Administrerende direktør i Vålerenga Ishockey, Jan Tore Kjær jobber på spreng i innspurten av søknaden om KHL-spill. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Administrerende direktør i Vålerenga Ishockey, Jan Tore Kjær jobber på spreng i innspurten av søknaden om KHL-spill. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Vålerengas KHL-drøm lagt på is til 2015/16

Etter det TV 2 erfarer er Vålerengas drøm om å delta i den russiske ishockeyligaen utsatt i minst ett år. Isteden får Oslo-klubben wild card til å delta i nystartede Champions Hockey League.

Oslo (TV 2): Vålerenga har i lengre tid jobbet med søknaden om å få et norsk lag med i den pengesterke russiske ishockeyligaen KHL fra neste sesong.

Etter det TV 2 kjenner til lykkes ikke Oslo-klubben med å realisere prosjektet allerede til høsten, men håper å slutte seg til ligaen i 2015/16-sesongen.

- Perfekt løsning

- Det har jeg ingen kommentar til, jeg kan ikke si noe før alt er avklart, sier Vålerenga-direktør Jan Tore Kjær.

Trener Espen Knutsen er derimot mer snakkesalig.

- Ja, jeg skjønte at det ble utsatt ett år. Etter min oppfatning er det en perfekt løsning, det hadde blitt stress å skulle signere 20 spillere før august, sier Shampo.

- Med deltakelse neste år får vi bedre tid, legger han til.

Det har hele tiden vært sagt at avgjørelsen om deltakelse skal tas i løpet av april måned, men en endelig avklaring har latt vente på seg.

- Målet har vært april, men fristen er flyttet på. Det vil komme en avklaring i løpet av en dag eller to, sa Vålerenga-direktør Jan Tore Kjær til TV 2 tirsdag.

Champions League isteden

Slik TV 2 får fortalt det, skal Vålerenga som erstatning delta i den nystartede Champions Hockey League, som gjenoppstår etter at den gamle turneringen ble lagt ned etter kun én sesong i 2008/09, grunnet finansielle problemer.

Vålerenga får trolig tildelt et av to til fem wild card, som deles ut til vinnerne av seriene i Danmark, Italia, Frankrike, Slovakia, Storbritannia og Norge.

Det blir 40 deltakende lag fra åtte europeiske land, med storklubber som Mannheim og Ingolstadt (Tyskland), Frölunda, HV71 og Färjestad (Sverige), Sparta Praha (Tsjekkia) og TPS fra Finland.

Denne Champions League-utgaven blir langt større og mer omfattende enn kontinentalcupen Stavanger Oilers vant i 2013/14-sesongen.

- Det blir en langt større turnering enn den kontinentalcupen Oilers vant. Her blir det mange gode lag med, kommenterer Espen Knutsen.

De 40 klubbene deles i ti grupper med fire lag hver, som spiller gruppespill mellom 21. august og 7. oktober. Deretter venter sluttspill.

Svær jobb

Det er en svær papirmølle KHL-representant Antanas Sakavickas og VIF-direktøren har sittet fordypet i på kontoret på Jordal Amfi de siste månedene for å lande KHL-spill for den norske seriemesteren.

Det jobbes blant annet med å få på plass en økonomisk plattform, et sted å spille hjemmekamper (Oslo Spektrum er aktuelt), samt at sølvvinneren fra NM-sluttspillet må innfri alle de spesifikke kravene KHL stiller for at Norge kan få et lag med allerede fra høsten av.

Norges ishockeyforbund har gitt sin tilslutning til at Vålerenga kan søke om KHL-spill, til tross for lunken mottakelse blant de øvrige Getliga-klubbene. Forbundet skal ta en ny stilling til saken om klubben skulle få et tilbud om å bli tatt opp i KHL.

- Vi har enda ikke tatt en endelig avgjørelse på om de får grønt lys fra oss, sa generalsekretær Ottar Eide til TV 2 i begynnelsen av måneden.

Om Vålerenga skulle bli tatt opp i KHL vil det bli etablert et helt nytt lag med nye spillere og støtteapparat, mens VIF fortsatt vil delta i Getligaen med et lag bestående av dagens spillere.