LEGGER OPP: Russel Allen markerer en god takling mot Buffalo Bills i desember i 2013 med å ta fingeren i været. I samme kamp hadde Allen et hjerneslag. FOTO: Sam Greenwood/Getty Images/AFP
LEGGER OPP: Russel Allen markerer en god takling mot Buffalo Bills i desember i 2013 med å ta fingeren i været. I samme kamp hadde Allen et hjerneslag. FOTO: Sam Greenwood/Getty Images/AFP

Fullførte kamp etter hjerneslag – nå er karrièren over

Russell Allen (27) trodde ubehaget han følte etter en takling var helt normalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyheten om at Jacksonville Jaguars friga linebacken Russell Allen i forrige uke ble møtt med forundring blant tilhengere av amerikansk fotball.

27-åringen var fast i oppstillingen til Jaguars og virket til å være en viktig brikke for laget.

Etter et intervju med The MMQB avslører Allen selv hvorfor. Han må gi seg med idrett av medisinske grunner.

Sa ikke fra om dobbeltsyn

Allen fikk et hjerneslag under kampen mot Buffalo Bills 15. desember i fjor. Til tross for at han merket et visst ubehag holdt 27-åringen seg på banen, og fullførte oppgjøret.

– Det var rart, fordi det var så rutine. Vi taklet, jeg kom meg ut av blokkeringen, ingen stor greie. Jeg kjente en ilende smerte, som de sier du får når du får en smell i hodet. Jeg mistet ikke bevisstheten og gikk tilbake til klyngen, sier Allen selv.

En god stund etter selve taklingen begynte han å se dobbelt. Etter kampen meldte en voldsom hodepine seg.

Det var først i ettertid at det ble konstatert at han hadde hatt et hjerneslag. Da hodepinen aldri ga seg snakket han med legen og forklarte om smertene og at han hadde sett dobbelt. 

Da ble det umiddelbart bestilt undersøkelser, og hendelsen ble avslørt.

Ytterligere nevrologiske undersøkelser har avslørt at Allen har et dødt punkt i hjernen. Det gjør at han ikke kan risikere å spille en såpass voldelig sport som amerikansk fotball.

Punktet er ikke større enn 1,7 centimeter, men ligger i et viktig område bak i hjernet. Området forteller kroppen hvordan å gå, løp eller til og med kravle. Det kan også spille en rolle i hvordan man opplever lykke og frykt, uten at forskerne kan konkludere 100 prosent på det området.

Sliter med koordinasjonen

Leger har fortalt Allen at han var meget heldig at det ikke gikk verre. Spesielt siden han fortsatte kampen og risikerte ytterligere kraftige kollisjoner.

– Dersom jeg kunne gå tilbake i tid ville jeg gjøre det annerledes Når du er midt opp i det så føles det hele så seriøst. Du er redd for at noen skal ta jobben din om du går av banen. Eller tenker at de trenger deg der ute og jeg vil virkelig vinne. Du kan ikke tenke slik. Jeg lærte det den vanskelige måten, sier Russell Allen.

Hva fremtiden holder for ham er usikkert.

Det som er sikkert er at han  vil gå på blodtynnende medisiner resten av livet. Han sliter nå med koordinasjonsproblemer, og har problemer med å plukke opp og holde fast i håndholdte ting.

Leger sier disse vanskelighetene vil avta med tid, men det er vanskeligere å forutse hva en ny hjernerystelse vil bety for det døde punktet i hjernen, selv om det ikke oppstår på idrettsbanen.