Folk flest gir blaffen i arbeidernes dag

Sju av ti nordmenn ser på 1. mai som en vanlig fridag. I stedet for å gå i tog, bruker noen dagen på hagebutikken eller til sjøs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rekke toppolitikere og fagforeningstopper stod i spissen for markeringer 1. mai, men det store flertallet av folket ser ikke på dagen som en høytidsdag.

Mens noen går i tog, bruker mange dagen på helt andre ting.

–  Jeg tror jeg ser på det som en vanlig fridag. Jeg har ikke tradisjon fra jeg var liten til å feire dagen, sier Berit Bull-Gjertsen som handler blomster 1. mai.

– Jeg er litt for ung til at det skal være arbeiderdagen, sier Torgils Utne som bruker dagen i kajakken.

Hele 70,9 prosent av de spurte i en måling TNS Gallup har laget for TV 2 svarer at de ser på 1. mai som en vanlig fridag, bare 29,1 prosent av de som har en mening, betegner 1. mai som en høytidsdag.

Lederen i LO er ikke bekymret for den labre oppslutningen rundt arbeidernes dag.

– La oss heller snu det på hodet. Det er 30 prosent som mener at dette er en høytidsdag, sier Gerd Kristiansen til TV 2.

FOLKEHAV: Gerd Kristiansen holdt i dag sin første 1. mai-tale som LO-lederpå Youngstorget i Oslo .
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FOLKEHAV: Gerd Kristiansen holdt i dag sin første 1. mai-tale som LO-lederpå Youngstorget i Oslo . Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Hun får støtte av en av sine forgjengere.

– Jeg kunne vært bekymret, men jeg er ikke bekymret over at folk vil ha fridager. Vi har jobbet både for lengre ferier og kortere arbeidsdager, sier Yngve Hågensen, som ledet LO fra 1989 til 2001.

Stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) tror ikke det går mot en avvikling av 1. mai som en høytidsdag. 

– Det er en høytidsdag og ikke minst en kampdag, sier hun.

Ikke høytidsdag for Ap-velgerne

PÅ SVALBARD: Avtroppende Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg tilbragte 1. mai på Svalbard. Foto: TV 2.
PÅ SVALBARD: Avtroppende Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg tilbragte 1. mai på Svalbard. Foto: TV 2.

Mens avtroppende Arbeiderpartileder Jens Stoltenberg valgte å feire 1. mai i Longyearbyen, har mannen som trolig blir etterfølgeren, Jonas Gahr Støre vært i Salangen i Troms. En rekke andre Ap-topper har brukt dagen til å holde politiske appeller.

Men et flertall av de spurte som sier de stemmer Arbeiderpartiet, ser ikke på 1. mai som en høytidsdag. Mens 46,5 prosent av Ap-velgerne som har en mening, ser på 1. mai som en høytidsdag, svarer et flertall av Ap-velgerne 53,5 prosent at det er en vanlig fridag.

– Jeg er glad for de som bryr seg om 1. mai, og så tror jeg mange av de som svarer at de ikke bryr seg, likevel er takknemlige for at det er noen som passer på at vi hele tiden forsøker å lage et samfunn som er preget av mer rettferdighet, sier Ap-leder Jens Stoltenberg til TV 2.

Mister de unge

Mens hver tredje spurte over 60 år ser på 1. mai som en høytidsdag, er det langt lavere oppslutning om arbeidernes frihetsdag blant de unge.

Hele åtte av ti under 30 år ser på 1 mai som en vanlig fridag. Bare 18 prosent av de unge ser på dagen som en høytidsdag. Tallene tyder på at dagen mister betydning jo yngre folk blir.

Det er små forskjeller mellom kvinner og menn i synet på 1. mai. Et klart flertall i alle landsdeler svarer at de ser på dagen som en vanlig fridag.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 i tidsrommet 25. – 20. april. 995 personer er intervjuet. Feilmarginen er dermed 2,8 prosentpoeng.