Putin advarer Ukraina, og Frankrikes president frykter krig 

Ukrainske styrker skal være i ferd med å rykke inn i den opprørskontrollerte byen Slavjansk øst i Ukraina. Inntil fem opprørere kan være drept.

Situasjonen øst i Ukraina er i ferd med å tilspisse seg ytterligere. Ukrainske styrker har rykket inn i den opprørskontrollerte byen Slavjansk øst i landet. Det meldes om skyteeopisoder, og ordkrigen mellom Øst og Vest er i full gang. 

Russlands president Vladimir Putin sier at Ukrainas bruk av militærstyrker mot egen befolkning øst i landet vil få konsekvenser.

– Kriminell handling

Putin sier at ukrainske myndigheter har begått en alvorlig kriminell handling.

– Hvis disse folkene har gått inn i en såkalt «akutt fase», så er det ikke en akutt fase, men en straffeoperasjon. Og det vil selvsagt få konsekvenser for folkene som tar disse beslutningene, inkludert virkning for våre mellomstatlige forbindelser, sa Putin på et fjernsynsoverført møte med regionale medier torsdag.

Inntil fem opprørere kan være drept av ukrainske soldater.

Ukraina og vestlige myndigheter er bekymret for at Russland er ute etter argumentasjon for å intervere militært i Øst-Ukraina. Putin insisterer på at han har rett til å gripe inn for å beskytte etniske russere i Ukraina, som er en stor minoritetsgruppe i regionen.

– Kan bli farlig for hele Europa

Samtidig uttrykker Frankrikes president Francois Hollande bekymring over situasjonen.

– Vi må fordømme alt som gjør at spenningen stiger, og alt som kan ekskalere situasjonen til en konflikt som kan være svært farlig for hele Europa, sier Hollande.

Hollande sier videre at alle sider må forholde seg til avtalen som ble inngått forrige uke om å opprettholde fred.

– Hvis ikke blir det nødvendig å stramme til sanksjonene, slik som EU-lederne advarte om, sier Hollande som har besøk av den polske statsministeren Donald Tusk i Paris.

Frankrike sender kampfly til Baltikum for å overvåke grenseområdet mot Russland, melder AFP.

USAs president Barack Obama anklager Putin for å ikke leve opp til enigheten om fred som ble inngått i forrige uke.

– Det vil bli ytterligere konsekvenser, og vi vil mobilisere for enda flere sanksjoner, sa Obama fra Tokyo.

– Fem drept

Ukrainske styrker er på vei inn i den opprørskontrollerte byen Slavjansk. Fem opprørssoldater skal være drept.

Én person er drept i skytingen, mens en annen er såret, melder medisinsk personell. Det er ikke opplyst hvem den drepte er. Den sårede behandles på sykehuset i byen.

Men innenriksdepartementet melder at opptil fem opprørere er drept i kampene i Slavjansk. De drepte omtales som terrorister fra myndighetenes side.

Det blir meldt om skyting, og en veisperring kontrollert av opprørere sto i flammer, men ble senere meldt under kontroll av ukrainske militære. Sju ukrainske pansrede kjøretøyer har rykket inn i byen og inntatt stillinger, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Opprørere i rådhuset i Slavjansk har gitt sivile ordre om å forlate bygningen. Opprørsstyrker har trukket seg tilbake til defensive posisjoner i byen, mens ukrainske soldater har rykket inn i byen.

– Vi forsvarer oss til siste dråpe blod, sier talskvinne for de pro-russiske opprørssoldatene, Stella Korosjeva til nyhetsbyrået AP.

Det er første gang ukrainske militære melder om vellykkede operasjoner siden uroen i Ukraina begynte.

Slavjansk er en by med 129.000 innbyggere.

 

(©NTB/TV 2)