VIL FJERNE RUSSEKNUTE: Daniel André Selstø går for rusfri russetid, og mener det er uansvarlig av russens hovedstyre å fortsatt ha russeknuten hvor man skal drikke en kasse øl. Foto: Privat
VIL FJERNE RUSSEKNUTE: Daniel André Selstø går for rusfri russetid, og mener det er uansvarlig av russens hovedstyre å fortsatt ha russeknuten hvor man skal drikke en kasse øl. Foto: Privat

Russen Daniel (18) vil fjerne livsfarlig russeknute

Men visepresidenten i russens eget styre nekter å trekke tilbake den omstridte og dødelige knuteregelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russen har flere omstridte knute-regler. En av dem er å drikke en kasse øl på 24 timer. I Bergen er det slik at gutter må drikke kassen med øl i løpet av 12 timer. 

«Tradisjonell uansvarlighet»

Det er i onsdagens utgave av Bergensavisen at rødruss Daniel André Selstø kritiserer hovedstyret i Bergen. Han kaller russeknuten som gir en most ølboks i lua for tradisjonell uansvarlighet.

– Jeg synes den russeknuten er for drøy, sier Selstø til TV 2. 

Ifølge promille.no vil en jente på 60 kilo ha 4,1 i promille om hun drikker en kasse øl på 24 timer. En gutt på 75 kilo vil etter tolv timer ha en promille på 3,48. 

VISEPRESIDENT: I Bergens-russens hovedstyre, Anniken Kristine Knutsen. Foto: Privat
VISEPRESIDENT: I Bergens-russens hovedstyre, Anniken Kristine Knutsen. Foto: Privat

Lege advarer

Arild Opheim, seksjonsleder ved avdeling for rusmedisin ved Haukeland universitetssykehus, advarer på det sterkeste å drikke så mye alkohol på kort tid. 

– Lenge før en ung kvinne når 4,1 i promille, så ville hun vært bevisstløs og ute av stand til å drikke, sier Opheim, og legger til: 

– Å drikke mye alkohol fort er forbundet med stor fare. En ting er at du kan kveles av eget oppkast, og ha trøbbel med å puste. Men det kan også skje alvorlige ulykker, for dømmekraften forsvinner, sier seksjonslederen. 

Helst ville Opheim ha fjernet knuteregelen, men ser samtidig at de ikke klarer å skremme russen bort fra å drikke. 

– Drikker du deg full, så ikke vær alene. Sørg helst for å ha noen edru rundt deg, og opphold deg ikke på farlige steder, som for eksempel ute på en havn, eller til sjøs, sier han.

– Drikkepress

Daniel André Selstø sier han forsøkte å kontakte hovedstyret før russeknutene ble vedtatt, men følte ikke han ble møtt med forståelse. 

– Jeg tror de så på meg som klagete. Jeg vil ikke klage på russen, jeg er jo russ selv, men jeg synes den knuten er uansvarlig, sier han. 

Selstø er prosjekkoordinator i Edrussen, de som velger å ikke drikke alkohol i russetiden. 

– Er det drikkepress i russetiden? 

– Ja, absolutt, svarer Selstø. 

«Minnerik, trygg og flott russetid»

På nettsidene til russens hovedstyre i Bergen står følgende: 

«Vi i hovedstyret skal gjøre vårt ytterste for at du som medruss får en minnerik, trygg og flott russetid.»

Visepresident i russens hovedstyre i Bergen, Anniken Kathrine Knutsen, ser ingen grunn til å fjerne knuteregelen som handler om å drikke en kasse øl på under et døgn.

– Det er en tradisjonell knute som har vært lenge, og det er ikke obligatorisk å ta den. Det er ytterst få som tar den, hevder hun overfor TV 2.

Hun understreker videre at det ikke står noe om at ølen skal inneholde alkohol. 

– Vår hovedprioritering, som russestyre, er å lage trygge og gode rammer rundt årets russefeiring, sier Knutsen. 

Hun sier det aldri har vært problem knyttet til knuten tidligere. 

Har fjernet knuter

– Hadde det vært et problem, så hadde vi tatt den bort, sier hun, og legger til at hun ikke kjenner til at noen medruss skal ha forsøkt å får ølkasse-drikkingen fjernet som russeknute.

Hovedstyret har hatt knutereglene på høring, og har også fjernet noen knuteregler som russen har brukt tidligere, og som hovedstyret mener er uansvarlig. 

– Vi har tatt bort knuten hvor russen skulle stå med refleksvest i veikanten, og bruke en hårføner som en laserpistol. Dette kunne skape ulykker, forsinkelser og kø for trafikkantene, og være farlig for russen selv, sier Knutsen. 

Hun vil gjerne få fram at de fleste av russeknutene ikke har alkohol inkludert. 

– De fleste er ufarlige, morsomme påfunn. Vi vil at russen skal ha det gøy, men det er veldig viktig at de bruker hodet gjennom hele russetiden, sier Knutsen.