Ti dager etter at han tok steget ned fra hovedtrener til trener for skiskytterlandslaget har Espen Nordby Andersen bestemt seg for å slutte.

Det bekrefter Norges Skiskytterforbund i en pressemelding på sine hjemmesider. Andersen har takket ja til en stilling som daglig leder i Geilo IL.

Skuffet

Til TV 2 opplyser Andersen hva som var en av årsakene til at han valgte å slutte.

– Det er ikke positivt at de guttene drar på byen. Det går litt ut over motivasjonen for støtteapparatet, sier han og sikter til Emil Hegle Svendsen og Bø-brødrenes fuktige bytur i Pokljuka i starten av mars, der de drakk seg fulle, badet i sjøen og tappet luft ut av dekkene til konkurrentene.

Bjørndalen savner stabilitet på skiskytterlandslaget

– Vi er skuffet over oppførselen deres, men det tror jeg de vet selv. Vi er egentlig ferdig med den saken. På kort sikt er det litt demotiverende.

Beklaget seg

Som straff ble bonuser på inntil 100 000 kroner tilbakeholdt, i tillegg til at de måtte stå skolerett og beklage hendelsen. 

– Det er respektløst for alle rundt oss, og da kunne kanskje noen andre fått plassen vår på laget dersom vi skal drive på sånn. Vi ber om unnskyldning, sa Svendsen da.

Men Andersen understreker at det ikke var hovedgrunnen til at han valgte å slutte.

– Det er vel først og fremst familien som blir prioritert. Med over hundre reisedager og to små barn er det greit å ta litt hensyn, sier han.

Kritisk til ansettelsesprosessen

Og han avviser at han har blitt presset ut.

– At jeg steppet ned som trener har ingenting med saken å gjøre. Vi vurderte oppsettet i forhold egenskapene våre, men innimellom så kunne vel ansettelsesprosessen blitt gjort enda bedre, legger han til og utdyper.

– Ikke bare meg, men flere mener det kunne vært mer forutsigbart og blitt sagt på forhånd hva som skal skje. Jeg vet at endringer kommer ganske radig, men det jeg mener er at det uansett er mulig å gjøre prosessen enda mer ryddig.

Det forstår ikke idrettssjef Per Arne Botnan seg helt på.

– Det er ikke så enkelt ettersom en trenerjobb er avhengig av resultater, og så er det jo spesielt hvert fjerde år etter OL når man skal inngå nye kontrakter med 2+2 år. Hvert fjerde år blir det en slik runde, og slik må det nesten bli.

– Det er også ofte at en trener ikke vil ta stilling til det før man er ferdig med en runde. De fleste vet hvor landet ligger underveis. Det er sjelden vi har trenerkabalen på plass så tidlig som i år, sier han.

Dårlig betalt

Onsdag gikk Ole Einar Bjørndalen ut og klaget på for lite stabilitet på trenersiden på skiskytterlandslaget. Det er Andersen enig i.

– Jeg har snakket en del om dette med han. Han har vært med i så mange år at dette vet han. Det er for lite stabilitet, og det får først og fremst på reisebelastningen.

Bjørndalen mener også topptrenerne ikke blir godt nok verdsatt.

– Vi har det godt vi, men du ikke enormt med penger heller. Det er en bra jobb, men det finnes bedre betalte jobber uten at det er motivasjonen.