Fotballpsykolog: – Presset kan knuse Liverpools titteldrøm

Professor Geir Jordet mener samtidig at Liverpool-spillernes psyke er i de beste hender.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Liverpool har aldri vunnet Premier League. De har ikke vært Englands beste lag siden 1990.

Foruten Champions League-tittelen i 2005, har Liverpool i moderne tid bare vært en skygge av sin stolte historie.

Professor Geir Jordet er fotballpsykolog og har ansvar for fotballmentalitet ved Toppidrettssenteret. Foto: Norsk Idrettshøyskole / nih.no
Professor Geir Jordet er fotballpsykolog og har ansvar for fotballmentalitet ved Toppidrettssenteret. Foto: Norsk Idrettshøyskole / nih.no

Spillerne skal nå vinne Premier League for en supporterskare som lengter etter suksess. De skal vinne for Hillsborough-ofrene og de etterlatte.

Liverpool er i ferd med å oppnå sin største triumf i moderne tid.

Kan det bli for mye motivasjon? Kan presset helt enkelt bli for stort?

Hårfin balansegang

– Dette føles kanskje relativt sett viktigere for Liverpool enn for de andre lagene. De har mer motivasjon, intensitet og energi. Jeg tror de vil klare å ta ut mer. Det er veldig bra og kan avgjøre til deres fordel. Men hvis du begynner å slite litt, så kan presset ta over, og det kan slå motsatt vei, sier Geir Jordet til TV 2. 

Han er professor i psykologi og fotball, og har ansvar for fotballmentalitet ved Toppfotballsenteret.

– Forskjellen mellom Liverpool og Chelsea er ganske tydelig i både inngang og innpakning nå. Utgangspunktet vi har er at Liverpool spiller fantastisk bra fotball og har et voldsomt momentum etter ti strake seire og femten kamper uten tap. Det er mye som tyder på at de kan fortsette det, sier Geir Jordet.

– Spørsmålet er hvordan de behandler all energien og alle følelsene som finnes i denne situasjonen. Når ting går veien er det ofte bare å dytte på i fartsretning. Hvis man derimot plutselig skulle få motgang i en kamp, kommer spørsmålene. Svarer man med masse energi eller er man smartere og gir akkurat passe og optimal energi?

Professoren har tidligere forsket på Englands prestasjoner i straffesparkkonkurranser, og mener at svakhetene er enkle å spore når det virkelig tilspisser seg.

– Engelskmenn tilnærmer seg ofte en oppgave som krever finesse og kløkt med maksimal innsats og intensitet. De har et helt annet kroppspråk enn resten av verden. De går raskere bort til ballen, de plasserer ballen raskere på merket. De snur blikket vekk fra keeper. De flykter fordi presset er så høyt. Liverpool kan nå, i overført betydning, befinne seg i en form for England-posisjon. 

Geir Jordet mener også at unge, lokale spillere i utgangspunktet er en stor styrke i slike situasjoner, men at det også kan bli for mye for dem.

– Det betyr så vanvittig mye for enkeltspillere i Liverpool. Sterling vil kanskje føle et ekstra press for å ikke skuffe fansen, byen eller andre spillere som dette betyr så mye for, sier Jordet og trekker frem Steven Gerrard, som bråt ut i tårer da Liverpool slo City forrige helg.

Tre kilder til choke

Fenomenet heter choking på engelsk og innebærer på godt norsk at man feiler når presset er som størst. Professor Jordet forklarer bakgrunnen for fenomenet.

– Det vi vet om fenomenet er at det som regel skjer på tre ulike måter. Den ene er at du vil så gjerne, og at det sterke ønsket gir grobunn for bekymring og negative forventninger. Disse følelsene gjør at du blir distrahert fra jobben du skal gjøre. Hvis Steven Gerrard ser at det begynner å glippe, så vil det være menneskelig at det tar oppmerksomheten bort fra de nødvendige arbeidsoppgavene.

– Den andre typiske mekanismen er at man begynner å gjøre ting vanskeligere enn de er. Oppgaver man egentlig løser automatisk, begynner man i stedet å forsøke å styre og kontrollere. Man kommer i en situasjon der det er ekstremt viktig at man gjør alt rett, og da kan den enkleste pasning bli veldig komplisert. Sånn begynner vi alle å tenke når prestasjonen er veldig viktig, forklarer Jordet.

– Den tredje årsaken er at man blir så redd for å feile at man begynner å flykte fra både prestasjon og ansvar. Man får spillere som er redd for å få ballen, som gjemmer seg og unngår å ta initiativ. 

Hjemmebane til besvær

Hvis både Liverpool og Chelsea gjør jobben i alle sine resterende kamper, vil tittelkampen bli avgjort på Anfield 27.april. Matematikken er enkel, dersom begge lag vinner sine øvrige tre kamper:

Med seier eller uavgjort, vil tittelen gå til Liverpool. Med tap vil Chelsea bli årets vinnere av Premier League.

EUFORI: Steven Gerrard og Liverpool kunne slippe jubelen løs etter 3-2-seier mot Manchester City. Nå er de kun fire kamper unna Premier League-tittelen. Foto: Scanpix
EUFORI: Steven Gerrard og Liverpool kunne slippe jubelen løs etter 3-2-seier mot Manchester City. Nå er de kun fire kamper unna Premier League-tittelen. Foto: Scanpix

Ifølge Geir Jordet er det ikke nødvendigvis en stor fordel for Liverpool at kampen spilles på Anfield.

– I idrettspsykologien finnes det noe som heter home choke-fenomenet. Det ble gjort noen studier på 60-70-tallet om amerikansk idretter. Vi vet at hjemmebanefordelen er sterk i alle idretter, men det viste seg at når det virkelig dro seg til, så kunne plutselig dette snu.

Geir Jordet utdyper.

– En av de mest interessante studiene på dette, viser at det ikke gjelder for alle lag, men lag som har særlig store forventninger knyttet til seg. Når New York Yankees spiller avgjørende kamper på hjemmebane, så taper de oftere enn de normalt ville gjort. Jeg kan se for meg at Liverpool kan befinne seg i en tilsvarende situasjon. I en slik enormt viktig kamp kan den sedvanlige hjemmefordelen snus til en ulempe, fordi det å spille foran superentusiastiske og støttende supportere, som normalt sett er bra og energigivende, plutselig i stedet kan øke fallhøyden og presset på hjemmespillerne, forklarer han.

Slik jobber klubbene med det mentale

Geir Jordet mener vi står overfor en usedvanlig interessant fotballkamp når Chelsea besøker Liverpool på Anfield neste helg.

Det blir ikke bare et møte mellom to sterke fotballag, men også en psykisk krig der de sterkeste vinner. Det blir således også viktig for klubbene å behandle den mentale påkjenningen på riktig vis.

THE SPECIAL ONE: José Mourinho kan bli mannen som knuser Liverpools titteldrøm. Foto: Scanpix
THE SPECIAL ONE: José Mourinho kan bli mannen som knuser Liverpools titteldrøm. Foto: Scanpix

– I fotballen kommer alle til bords med helt ulik bakgrunn og utgangspunkt for å finne motivasjon. Man må treffe alle på perfekt måte for å maksimere deres potensiale. 

Liverpool har hyret inn psykiater Steve Peters, som Steven Gerrard har blitt svært begeistret for.

– Jeg leste boken hans og nå forstår jeg de ulike delene av hjernen. Han forenkler ting og jeg har blitt mye mer tålmodig nå enn før. Jeg har forbedret meg som person. Han har også hjulpet meg med spillet, sa Liverpool-kapteinen til Liverpool Echo tidligere i vår.

Geir Jordet har god kjennskap til Steve Peters og omtaler ham som en svært karismatisk person.

– Såvidt jeg har forstått det, jobber han ikke i Liverpool på fulltid. Sånn jeg kjenner til Peters har han vært involvert hos flere klubber i lang tid. Han er ikke tett knyttet til en manager, men jobber mer i bakgrunnen og bearbeider enkeltspillere. Det tror jeg er lurt å fortsette med. Jeg så ham i et foredrag på en stor konferanse i London med representanter fra ulike europeiske toppklubber i salen, og han hadde dem alle i sin hule hånd. Jeg kan se for meg at han leser en gruppe veldig godt og klarer å trykke på riktige knappene i sesongavslutningen.

Det er ikke like mye omtalt som Steve Peters i Liverpool, men Chelsea har også en mental trener ansatt i klubben. 

- Chelseas mentale trener har fulltidsjobb og et eget kontor på anlegget. Han spiser lunsj med spillerne hver dag, men han har ikke samme medieposisjon som Peters. Uansett ser jeg mer på Mourinho enn noen andre. Han er bedre på dette enn en hvilken som helst psykolog, mener Jordet.

Jordet holder Liverpool som favoritt, og tror at de evner å omdanne det store presset til noe positivt. Hvis gullet skulle glippe, blir han ikke overrasket dersom det er Mourinho som snapper tittelen.

– Mye blir kanskje avgjort med Liverpool-Chelsea på Anfield, og dette er Mourinhos sjanse.  Slike kamper passer ham perfekt, og han vet nøyaktig hvordan han skal omdanne Liverpools energi til noe negativt, avslutter Geir Jordet.

Brendan Rodgers, på sin side, mener ikke at det hviler et ekstra press på hans lag.

– Vi håndterer det på samme måte som vi har gjort fra første kamp denne sesongen. Det er ikke mer press nå enn det vi hadde den gang, sa Liverpool-manageren under torsdagens pressekonferanse.