NY JOBB: Marco Van Basten. FOTO: AFP PHOTO / ANP / TOUSSAINT KLUITERS
NY JOBB: Marco Van Basten. FOTO: AFP PHOTO / ANP / TOUSSAINT KLUITERS

Van Basten blir Henriksens nye trener

Den nederlandske fotballegenden tar over AZ Alkmaar i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Marco van Basten blir ny trener for AZ Alkmaar når Dick Advocaat gir seg i sommer. Det skriver den nederlandske klubben på sine egne nettsider.

Van Basten er enig om en kontrakt på to år med klubben som ligger på sjuendeplass i Eredivisie denne sesongen.

Fornøyd med trenervalget

Det betyr at han også blir trener for den norske midtbanespilleren Markus Henriksen som spiller i den nederlandske toppklubben.

Nordmannen, som er på påskeferie i Norge, fikk vite om sin nye sjef da TV 2 ringte ham fredag.

– Det er jo positivt. Jeg har hørt mye godt om ham. Jeg tror han er en god «match» for klubben. Jeg har hørt at han er glad i å bruke unge spillere, og det er jo bra for meg, sier Markus Henriksen til TV 2.

– Hva vet du om ham?

– Jeg vet at han var en vanvittig god fotballspiller. Han har gjort utrolig mye godt på fotballbanen som det står respekt av. Jeg vet selvsagt om det vanvittige målet han scoret.

Frustrert over Advocaat

Den norske midtbanespilleren er spent på hva nyansettelsen vil bety for ham og hans rolle i laget.

Denne sesongen har vært frustrerende for ham, og han legger ikke skjul på at han er noe forundret over Dick Advocaats disposisjoner.

– Det har vært en fryktelig spesiell sesong for meg. Helt ut av det blå ble jeg tatt ut at startellevere uten begrunnelse. Jeg har spilt godt de gangene jeg har fått muligheten. Jeg har spurt hva problemet er, men jeg får bare beskjed om at jeg er en superviktig spiller for laget, forklarer 21-åringen til TV 2.

KVARTFINALETAP: Jeffrey Gouweleeuw, Markus Henriksen og Thom Haye takker fansen etter at de røk ut av Europa-ligaen mot Benfica. (FOTO: AP Photo/Francisco Seco)
KVARTFINALETAP: Jeffrey Gouweleeuw, Markus Henriksen og Thom Haye takker fansen etter at de røk ut av Europa-ligaen mot Benfica. (FOTO: AP Photo/Francisco Seco)

– Jeg er frustrert og skuffet over sånn det har vært denne sesongen. Jeg har gitt klubben beskjed om det. Jeg aksepterer å sitte på benken, men da må treneren si hvorfor.

Spent på sommeren

21-åringen som gikk til Nederland fra Rosenborg i 2012 føler definitivt han har utviklet seg seg spillemessig siden overgangen.

– Det er viktig å ta vare på sjansene man får i utlandet. Jeg føler jeg er blitt en bedre fotballspiller de to sesongene jeg har vært i AZ, sier Markus Henriksen.

–Vurderer du å undersøke andre muligheter i sommer?

– Alt jeg kan si er at det blir en spennende sommer.

Stor spillerkarrière

Marco van Basten har ikke hatt samme suksess som trener som han hadde som spiller, til tross for at han har vært trener både for det nederlandske landslaget og Ajax.

Van Basten er i dag trener for Heerenveen, men forlater de blåhvite, som ligger på plassen foran AZ, etter denne sesongen.

Som spiller ble den angriperen kåret til Europas beste spiller i 1988, 1989 og 1992. Han spilte for klubbene Ajax og Milan før han måtte gi seg som 30-åring som følge av store skadeproblemer. Han spilte sin siste kamp som 28-åring i 1993.