidsdystopi, slår WHO fast i en ny rapport. Illustrasjonsbilde: Heiko Junge / SCANPIX

– Vanlige infeksjoner kan bli dødelige

Antibiotika har i flere tiår gjort en rekke potensielt farlige infeksjoner enkle å behandle. Nå truer resistente bakterier verdens folkehelse.

Problemet med antibiotikaresistens er ikke lenger en fremtidsdystopi, men en reell trussel i alle verdens regioner. Potensielt kan det berøre hvem som helst, hvor som helst, når som helst, slår Verdens helseorganisasjon (WHO) fast i en ny rapport.

Diaré, lungebetennelse, urinveisinfeksjon og kjønnssykdommer som gonoré er blant sykdommene som viser seg å være resistente mot mange typer antibiotika.

– Uten umiddelbar, koordinert innsats av mange parter, går vi mot en post-antibiotika-verden. Vanlige infeksjoner og mindre skader som i flere tiår har vært enkle å behandle, kan igjen ta liv, sier doktor Keiji Fukuda, som er WHOs assisterende generalsekretær for helsesikkerhet.

Norge nevnes som ett av de landene med bekreftede tilfeller av resistens mot sisteskansen i behandlingen av gonoré. Over 1 million mennesker smittes av kjønnssykdommen daglig på verdensbasis.

Fukuda minner om at antibiotika har vært en av grunnpilarene bak lengre, sunnere liv og moderne medisin.

– Med mindre vi styrker innsatsen mot infeksjoner og endrer måten vi fremstiller, foreskriver og bruker antibiotika, vil vi miste flere og flere av disse folkehelsefordelene, sier Fukuda og legger til at konsekvensene kan være ødeleggende. (NTB/ TV 2)