Tromsø-selskap med knallsuksess i utlandet

Selskapet sørger for at Nord-Norge vinner på arbeidsmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nofi-konserten i Tromsø selger oljevernutstyr til hele verden, og de klarer knapt å dekke etterspørselen. De markedsføres som et enestående norsk bidrag til den globale oljevernberedskapen. 

- Det er kortreist kunnskap satt i system, og så kombinerer vi det med litt teknologi. Da selger det i hele verden, sier Dag Nilsen, utviklingssjef i Nofi Tromsø AS.

Sendte alle til gulfen

Da riggen Deepwater Horizon eksploderte på amerikansk sokkel i Mexico-gulfen i 2010, ble Nofi bedt om å bistå. Tromsø-selskapet var da i ferd med å utvikle sitt nye lenseprodukt, og sendte alt av utstyr og hele prosjektgruppa til gulfen.

- Det var en vanvittig kunnskap som de tok tilbake, og puttet inn i prosjektet. Blant annet dette med at det skal fungere når forholdene er tøffe, forteller Nilsen.

Vinner arbeidsmarkedet

HJALP TIL: Da riggen Deepwater Horizon eksploderte på amerikansk sokkel i Mexico-gulfen i 2010, sendte Nofi alt av utstyr og hele prosjektgruppen sin til gulfen for å bistå i arbeidet. FOTO: Gerald Herbert / AP
HJALP TIL: Da riggen Deepwater Horizon eksploderte på amerikansk sokkel i Mexico-gulfen i 2010, sendte Nofi alt av utstyr og hele prosjektgruppen sin til gulfen for å bistå i arbeidet. FOTO: Gerald Herbert / AP

Nofi-konsernet har økt produksjonsstaben fra 60 til 90 på fem år. Nye arbeidsplasser i oljerelatert virksomhet har skapt optimisme i nord.

Antallet helt ledige i Norge har økt med ti prosent sammenlignet med mars i fjor. Det viser ferske tall fra NAV. Ledigheten i Rogaland har økt med hele 23 prosent. I nord opplever de derimot en nedgang på 1,5 prosent.

På Nofi lever man av markedets frykt for at noe skal gå galt, og med et etterspurt produkt er det ingen som klager.

- Den siste "busteren" gikk ut av døra i går, så det er stor etterspørsel etter dem i markedet, forteller Anders Larsson, produksjonssjef i Nofi.

Andreplass i konkurranse

Etter innsatsen på riggen Deepwater Horizon ble Nofi invitert til å delta i oljevernkonkurransen X Challenge i USA. Olje ble sluppet ut i et basseng, og målet var å få samlet og pumpet opp mest mulig.

Tromsø-selskapet ble nummer to, men produksjonssjefen mener resulatet hadde blitt annerleder dersom konkurransen hadde foregått på åpent hav med strøm og bølger.

- Da hadde vi nok blitt en klar ener, ja, sier Larsson.

- Og det er du sikker på?

- Ja!