Jenta som ble et lyspunkt i ruinene
Reshma overlevde 17 dager i ruinene etter fabrikkollapsen i Bangladesh. Hun og mange andre venter fortsatt på kompensasjon.
1138 mennesker mistet livet og mer enn 2000 ble skadd da en tekstilfabrikk kollapset i Dhaka i Bangladesh 24.april i fjor.
19 år gamle Reshma Begum ble et sjeldent lyspunkt i tragedien, da hun etter 17 dager ble reddet ut av fabrikkruinene. Bilder av henne, støvete og ør, prydet avisforsidene verden over.
Hun overlevde så mange dager på å drikke regnvann, og spise matpakken til døde kolleger.

Men hverdagen etter kollapsen er tøff for den unge jenta. Fortsatt lider hun av angst og panikkanfall, som så mange andre av de som overlevde.
– Jeg takler ikke å ha det helt mørkt i rommet om natten. Lyset må alltid stå på. Hvis noen skrur av lyset, får jeg panikk. Da føles det med en gang ut som om jeg er tilbake i ruinene, forklarer Begum.
19-åringen hadde bare arbeidet ved tekstilfabrikken i 22 dager da ulykken skjedde. Hun håper at fabrikkeierne får hard straff.
– De bare må straffes. Så utrolig mange mennesker er døde på grunn av dem. Jeg håper de får dødsstraff, men det har ikke skjedd ennå.
I etterkant av ulykken sa hun at hun aldri mer ville sette sine bein i en slik fabrikk, og ble tilbud jobb av en internasjonal hotellkjede.

– Jeg liker jobben min nå. Det er er helt annerledes enn i en tekstilfabrikk. Jobben er rolig og fin, sier hun til nyhetsbyrået AFP.
I tekstilfabrikken jobbet hun hun ti timers skift, med en grunnlønn på 60 amerikanske dollar (rundt 360 kroner i måneden).

Ett år etter ulykken har Begum ikke fått kompensasjon fra et fond som ble etablert av vestlige forhandlere for å støtte overlevende. Målet var å få inn 40 millioner dollar, men det har bare kommet inn 15 millioner dollar.
Også mange andre pårørende sier de aldri har fått kompensasjonen de har krav på. Reshma Begum forteller at hun derimot har fått noe støtte fra private givere, og fra statsministren.
3000 tekstilarbeidere, som laget klær for blant andre Benetton og Primark, var på jobb da ulykken skjedde. De ble beordret tilbake på jobb, selv om bygningen slo sprekker på utsiden.
Fortsatt møter pårørende stadig opp ved ruinene, for mange av arbeiderne er fremdeles savnet.