Agdestein går for deltakelse i  Norway Chess

Kom med avsløringen i TV 2s sjakksending onsdag.

Se det avsluttende partiet mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana på TV 2 Sportskanalen og tv2.no onsdag kl. 10.00.

Simen Agdestein slo i helgen Jon Ludvig Hammer i kampen om å få delta i sommerens Norway Chess-turnering

Allikevel har det hersket tvil om 46-åringen - som ikke lengre er rangert blant de 150 beste i verden - kom til å stille, siden han egentlig har gitt seg på toppnivå og turneringen regnes for en styrkeprøve.

Les også: Agdestein klar for Carlsen-møte

På direkten i TV 2s sjakkstudio onsdag kom Agdestein med sin endelige avgjørelse. 

– Jeg tror jeg kommer til å takke ja. Jeg var veldig i tvil. Men det er jo moro å prøve seg. Jeg liker ikke å tape sjakkpartier. Jeg er såpass gammel at jeg ikke har respekt for Caruana og folk som er 21 år, sa han med et smil om munnen.

– Du setter deg ned for å vinne?

– Jada. Caruana og Magnus er høyt menneskelige. Jeg er ikke redd, sa 46-åringen.

VIL VÆRE MED: Simen Agdestein gjør det han kan for å få delta i Norway Chess. Foto: TV 2
VIL VÆRE MED: Simen Agdestein gjør det han kan for å få delta i Norway Chess. Foto: TV 2

Opprinnelig mente Agdestein at det var mannen han slo i kvalifiseringsspillet som kom til å være Norges andre representant i sommerens turnering.

–  Når man bruker så mye penger og har store turneringer må man tenke litt på rekruttering av egne spillere. Jeg hadde jo tenkt at den plassen burde gå til Jon Ludvig Hammer, for han har kapasitet til å ta steget opp i ypperste verdenselite. 

– Så fikk arrangørene det for seg at jeg skulle forsøke å kvalifisere meg siden jeg har gjort noen ok turneringer. Jeg spilte den type turnering for 25 år siden. Da var jeg med blant de aller beste i verden og har ikke vært på det nivået på lenge, sa han.

Agdestein sier at hans deltakelse avhenger av at han får på plass et apparat rundt seg, men at han absolutt ønsker å satse for å bli med. Han kan nemlig ikke konkurrere mot verdenseliten helt på egenhånd.

– Disse folkene jobber med sjakk på heltid. De har sekundanter og team rundt seg. Skal man komme inn som amatør og tro at man kan slå dem med team rundt seg? Jeg har en måned å forberede meg. Jeg tror at jeg trenger hjelp. Jeg kommer til å bruke for mye energi. Jeg trenger åpningshjelp. Jeg trenger sekundandthjelp. Jeg gjør alt jeg kan for å være klar, sa Agdestein.

Skuffet Hammer søndag
Søndag var det en skuffet Hammer som måtte innse at han ikke får muligheten til å møte barndomsvennen Carlsen og ni andre elitespillere i Stavanger i juni.

— Jeg er skuffet. Det er ikke noe annet å si om det. Jeg trodde jeg hadde gode sjanser i begge partier i dag, men jeg rotet det til. Jeg var ikke konsentrert nok, sa 23-åringen etter nederlaget.

Magnus Carlsen, Levon Aronian, Vladimir Kramnik, Veselin Topalov, Fabiano Caruana, Aleksander Grischuk, Sergej Karjakin og Pjotr Svidler er allerede bekreftet til Norway Chess.

Den turneringen ser du på TV 2 Sportskanalen og tv2.no fra 2. juni.