Carlsen vant og sikret turneringsseier

Nordmannen tok knekken på sin nærmeste konkurrent og vant Shamkir Chess.

Her fulgte vi partiet i vårt livesenter.

Shamkir/Bergen (TV 2 Sporten):

Forventningene var store til Magnus Carlsen forut for storturneringen Shamkir Chess i Aserbajdsjan, og da det gjaldt som mest holdt nordmannen hodet kaldt mot italienske Fabiano Caruana.

I det siste avgjørende partiet ville den norske verdenseneren sikre turneringsseier både med remis og seier, og etter å ha tapt det første møtet mot Caruana i turneringen var det Carlsens tur til å smile bredest etter onsdagens parti.

Les også: Irritert Carlsen rundspilt av 21-åring

Etter nesten fem timers spill ga den italienske unggutten opp fra en håpløs stilling, og dermed vant Carlsen både partiet og hele turneringen - som var en minneturnering for Vugar Gashimov.

– Jeg spilte bedre den siste tiden inn mot tidskontrollen og det ble avgjørende. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til i dag, for jeg var litt usikker på hva jeg skulle spille i åpningen. 

– Jeg hadde store problemer med å få sove. Jeg hadde altfor mye energi av en eller annen grunn. Det viste seg at han var aggressivt innstilt og ofret en bonde. Vi overvurderte nok begge stillingene våre litt, sa Carlsen til TV 2 etter at turneringen var avgjort.

Tidlig tidsfordel for Carlsen
Partiet fikk en interessant åpning, da Caruana - offisielt rangert som nummer seks i verden (nummer fire uoffisielt) - så ut til å velge Benoni-varianten.

– Jeg synes Benoni er en møkkaåpning. Dette er interessant. Jeg skjønner at Magnus sitter og tenker nå, sa Simen Agdestein i TV 2s sjakkstudio.

Carlsen så dog ut til å parere trekket fint, og Caruana brukte lang tid i sitt sjuende trekk. Carlsen vant tidlig en bonde, og tendensen var også at nordmannen tok sine trekk betraktelig raskere enn sin motstander.

Dermed fikk verdenseneren med de hvite brikkene et tidlig overtak også tidsmessig.

– Magnus er foran på klokken og det er en vesentlig faktor, sa Hans Olav Lahlum i TV 2s studio.

Tidsforskjellen ble dog noe utjevnet etter at Caruana i sitt 19. trekk skapte forundring både i TV 2s studio og hos Carlsen da han spilte springer e4. Nordmannen brukte over 20 minutter på sitt neste trekk springer d2.

– Jeg hadde avskrevet det, eller i hvert fall synes jeg at det så tvilsomt ut, sa Hans Olav Lahlum om Caruanas trekk.

LANG BETENKNINGSTID: Magnus Carlsen fikk et tidlig tidsmessig overtak på Fabiano Caruana. Foto: TV 2
LANG BETENKNINGSTID: Magnus Carlsen fikk et tidlig tidsmessig overtak på Fabiano Caruana. Foto: TV 2

Carlsen festet solid overtak etter drøyt tre timer
Kort tid etterpå var det allikevel Caruana sin tur til å få trøbbel på ny da han etter et mulig forhastet trekk plutselig fikk de matematiske sannsynlighetsberegnerne direkte mot seg. 

– Det overambisiøse 20. f5 var starten på en rekke feiltrekk. Caruanas plan var rett og slett ikke solid nok, og med lite tid på klokken revnet fort hele sorts stilling, skrev TV 2s sjakkekspert Erle Marki Hansen i sin chat i livesenteret på tv2.no etter at partiet var avgjort.

– Caruana er god til å spille fort. Han har måttet gjøre det mye, sa Lahlum etter rundt 3,5 times spill.

VANT PARTIET OG TURNERINGEN: Magnus Carlsen seiret etter nesten fem timers spill onsdag. Foto: TV 2
VANT PARTIET OG TURNERINGEN: Magnus Carlsen seiret etter nesten fem timers spill onsdag. Foto: TV 2

I noen dramatiske minutter skaffet Carlsen seg allikevel et soleklart overtak, og stemningen var høy i TV 2s studio.

– Nå har Magnus satt på sin intuisjon og sin autopilot. Da kommer han til å vinne. Hvor ble det av svarts angrep? Jeg ser ikke et fnugg av motspill, sa en ekstatisk Simen Agdestein.

Caruanas eneste sjanse var å gjøre utradisjonelle og spesielle trekk, men en rutinert Carlsen holdt hodet kaldt, flyttet sine bønder med største selvfølgelighet og sikret seg fullstendig kontroll over partiet.

Italieneren klarte tidsfristen ved 40 trekk og sikret seg en times ekstra tid, men var i realiteten sjanseløs. Den neste timen ble brukt til å pønske ut en mulighet for å snu et parti som datamaskinene etter hvert vurderte til 98 prosent Carlsen-seiersmulighet, og den situasjonen kom aldri Caruana tilbake fra.

Han klamret seg til håpet, men ga til slutt opp. Dermed vant Carlsen både partiet og hele turneringen. 

– Det er et veldig bra resultat. Det befester at han er en verdensmester som spiller turneringer og vinner turneringene han spiller. Det har ikke alltid vært tilfellet med tidligere verdensmestere, sa Hans Olav Lahlum i TV 2s studio.

Remis i de to andre duellene onsdag
Begge de to andre partiene onsdag endte med remis, noe som betyr at Caruana til tross for tapet endte som den eneste med 5,5 poeng og med det ble nummer to i turneringen.

Samtidig betyr det at remiskongen Sergej Karjakin sikret remis også mot Shakhriyar Mamedjarov, og dermed gikk han gjennom turneringen utelukkende med uavgjorte partier og endte på 5 poeng.

Offensiv Carlsen tirsdag 
Til tross for at remis ville være nok til å sikre turneringsseier var Carlsen tirsdag klar på at han ikke nødvendigvis kom til å kontrollerte å gå for det utfallet.

– Det hadde vært veldig deilig å avslutte turneringen med seier, sa nordmannen til TV 2 før den avgjørende kampen.

Han var ikke bekymret for at tirsdagens maratonparti hadde tappet ham for energi.

– Hadde det vært en VM-match så kunne taktiske disposisjoner som å forkorte partiet vært aktuelle, men jeg har spilt lange partier og vunnet dagen etterpå likevel, sa han tirsdag.

PS! Både Carlsens trener Peter Heine Nielsen og far Henrik Carlsen avslørte overfor TV 2 onsdag at Magnus hadde sittet oppe til langt på natt aserbajdsjansk tid og sett på favorittlaget Real Madrids nedsabling av Bayern München i Mesterligaen.

Les også: Irritert Carlsen rundspilt av 21-åring