Taket til Trond produserer halvparten av all strøm han trenger

LØRENSKOG (TV 2): Trond har installert solceller på hele hustaket sitt. Nå krever ZERO at staten gjør det mer lønnsomt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avdelingslederen fra Zero blir imponert av hustaket til Trond Røsvik på Lørenskog. Taket er dekket av solcellepaneler.

– Det produserer halvparten av det jeg bruker i strøm hvert år, forklarer huseieren. 

Men hustak som dette er fortsatt et sjeldent syn i Norge. Trond har kjøpt anlegget fra USA, og installert det selv. 

Allikevel vil det ta lang tid før han har spart inn investeringen:

 16 år tar det før det er i null, og det er ikke så veldig gode tall, sier han. 

Interesse, ikke lønnsomhet

Han er over gjennomsnittet interessert i elektronikk og miljø, derfor har han vært villig til å gjøre investeringen. Men han ser med misunnelse på nabolandene, der huseiere får støtte fra staten for å installere slike anlegg. 

– Hvis du får på plass støtteordninger sånn som i England, Tyskland og Danmark så har de gjerne nedbetalt på fem år, og i tillegg kan de sitte igjen med ganske mye i overskudd hvert år etter det, forklarer han. 

Krever skattefradrag

Og Zero øyner nå et håp om slik støtte også i Norge. For i regjeringsplattformen ble det lovet at det skal innføres skattefradrag for ENØK-investeringer i private hjem.

– Vi er veldig opptatt av at denne teknologien må tas med i den ordningen. Da tror vi at denne teknologien vil bli vanlig på norske hustak, sier Einar Wilhelmsen, avdelingsdirektør for fornybar energi i Zero.

Trond bekrefter at det var vanskelig å finne både leverandører og montører i Norge, og hvis han ikke hadde kunnskapen selv, ville det antakeligvis blitt for dyrt. 

– De få aktørene som kan feltet tar seg relativt godt betalt. Men kommer det støtteordninger så vil jo folk ha løsningene, og da kommer aktørene og sunn konkurranse. Men noen må sette i gang ballen, sier han.

Overraskende god effekt i Norge

Solcelleanlegg er noe vi foreløpig forbinder med solrike California eller områder nær ekvator, men Zeros avdelingsleder forteller om en norsk fordel få er klar over. 

– Jo kaldere det er, jo mer får du ut av solcelle-panelene.

Et panel i California må bruke energi for å kjøle ned anlegget, derfor får test-anlegget Zero har i Tynset mer effekt ut av solstrålene. 

– Vi blir overrasket over hvor god effekt vi får ut av det. Den absolutt kaldeste dagen i februar  var den dagen vi produserte absolutt mest strøm. Når det er kaldt øker produksjonen i panelet, og samtidig er det ofte sol når det er skikkelig kaldt. 

Her kan du følge med på produksjonen fra anlegget Trond har på taket. 

Penger til gode

På gode dager sørger hustaket for hele strømforbruket i husholdningen på Lørenskog.

– I morgen er det spådd sol og da regner jeg med å produsere ca 30 kwh. Det vil dekke strøm til elbil, varmtvann, og varmepumpa. Og i tillegg kommer jeg vel til å selge ca 10 kwh ut på nettet, sier han. 

Og med mange nok slike dager, blir regninga fra Hafslund en hyggelig regning å få. 

– I juli i fjor fikk jeg en regning som stod i min favør, og det var jo morsomt, sier han.