Carlsen-remis til tross for revolusjonerende åpningstrekk

Magnus Carlsen forsøkte et trekk verden aldri før har sett i åpningen, men klarte ikke å overliste Teimour Radjabov i maratonparti. Nå blir det superfinale mot Fabiano Caruana.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se det avsluttende partiet mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana på TV 2 Sportskanalen og tv2.no onsdag kl. 10.00.

Teimour Radjabov gjorde det helt klart i sluttspillet mot Magnus Carlsen at han ikke var interessert i å prøve å vinne til tross for at han spilte med hvite brikker.

Stillingen var meget låst, og skulle Carlsen sette press på aserbajdsjaneren måtte han ta sjanser. 

Nordmannen som er i turneringsledelse ville ikke ta unødige sjanser, og aksepterte det halve poenget etter å ha forsøkt i flere timer å finne hull i forsvaret til Radjabov.

Det dukket etterhvert opp noen åpninger for Carlsen, men de fleste innebar at han måtte ta noen risikoer, som kunne satt han i tapsposisjon.

Etter seks timer og 25 minutter og 101 trekk ble det trekkgjentagelse og dermed remis.

– Jeg hadde en litt dårligere posisjon fra starten av, så stod jeg litt bedre helt frem til slutten av partiet. Det var en veldig lukket stilling, men det var noen små sjanser der, og da måtte jeg prøve å vinne, sier Magnus Carlsen til TV 2.

– Da jeg ikke hadde sjanser til å vinne lenger hadde jeg et lite mål om å spille 100 trekk, og da ble det slik.

Flere ess i ermet

Det var derimot ikke slik at Carlsen ikke prøvde seg underveis. Flere ganger tok han trekk som overrasket ekspertene i TV 2s sjakkstudio.

Aller mest overraskende var da han etter en teoretisk åpning på kampen der begge spillerne fulgte vel utprøvde taktikker innledningsvis plutselig avvek veldig da han flyttet tårnet til b8 etter 15 trekk. Trekket skal ifølge ekspertisen være en nyhet i en slik stilling.

Det overrasket selv sekundant Peter Heine Nielsen som jobber tett med Carlsen under turneringen i Aserbajdsjan.

– Jeg forstår ikke helt ideen med tårntrekket TB8. Det er blitt spilt 100 partier med andre varianter. Dette er et nytt trekk, men det kan godt være det er et ok trekk. Umiddelbart er han ikke svekket, sa Heine Nielsen til TV 2.

Med fasit i hånd var det ikke veldig skadelig, men ga heller ikke Magnus Carlsen noen partiavgjørende fordel.

Spansk åpning

AVSLAPPET: Magnus Carlsen hadde grei kontroll på Teimour Radjabov, og kunne følge med på de andre partiene på storskjermen.
AVSLAPPET: Magnus Carlsen hadde grei kontroll på Teimour Radjabov, og kunne følge med på de andre partiene på storskjermen.

Spillerne åpnet med en spansk åpning noe som er velkjent for begge spillerne.

Det var en solid type åpning, men ikke av den typen Teimour Radjabov spiller mest.

Begge spillerne spilte raskt, men uten å ta unødige sjanser. Det var det som ekspertene betegner som posisjonell sjakk, og en lukket variant av den spanske åpningen. Etter 16 trekk var det fremdeles ikke byttet av noen brikker.

– Det er en kald krig-aktig stilling der spillerne står bak frontene sine, sa Hans Olav Lahlum i TV 2s sjakkstudio.

Spilte Breyer-varianten

Magnus Carlsen liker imidlertid å spille denne typen spill, til tross for at hvit hadde åpningsfordelen og den viktige kontrollen av sentrum.

Carlsen gikk for den såkalte Breyer-varianten oppkalt etter ungarske Gyula Breyer.

– Det er en stilling som er vanskelig å bryte ned, og når de prøver å bryte ned Magnus, så kontrer han, sa sekundant Peter Heine Nielsen til TV 2 i Aserbajdsjan.

Overrasket igjen

Den norske verdensmesteren avvek likevel litt fra normale prosedyre da han kom med det revolusjerende trekket nevnt tidligere.

Først rundt det 20. trekket begynte spilllerne å bytte av brikker i det som ble betegnet som et høyt teoretisk parti der det ville ta lang tid for spillerne å gjennomføre planene sine.

Carlsen overrasket ekspertpanelet igjen da han flyttet en offensivt plassert springer tilbake i forsvar, men de likte likevel stillingen til den norske verdensmesteren - til tross for at dataprogrammet Stockfish var mer tvilende.

Etterhvert som partiet gikk stadig lenger inn i trekkene ble dataprogrammet mer enig med TV 2s eksperter, og det viste et lite overtak til Carlsen.

Kom inget mirakel

Sjakkbrettet ble dog stadig mer satt, og med offiserene til de to motstanderne i låste situasjoner - noe som ga lite muligheter for angrep for noen av partene.

– Det må et mirakel til for at det ikke skal bli remis her, sa Magnus Carlsens tidligere trener Simen Agdestein i TV 2-studio.

Men det norske sjakkvidunderet klarte ikke å trylle denne gangen, og dermed endte det med et halvt poeng til hver.

– Han prøver å lulle Radjabov i søvn før han angriper, sa Simen Agdestein i TV 2s sjakkstudio.

Klar for superfinale

Sergej Karjakin spilte ikke uventet remis mot Hikaru Nakamura, hans niende remis på ni kampar under Shamkir Chess. 

Fabiano Caruana vant sitt oppgjør mot Shakhriyar Mamedjarov - og er dermed likt med Carlsen etter ni runder. Magnus Carlsen har dog vunnet flest partier, og leder dermed fremdeles turnering.

Onsdag møtes de to til superfinale for å avgjøre hvem som vinner turneringen. Premissene er enkle: Caruana må vinne, mens Carlsen bare trenger remis for å vinne.

Går for seier

Nordmannen har også fordelen med å spille med hvite brikker. Han vil ikke si at han går for det uavgjorte resultatet i finalen.

– Det hadde vært veldig deilig å avslutte turneringen med seier, sier Magnus Carlsen til TV 2 før den avgjørende kampen.

Han er ikke bekymret for at partiet skal ha tappet ham for energi.

– Hadde det vært en VM-match så kunne taktiske disposisjoner som å forkorte partiet vært aktuelle, men jeg har spilt lange partier og vunnet dagen etterpå likevel.

Se det avsluttende partiet mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana på TV 2 Sportskanalen og tv2.no onsdag kl. 10.00.