STATSADVOKATENE: Jens Olav Sæther og Nina Margoth Prebe er statsadvokatene som fører drapssaken mot 38-åringen fra Ålesund for retten. Dette bildet er fra første rettsrunde i Oslo tingrett.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STATSADVOKATENE: Jens Olav Sæther og Nina Margoth Prebe er statsadvokatene som fører drapssaken mot 38-åringen fra Ålesund for retten. Dette bildet er fra første rettsrunde i Oslo tingrett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sigrid-tiltalt (38) presset hardt av aktoratet

BORGARTING LAGMANNSRETT (TV 2): Den tiltalte ålesundsmannen måtte svare for en rekke tekniske funn som knytter ham til drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne – og sin egen psykiske helse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På dag tre i ankebehandlingen av Sigrid-saken fortsatte 38-åringen sin forklaring under utspørring av statsadvokatene Nina Prebe og Jens Olav Sæther. 

Ved hjelp av beslagsfoto og politiavhør tok Prebe den tiltalte gjennom de mange tekniske funnene som knytter ham til drapet på tenåringsjenta august 2012.

– Kjenner du igjen denne lommelykten? spurte Prebe.

– Ja, jeg har hatt sånne lommelykter, svarte tiltalte.

– Er det en sånn du har mistet?

– Ja, jeg har mistet flere sånne. Det er ikke uvanlig at jeg mister ting.

– Hvordan kan det ha seg at en lommelykt du sier er helt lik den du har mistet, havner innerst inne i pakningen rundt Sigrid Giskegjerde Schjetne? fulgte aktor opp.

– Det reagerte jeg også. Jeg spurte i avhør umiddelbart om det var funnet fingeravtrykk på den. Det var det ikke, svarte tiltalte.

Prebe fortsatte med å vise til: 

  • Funnet av blod i den mye omtalte campingvognen på Bryn som tiltalte bodde i.
  • En løpeseddel med Sigrids blod på som ble funnet i en søppelsekk med tiltaltes fingeravtrykk på.
  • Funn av fiber i en bil tiltalte disponerte dagene etter Sigrids forsvinning, som stammer fra et 40 år gammelt telt den døde 16-åringen ble funnet pakket inn i.

Tiltaltes teorier om hva som skjedde

38-åringen ble også konfrontert med sine egne teorier om drapet han har forklart seg om tidligere og også sendt til per brev til media. En av teoriene er at han selv har «klikket» og gjort det på grunn av «medisinene han aldri skulle ha tatt».

– Det er enkelt og greit bare en historie, tatt ut i fra det jeg kjenner til fra saken. En teori, sa tiltalte til lagmannsretten.

Utspurt om egen psyke

Etter lunsj fortsatte statsadvokat Jens Olav Sæther med sykehistorien til tiltalte, som kom i kontakt med BUP allerede som barn og har hatt flere psykiatriske innleggelser. 

Påtalemyndigheten har lagd ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern og det er derfor viktig at retten får belyst tilregnelighetsspørsmålet.

– Hva var din psykiske tilstand i august 2012 før Sigrid ble borte?

–  Det kan du trygt si var ekstremt stress, svarte tiltalte. 

– Politiet har vel ikke noe de vil skjule?

Senere i utspørringen virket den ellers veldig rolige 38-åringen noe provosert over Sæther.

Statsadvokaten refererte til et You Tube-klipp der tiltalte har filmet seg selv med en stor kniv.

Tiltalte ville ikke forklare seg om klippet, men at det skulle spilles av. Det ønsket ikke Sæther.

– Hvorfor det? Politiet har vel ikke noe de vil skjule? Det blir nesten mistenksomt, sa tiltalte.

«The stalking game»

Han ble også utspurt om det han kaller «the stalking game», som han beskriver som et speil, som, hvis du angriper det, gjør at du blir oppfattet som gal.

Videre kom aktor inn inn på at tiltalte mente seg mobbet av barn i hjembyen Ålesund og referte til en blogg 38-åringen har skrevet.

– Du mener du er mobbet av barn og at dette er styrt av et pedofilt nettverk? spurte aktor

– Alle bevisene jeg har, peker på det, ja, svarte 38-åringen.

Det er satt av tre uker til ankesaken. I Oslo tingrett ble 38-åringen funnet skyldig for drapet på Sigrid og dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern.